Rasszista volt-e Trump lengyelországi beszéde?

2017. július 19. 11:26

Már jó pár napja, hogy Donald Trump elmondta lengyelországi beszédét a Nyugatról, de a vita, amit a beszéd kiprovokált, még sokáig tart. A progresszív kommentátorok megpróbálták a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus hirdetéseként értelmezni Trumpnak a Nyugatra vonatkozó intéseit.

2017. július 19. 11:26
Mark Bauerlein
First Things

„Már jó pár napja, hogy Donald Trump elmondta lengyelországi beszédét a Nyugatról, de a vita, amit a beszéd kiprovokált, még sokáig tart. Mint R. R. Reno megjegyezte a múlt héten, a progresszív kommentátorok megpróbálták a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus hirdetéseként értelmezni Trumpnak a Nyugatra vonatkozó intéseit. Leginkább »dog whistle«-ként, azaz kódolt üzenetként próbálták magyarázni a beszédet, amit csak az igazhívők tudnak pontosan értelmezni (és persze a liberális újságírók, akiknek kiemelkedő hermeneutikai érzékük van). Ennek a metaforának megvan az az előnye, hogy a hallgatóságot úgy állítja be, mintha annak tagjai kevesebbek lennének az embernél.

De Trump kommunikációja aligha tartalmaz bármilyen titkos nyelvet. Álláspontja teljesen egyértelmű. Egyszerűen csak arról van szó, hogy valaki egyetért vele és felvillanyozónak találja, más pedig tévesnek tartja és visszataszítónak. Olyan megosztott társadalmakban, mint a maiak, ezek a különbségek elkerülhetetlenek, Donald Trump pedig tovább tágítja a szakadékot, mivel nem érveket, hanem szlogeneket használ.

A lengyelországi beszéd legnagyobb visszhangot kiváltó kijelentése azonban nem saját találmány volt: »Istent akarjuk«. Kétszer is elhangzott ez Trump szájából, megidézve ezzel 1979 júniusát, amikor egymillió lengyel válaszolt II. János Pál pápa szentbeszédére a Győzelem téren ezzel a szent kérelemmel. (…)

A kódolt nyelvet olyan emberek használják, akik nem merik nyíltan elmondani, mit gondolnak. Azzal, hogy a lengyelországi beszédet kódolt nyelvnek titulálták, a progresszív kommentátorok olyan szégyent próbálnak tulajdonítani Trumpnak és támogatóinak, ami nem a sajátjuk. És persze a kommentátorok saját magukat emelik erkölcsi piedesztálra.

Ezért van az, hogy a Trumpra szavazó vallásosok aránya minden tekintetben túlszárnyalta Mitt Romney szavazóit. A Pew Research felmérése szerint a katolikusok körében négy százalékpontot növekedett a támogatottsága, a fehér evangéliumi keresztények között pedig három pontot; a más felekezetekhez tartozók közt egyenesen hat százalékpont a növekedés. A számok egyértelműek: elnézik Trump házasságainak történetét és nőkre vonatkozó megjegyzéseit, amennyiben kiáll a hitért.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. július 19. 15:24
Progresszív=hazug?
balbako_
2017. július 19. 14:54
A liberálisok egyik - immáron szintén kicsorbult csodafegyvere - a kódolt beszéd. Ez alatt azt értik, hogy nem azt mondták, amit ők szeretnének hallani, de ez őket abszolút nem érdekli úgy tesznek, mintha az ő szövegértelmezésük lenne helyes.
аvmanster
2017. július 19. 12:45
ha egy civilizacio elismeroen szol sajat ertekeirol az teljesen rendben van. onsorsronto dekadens ostobasag ami ma Brusszelben es a nyugat-eu orszagokban folyik, hogy masnak akarjak latni magukat mint amit. az europai nepesseg mesterseges megvaltoztatasa pedig nem mas mint a 21. szazadi rasszizmus. ez a liberalnacizmus alapvetese. ha Izraelben valaki az orszag etnikai osszetetelenek a megvaltoztatasat kovetelne tomeges arab muszlim betelepitessel, Izrael "buneire" hivatkozva, akkor azt okkal neveznek antiszemitanak. Trump es a V4 kepviseli ma a normalitast EUropaban. Brusszel pedig a dekadens hanyatlas pokoli angyala.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!