A magyar Weinsteinek

2017. október 25. 08:09

Sárosdi kiállása üzenet a ma homályban lévőknek: ne bízzanak abban, hogy mindig megúszhatják.

2017. október 25. 08:09
Lakner Dávid
Magyar Nemzet

„Így tett most Sárosdi is, ami jelentős bátorságra vall, ahogy hihetetlen erőt mutat minden áldozat, aki a vele történtekről beszélni tud. Hiszen az ember már csak olyan, hogy a kellemetlen élményekről is rögtön megfeledkezne, súlyos traumákat pedig évekig-évtizedekig tud cipelni magával. Nemhogy a nyilvánosság, de a család, a barátok elé odaállni sem egyszerű. A történtek tragikumát csak az érezheti át igazán, aki megélte őket, vagy épp keresztülment hasonlón. A félelem viszont, hogy egyik legsúlyosabb élményünket feltárva csak értetlenségbe ütközünk, sokakat el tud hallgattatni.

Minden eset más, de annyit biztosan leszögezhetünk, hogy a nőknek az első pillanattól kezdve ragaszkodniuk kell a védekezés jogához. Erről beszélt Oroszlán Szonja színésznő az eset kapcsán, és ezt szolgálja az Előadóművészi Jogvédő Iroda által elkülönített támogatási keret, amely az azonnali, hatékony és intézményes védekezést szolgálja, s amelyről Békés Gergely jogtanácsos is beszélt tegnap este a Lánchíd Rádióban. Hiszen látjuk, sokan kapnának minden adandó alkalmon, hatalmukat arra használva, hogy fiatal lányok naivitását, nehéz helyzetét használják ki. Mindezt a félhomályban, erdő szélén leparkolva, a színfalak mögött megbújva.

A nyilvánosság előtt olyanokról beszélt eddig Marton László: nem volt nehéz erkölcsi iránytűt találnia a humánumhoz és becsülethez hasonló polgári értékekhez. Amennyiben igazak Sárosdi és a többiek állításai, jól láthatjuk, miként gondolkodott valójában ezekről a polgári értékekről, kultúránk fontos alapeszményeiről. Amikről nem hetilapos interjúkban kellene magasztosakat mondani, sokkal inkább a gyakorlatban igazodni hozzájuk kocsiba szállva, a színfalak mögött egyaránt. Máskülönben a korábbi köztisztelet jogosan vész el, és marad néhány valóban fontos művészi teljesítmény, amik mögül viszont fájóan tovatűnik a hitelesség.

Sárosdi kiállása üzenet a ma homályban lévőknek: ne bízzanak abban, hogy mindig megúszhatják. De nem elhanyagolható a felriadt szakma és a társadalom segítsége sem, amely a védelmet fogja erősíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. október 25. 13:07
Butanszky Barátom! Olvasd el Botond Bálint ma megjelent írását a MI 11. oldalán talán(abban minden bene van!!!) megvilágosulsz, vagy fel, s Robespierre fog rád vigyázni S'lé Lalee klaviatúrája fölött-"MN".
drkovax
2017. október 25. 12:26
Mondjuk Sárosdi esetében az is felmerül, hogy az egész vádaskodás mögött a tehetségtelen férj bosszúja áll, aki ugyan maga is folytatta Marton László (és mások) gyakorlatát, és mégse jutott sem olyan színházi pozícióhoz, sem olyan minőségű "húshoz", mint a nagyobb tehetségű pályatárs ...
Marhajó!
2017. október 25. 09:11
Megismétlem: a magyar közéletet a szovjet időszakban mélyen áthatotta a kiszolgáltatottakkal való erőszakoskodás. Ennek leágazása volt az, hogy az igazgató, a tanár, a felettes bármikor bekérethette a beosztottját vagy a diákját és különösebb veszély nélkül leragadozhatta szexuálisan. Volt, aki erre utazott, pl. Ancsel Éváról köztudott volt, hogy az egyetemi szobájában visszatérően fiatal hallgatókkal dugatta magát. A maiak közül Nyíri Kristóf volt munkásőr szeriálban dugta a tanítványait (ma "akadémikus" a géppisztolyos gazember). Vajda Mihályról ma is széles körben ismert, hogy lehetőleg minden csajjal lefeküdt a hallgatói közül, akár 70 évesen is. Ezt fel kellene tárni, de mindig odafigyelve, hogy a rendszer volt ilyen: a kiszolgáltatottal azt csinált, amit akart. Marton László annak a világos bizonyítéka, hogy a régi munkásőr-erőszak szexuális vonalon a mai napig fennmaradt. Szégyen!
khomeini
2017. október 25. 08:58
"Amennyiben igazak Sárosdi és a többiek állításai, jól láthatjuk, miként gondolkodott valójában ezekről a polgári értékekről, kultúránk fontos alapeszményeiről." - és ha nem igazak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!