Ivan Krastev egy bizonytalan és megosztott Európáról

2018. március 20. 18:05

Krastev szerint a bevándorlás és a populizmus a két fő probléma.

2018. március 20. 18:05
Rajczy István
Méltányosság

„Ivan Krastev kihasználja helyzetét és munkáiban jelentős részében az Európát gyengítő ellentétekkel foglalkozik. Krastev négy fő válságot azonosít, amik az utóbbi időben alapjaiban rázták meg Európát és az Európai Uniót, mégpedig az európai hitelválságot, a kelet-ukrajnai háborút, a populizmus terjedését és a bevándorlás ügyét. Mindez más-más vonalak mentén osztja meg a kontinenst. Krastev szerint a bevándorlás és a populizmus a két fő probléma.

A migrációs válságot Európa szeptember 11-eként jellemzi Krastev, mivel mindkét eset hirtelen változást hozott és teljesen felforgatta az emberek világnézetét. Az európaiaknak a migrációs válság kirobbanásakor kellett először szembenézniük az alapértéküknek számító mozgásszabadság hátulütőivel. Rá kellett jönniük, hogy mit jelent a szabad mozgás, amikor ez már nem csak arról szól, hogy ők bárhova mehetnek és turistákat fogadnak hazájukban. Mindez azt eredményezte, hogy most először a többség veszélyben érezte magát és a jövőjét Európában.

A másik nagy krízis, a populizmus valójában mélyebb problémák következménye és Krastev nem is szívesen használja a kifejezést. A háttérben rejlő legfőbb gondnak a liberalizmus kudarcát látja Krastev. A Nyugat nemzetközi dominanciájának gyengülésével párhuzamosan, a liberális világrend eszméje a Nyugaton kívül és belül is egyre inkább megkérdőjeleződik és ennek hatása pont Európában érezhető a legjobban.

Krastev szerint ennek elsőszámú oka az, hogy Európa liberális elitjének nem sikerült megfelelő módon lekövetnie a kontinens társadalmában végbemenő változásokat. Ilyen változás például a jóléti rendszer fenyegetettsége, többek között a demográfiai nyomások által. De a baloldal-jobboldal és a tőke-munka ellentétek relevanciájának csökkenése is megemlíthető itt. Ezen felül a liberalizmus által igért jólét reménye is komolyan megkérdőjeleződött. A gazdasági világválság, a növekvő egyenlőtlenség és az európai fiatalokat széles körben átható félelem attól, hogy nem lesznek képesek a szüleik által elért életszínvonalat biztosítani maguknak, kétséget ébresztett az emberekben a liberális rendszer gazdasági ígéreteivel szemben.

Ezen változások azok, amiknek leírására nem talált az elit megfelelő értelmezési módot, illetve azok a problémák, amikre nem sikerült a társadalom széles köreinek elfogadható megoldást ajánlania a vezető rétegeknek. Igazából választási lehetőséget sem igen kapott Európa társadalma. A kapitalizmus megkérdőjelezhetetlensége és az elit ragaszkodása az 1960-as években végbemenő kulturális forradalom eredményeihez, ami minden társadalmi hierarchiát lebontott és az egyént emelte piedesztálra, új utak nélkül hagyta a társadalmat. Ez sokszor még akkor is igaznak bizonyult, amikor az embereknek olyan érthető és elfogadható kívánalmai voltak, mint az összetartozás vagy a közösségérzet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2018. március 21. 09:49
Populizmus? Merkel a szelfizéssel Európa elsőszámú populistájává vált.
Akitlosz
2018. március 20. 19:36
A populizmus válság probléma az mégis mi? Miért is gond a liberalizmus kudarca?
Kup Lung
2018. március 20. 19:04
Nyilvánvaló hogy kiszolgáltatottabbak a gyengébb gazdaságaik miatt a közép-kelet-európai országok . És olyan állapotot alakítottak ki a privatizálások elsősorban mindenhol (erről megfeledkezik a szerző!) hogy a demokratikus választásokkal is a kormányt alakíthatók mozgástere nem terjedt ki mélyebb gazdasági átalakításokra. Csak és kizárólag egy szűkített térben mozoghatnak a térségben . ---- Erre szerintem a liberálisok rossz választ adnak . Jelesül : még több gúzsba kötés még több kiszolgáltatottság nehogy a megválasztottak még jobban eltávolodjanak . --- Így a közép-kelet-európai ember elvesztette a liberális demokráciába vetett hitét látva ezt . Ezt nem értik nyugaton ! ----- És aki azért kapálódzik mégis csak hogy legyen nagyobb integráció ilyen egyenlőtlenségre alapozva , hatalmas csalódás érné mikor szembesülne vele hogy tényleg NINCS mozgástere valóban még ha a kedvence is kerülne hatalomra ! ---- Nehéz kérdés tehát hisz számunkra a liberális demokrácia nyugati országai csak szűkítenék a mozgásteret (akarattal vagy akaratlanul az mindegy is !) . Így belecsöppentünk egy illiberális demokráciába . De ez így alakult ki nem Orbán végett jött létre hanem a fenti kiszolgáltatottság miatt , ő csak nevet adott a gyereknek ! Szerintem . Ez van . ----
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!