Nekünk rossz, ha Európában nemzetállamok fognak kialakulni

2018. június 01. 10:42

Ha valaki azt hiszi, hogy Magyarország építhet úgy nemzetállamot, hogy közben Románia teljesen nyitott, multikulturális országgá válik, az téved. Interjú.

2018. június 01. 10:42
Markó Béla
168 Óra

Hallotta Orbán Viktor negyedik beiktatási beszédét? A miniszterelnök azt mondta, hogy szabad nemzetállamok szövetségeként képzeli el Európát. Ön hogyan látja a homogén nemzetállamok jövőjét az európai konstrukcióban?

A klasszikus francia terminus technicus, amelyet nem is nemzetállamként, hanem államnemzetként lehet fordítani, egyértelmű: arról szól, hogy aki Franciaországban él, az mind francia, ennek analógiájaként pedig aki Románia határain belül él, az mind román. Lehet szelídíteni azzal, hogy ez tulajdonképpen egy politikai nemzetfogalom, és ezen belül ki-ki élhet a maga nyelvi, kulturális, etnikai identitása szerint, csakhogy a francia példa azt bizonyítja, hogy ott ez nem így működik, a kisebbségi jogok gyakorlatilag nem léteznek, – csak Korzikán alakult valami az elmúlt évtizedekben. Kétségtelen, hogy én sem értenék egyet egy amerikaihoz hasonló európai olvasztótégely elvével, amely az identitást, a nyelvet és a kultúrát visszaszorítva és összemosva alakít ki olyan szövetséget, amelyben tulajdonképpen senki nem érezné jól magát, de lehet egy olyan határok nélküli Európát építeni, amelyben minden nemzet, minden etnikai közösség és minden vallás megtalálja a maga helyét. Én egy ilyen Európában szeretnék gondolkodni. Nyilvánvalóan akkora  ellentmondás van a nemzetállam és az európai  együttműködés gondolata között, hogy ha csak a gazdaságot vesszük, nincs esély egy bezárkózó, autarchikus nemzetállam felépítésére.

Nem is hiszem, hogy Európában nemzetállamok fognak kialakulni. Ha igen, az nekünk rossz. Mert ha valaki azt hiszi, hogy Magyarország építhet úgy nemzetállamot, hogy közben Románia teljesen nyitott, multikulturális országgá válik – ebben a pillanatban nem az –, az téved.  

Hogyan alakult a román felfogás és hogyan az RMDSZ álláspontja a nemzetállam kérdésében?

A kilencvenes években nagy harcokat vívtunk, hogy az alkotmányba ne kerüljön be, hogy Románia  nemzetállam. Nem sikerült elérni, de valamennyire ellensúlyoztuk azzal, hogy bekerült a kisebbségi nyelven történő oktatás joga, később a kisebbségi nyelvhasználat joga a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban és máshol. Engem riaszt, ha valaki nemzetállamot akar építeni, de azt hiszem, ez puszta retorika, megvalósítani ma már nem nagyon lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2018. június 03. 12:59
A vén román-talpnyaló elfelejt egy lényeges körülményt. Magyarország nemzetállam volt már Trianon előtt is. Ezt a nemzetállamot a nagyhatalmak döntése szerint feldarabolták és a területtel együtt több magyar NEMZETRÉSZ idegen államok fennhatósága alá került, de ettől még magyar maradt! Ezek a területek territoriális identitásukat tekintve román (szlovák, szerb, ukrán) területté váltak, de a lakosságuk nemzetiségüket tekintve magyar maradt és a leszármazóik is magyarok mindaddig, amíg magyarnak vallják magukat. A szuverén nemzetállam fogalma nem azonos az egy nemzetiségű állammal. Belgium például szuverén nemzetállam, amit többségében két államalkotó nemzetiséghez (flamand és vallon) tartozó lakosok alkotnak, továbbá a német kisebbség.
Senye Péter
2018. június 02. 18:45
Az EU jelenlegi helyzetében az államhatárok, ha nem is (hogy azt ne mondjam, Pertru Groza ígérete alapján) légiessé, de könnyebben átjárhatóvá váltak. Kulturálisan és részben gazdaságilag a határokon túli magyarokkal kevesebb akadállyal tarthatjuk a kapcsolatot. Szomszédaink többségi nemzeteinek túlkapásai ellen is tudunk úgy-ahogy védekezni. Az EU vezetése részéről fennáll az egységesítés veszélye a központosítás és bevándorlás erőltetésével. Ez ellen védekezni kell, azon az alapon, hogy fontos döntéseket helyben kell meghozni nemzetállami szinten, vagy vegyes lakosság esetén kantonrendszer kialakításával. Hosszú küzdelem lesz, de egész Európának létérdeke, hogy egészséges viszony alakuljon ki a nemzetállamok és azokon belül az egyes etnikumok között.
Peter8811
2018. június 02. 07:00
Román multi kulti=szőröstalpú néger muszlimok
Peter8811
2018. június 02. 06:57
Béla, csókoltatom a romániai MSZMP-t/romániai SZDSZ-t!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!