Trianon és valóság

2018. június 08. 12:38

Budapest ma azzal szolgálja leginkább a külhoni magyarok érdekeit, ha a jelenlegi nemzetpolitikát folytatva támogatja a határon túlra szakadt közösségek szülőföldön való megmaradását.

2018. június 08. 12:38
Rostás Szabolcs
Krónika

„Csak hát az elmúlt három évtizedben Európa keleti felében olyan folyamatok mentek végbe, amelyek alaposan átszabták a térség politikai térképét: a Szovjetunió és Jugoszlávia romjain új államok jöttek létre, és ma már Csehszlovákia is a múlté. Eme átalakulások a határok – korábban nem is remélt – átrajzolását vonták maguk után, ugyanakkor az Európai Unión belül is akadnak tagállamok, amelyek ma is határvitát folytatnak egymással, lásd Horvátország és Szlovénia példáját.

Tehát a revízió kérdése akár magyar–román viszonylatban is vitatéma lehet, attól függetlenül, hogy a felvetés – akárcsak a területi autonómia kezdeményezése – szembemegy a hatályos román alkotmánynak az egységes és oszthatatlan nemzetállamiságról rögzített meghatározásával. Azok a magyarok, akik e tekintetben szorgalmaznak határmódosítást, csupán olyan mértékben tekinthetők revizionistának, mint azok a románok – nem kevesen vannak, köztük volt és jelenlegi magas rangú politikusok –, akik a két önálló román államnak nevezett Románia és Moldovai Köztársaság egyesüléséért szállnak síkra jó ideje. Vagyis a kérdés ma már nem úgy tevődik fel, hogy fel lehet-e vetni a trianoni határok átszabásának ügyét, hanem hogy érdemes-e. (...)

Budapest ma azzal szolgálja leginkább a külhoni magyarok érdekeit, ha a jelenlegi nemzetpolitikát folytatva támogatja a határon túlra szakadt közösségek szülőföldön való megmaradását, identitásukban való megerősítését. Az egységes Kárpát-medencei magyar tér kialakításánál nem lehet jobb módszert találni arra, hogy vesszen Trianon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. június 08. 21:39
A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne https://kronika.ro/velemeny/a-szomszed-fuje-zoldebb-sztradai-menten-plane Nem kell sok idő, és a Kárpátokon inneni románok el kezdik felfedezni magyar felmenőiket...
még fokozza
2018. június 08. 13:54
Hallom hétvégén medvehúst fogtok enni Sepsiszentgyörgyön. Dögöljetek meg.
3M..
2018. június 08. 13:02
Sajnálatos hogy az állítólagos "nemzeti", bár cselekedeteiben sokkal inkább nemzetellenes Fidesz nem nyilatkozott a nemzeti összetartozás napján. Nem nyilatkozott arról, nem jelölte meg, az erdélyi autonómia elérésének céldátumát. A jelenlegi kormány ezzel nem akadályozza, hanem konzerválja a gúnyhatáron túli áldatlan állapotokat. Ennek folyományaként nem hogy a szórvány, de a tömbmagyarság is gyors asszimilációra van ítélve a Kárpát-medence anyaországi határain túli területein. A Jobbik Magyarországért Mozgalom tehát követeli a Fidesztől, hogy ne titkolózzon tovább és jelölje meg az autonómiák kiharcolásainak pontos céldátumait! Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
krakken96
2018. június 08. 13:02
Ro meg Moldova egyesulese szazszor valoszinubb,a kisebbsegek meg az antimultikulti propagandat hogyan lehet osszeegyeztetni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!