A fehér privilégiumok hazugsága

2018. november 23. 15:20

A fehérek ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe, mint bárki más. A fehér privilégium egy hazugság.

2018. november 23. 15:20
Kyle Smith
National Review

„Erre a baloldal azt fogja mondani, hogy Malia Obama kivétel. Csak egy van belőle. Illetve kettő. Ilyesmi. De egyébként a feketék átlagosan több nehézséggel néznek szembe az Egyesült Államokban, mint a fehérek. Igen, de a az átlagok nem sokat mondanak nekünk egy egyénről sem. A boldogságnak és a sikernek sokkal inkább van köze a személyes körülményekhez – felnőni egy szerető, stabil családban; jó oktatás; kemény munkaetika. Két szülő, akik szó szerint képesek bárkit a világon elérni telefonon, hogy segítsenek. Ha nincsenek megbízható szüleink, az sebekkel járhat. A faj nem a végső és közel sem az elsődleges befolyásolója annak, hogy miként alakul az életed, s eléggé kétes ennek az ellenkezőjét állítani. Ugyanakkor mindenhonnan az folyik, hogy a faj a legmeghatározóbb végzetszerűség, és ennek az elképzelésnek nő a népszerűsége. (…)

Abszurd lenne azt állítani, hogy eltűnt az Egyesült Államokból a kisebbségek ellen irányuló rasszizmus, ahogy az is nevetséges, amikor fehérek gondolják, hogy ők a rasszizmus elsődleges áldozatai az országban, ami még mindig háromnegyedében fehér (és kétharmadában nem-hispán fehér). De a fehér mivolt nem klubtagsági kártya. Nem garantálja a magas fizetést, a munkát, a személyes biztonságot, bármit mást. Nem emel a fekete amerikaiak vagy mások felé a társadalmi hierarchiában. Semmit nem biztosít a számodra. A fehérek ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe, mint bárki más. A fehér privilégium egy hazugság.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2018. november 24. 10:03
Ha lehetne választani, inkább fekete szeretnél lenni?...
kispufi
2018. november 23. 18:00
"az átlagok nem sokat mondanak nekünk egy egyénről sem" Nagyon jó észrevétel. A "jöjjön el az én országom"-ozók, a "magamat adom"-ozók csordaszelleméről, a csürhe ily módon történő ránk szabadításáról. "Ti mind egyéniségek vagytok" - kis vicces poénnak tűnt 40 éve a Monty Python görbe tükre. Aztán rá kellett jönnünk, miből ered.
Akitlosz
2018. november 23. 17:37
A privilegizált népség az az, amelyik az Amerikai Egyesült Államok népességének a 2% sem teszi ki, de mégis ők foglalják el a vállalati, állami, társadalmi csúcspozíciók 40%-át, és akikről a Mandiner is nagyon szeret írni, külön embereik is vannak csak rájuk.
Akitlosz
2018. november 23. 17:34
"De a fehér mivolt nem klubtagsági kártya. Nem garantálja a magas fizetést, a munkát, a személyes biztonságot, bármit mást. " Az ellenkezőjét garantálja. Ha van néger, buzeráns, terhes jelentkező is, akkor valószínűtlen, hogy a fehéret vegyék fel. Nem akarnak "jogvédőket" és pereket a nyakukba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!