Miért nem vagyunk „új jobboldaliak”?

2019. május 06. 13:01

A démosz mindenekfelettiségét aligha tekinthetjük konzervatív alapelvnek: éppen ellenkezőleg.

2019. május 06. 13:01
Körösényi András – Mándi Tibor
Válasz Online

„Miközben az új jobboldal, úgy tűnik, a liberalizmus eszmerendszerének teljes elvetését, annak meghaladását, avagy valamiféle „liberalizmus előtti” időkhöz való visszatérés programját hirdeti meg, mi úgy gondoljuk, hogy a konzervatívok által megőrizni kívánt értékek között ott található a klasszikus liberalizmus elveinek többsége is (az egyén méltóságának tiszteletben tartása, a törvény előtti egyenlőség elve, a magántulajdonra épülő, »polgári« gazdasági és társadalmi berendezkedés, a lelkiismereti, vélemény- és szólásszabadság joga, a tudományos kutatás szabadsága, a népszuverenitás és nemzeti függetlenség elve). A konzervativizmus nem osztja a modernség előtti kor valamiféle helyreállításának társadalomátalakító programját, amely a baloldali társadalommérnökösködést idézi, és amellyel, úgy tűnik, az új jobboldaliak egy része kacérkodik.

Alább megpróbálunk rávilágítani az új jobboldali és a konzervatív felfogás közötti markáns különbségekre, különösen ami a kívánatos politikai és társadalomszervezési elveket, intézményeket és követendő gyakorlatokat jellemzi. A különbségek bemutatásához sorra vesszük az új jobboldal fontosabb jellemzőit.

A hazai új jobboldali irodalom egyik alapvonása a népre, a népakaratra vagy a többségre történő folyamatos hivatkozás. Mindez szinkronban van Orbán Viktor és a Fidesz 2002 után bekövetkező populista fordulatával, és a 2010-től kiépült NER legfőbb legitimációs elveivel. A démosz mindenekfelettiségét azonban aligha tekinthetjük konzervatív alapelvnek: éppen ellenkezőleg. A konzervativizmus csak korlátozottan híve az egyenlőségnek, és hiányzik belőle a közvetlen »népbarátság«: mindig hadilábon állt a démosz primátusával, az erre építő populista narratívával, és közelebb állt egy arisztokratikusabb felfogáshoz, a tekintély, a hierarchia és/vagy a kvalitás elsőségéhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2019. május 07. 12:34
Szamárság, hogy ma már a jobb- és baloldal szembeállításának nincs jelentősége, inkább arról van szó, hogy jobboldal szinte már nem is létezik. A két oldal meghatározása nem szócséplés kérdése, hanem lényegében egzakt mődon megfogalmazható. (Ezt most nem vázolom, korábbi hsz-aimban többször is kifejtettem.) A "démosz mindenekfelettisége" valóban nem tekinthető konzervatív alapelvnek. A nemzetállamiság, nacionalizmus sem valamilyen patinás ősi eszme, hanem eredetileg baloldali, modern kori gondolat. Bárhogy is volt, napjainkban fontos a nemzetállami keretek oltalmazása. Annak ellenére fontos, hogy néhány mesterségesen létesített ifjú nemzetállam szomszédunk még a serülőkorát vagy dackorszakát éli, ami a ottani magyarság létét fenyegeti. Mi baja van a (valódi) jobboldaliaknak a "konzervativizmus" elnevezéssel? A kifejezés - mindenki tudja, aki evett már konzervet - a konzerválást, megőrzést, megtartást jelenti. Azt sugallja, hogy a jobboldal nem képes új dolgok befogadására, csak múltba meredő búsongásra. Az "új"-on a szellemi, technikai, művészeti, gazdasági újat értem. A gendertudományokat, drogliberalizációt, iszlamizációt, afrikanizációt nem is kell befogadni. Tehát a "konzervativizmus" kifejezés használata valójában alattomos baloldali propoganda, mellyel a tennivágyó fiatalokat elriasztja a jobboldaltól. További gond is van a kifejezéssel. A baloldali rombolás napjainkra olyan méreteket öltött, hogy a tradícionális értékek konzerválása/megőrzése/megtartása kevés, mert már azok újraélesztése szükséges. Ezért volna szükség radikális új jobboldalra. Értelmetlen "baloldali érték"-ekről fecsegni, hiszen a baloldal lényege épp az értékek tagadása, elpusztítása. Az elesettek, elnyomottak felkarolása is csak beetetés, valójában e rétegek fellázításával akarják megdönteni a fennálló rendet. A történelem tanúsága szerint nem a forradalmi, hanem a szilárd hatalommal bíró koronás fők rendezett országaiban tetőzött a köznép jóléte, biztonsága. Miért emlegetjük a jobboldalt, ha szerintünk már szinte nem is létezik, legfeljebb csak köldöknéző konzervatívizms? Érdemes megtanulni László András filozófus alkotta találó kifejezést. Ami van, az nem "jobboldal", hanem "ellenbaloldal". Ellenbaloldali, aki elveti, megveti, utálja a baloldalt - és ennek őszinteségében nincs okunk kételkedni - de valójában ő is csak baloldali fogalmakban, baloldali logikával tud gondolkodni. Az évtizedekig tomboló marxista-leninista agymosásnak is bűne, hogy a magukat ma jobboldalinak tartó emberek tömegei az ellenbaloldaliság csapdájába estek. A dolgok helyretételéhez szükséges - de távolról sem elégséges - a "jobboldal" és az "ellenbaloldal" fogalmainak megkülönböztetése, a kifejezések következetes használata.
Geo
2019. május 07. 08:37
Sokan nem tudják, hogy Körösényi a legismertedd konzervatív politikatudós ma Magyarországon...
Akitlosz
2019. május 07. 02:39
"a törvény előtti egyenlőség elve" Csak éppen nem csupán a törvény előtt, hanem a törvény mögött is egyenlőnek kellene lenni.
luisbathhelena
2019. május 07. 00:00
hah. Most éppen a "konzervatívok" azon demokráciaelvetését olvashatjuk, ami véletlenül egyezik a legújabb libsik elveivel: azaz mi jobban tudjuk, mint a hülye nép, aki ha ránk szavaz bölcs, ha nem akkor ostoba bunkó. Hasznos hülyék gyülekezete. És antidemokratikus is-a hatalom csakis a nép szavazataiból jöhet, nem a bölcs filozófusok szófosásából. 100 millió ember halt meg csak a a 20. században, mert bizonyos "bölcsek" és a nyomukban járó politikusok erőszakkal boldoggá akartak tenni bennünket-ahogy az nekik tetszett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!