Gyilkosság vacsorára

2019. május 30. 10:45

Kártyavár, Trónok harca – általában ezekhez a könyvekhez és sorozatokhoz szokták hasonlítani a csúcspozíciókért folyó egyeztetést, amely az EP-választás után indult el.

2019. május 30. 10:45
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Kártyavár, Trónok harca – általában ezekhez a könyvekhez és sorozatokhoz szokták hasonlítani a csúcspozíciókért folyó egyeztetést, amely az EP-választás után indult el.

Ha már irodalmi párhuzamokról van szó, hadd idézzem fel Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című könyvét. A kedd esti informális munkavacsorát ugyanis ehhez a krimihez tudnám hasonlítani: az áldozat ezúttal a csúcsjelölti rendszer volt, amelybe mindenki beledöfte a kést.

Angela Merkel német kancellár saját érdekében, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig alighanem tapintatból tett még kedd éjszaka is úgy, mintha a rendszer túlélte volna a vacsorát. Érthető, hiszen óriási arcvesztés lenne Merkelnek, ha jelöltjét már két nappal az EP-választás után elkaszálják. Egyébként sem lehetett túl sok öröme a választásban, miután pártja, a CDU harminc százalék alá esett, és a Néppárt is több tucat mandátumot vesztett az Európai Parlamentben. Valójában egyébként – a német sajtó szerint legalábbis – a kancellár annyira azért nem ragaszkodik mindenáron a néppárti csúcsjelölthöz, a kampányában sem tette oda magát igazán. Weber esélyeit ez már eleve rontja, hiszen az új parlamentben három vagy akár négy csoport összefogására is szükség lehet egy stabil többséghez, ő pedig elég könnyen beáldozható sakkfigurának tűnik. A szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok már egyébként is jelezték, hogy nem nagyon kérnek belőle, akadnak saját jelöltjeik is, akik nagyobb támogatásra számíthatnak.

Az illúzióhoz, hogy a csúcsjelölti rendszer él, Emmanuel Macron egészen biztosan nem asszisztál. A francia elnök eleve utálja az egészet, amelynek egyébként már a neve – Spitzenkandidat – is német, szóval ez annyira nem meglepő. Az Európai Parlament által a tagállami vezetők ellenében kierőszakolt eljárás szükségszerűen valamelyik nagy pártcsaládnak kedvez, szóval nem demokrácia – Párizsból nézve –, hanem inkább pártokrácia. Ez pedig leginkább azért bosszantó, mert sem a szocialisták, sem pedig a néppártiak között nem a franciák dominálnak, hanem leginkább a németek.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2019. május 31. 16:48
A kurva életbe ! Már megint Orbánnak lesz igaza!! Tovarina! Ha nem tudja kezelni a bumerángot.......NE PRÓBÁLKOZZON VELE!! FEJBE ÜTI!!!!!!
triumphator
2019. május 30. 12:17
a britek távozása után a kisebb tagországok kénytelenek másik ellensúlyt keresni a németekkel szemben. erre a szerepre franciaország tűnik a legmegfelelőbbnek. magyar részről kizárólag befogott orral, a realpolitik kényszere miatt. a csehek, szlovákok és lengyelek ellenben valószínűleg tiszta szívből örülnek ennek a fordulatnak.
gallfec
2019. május 30. 12:17
Nem vagyok borúlátó. Bizonyos, az értelmes élethez nélkülözhetetlen alapfogalmak , mint: Állandóság Igazság Érték Lényeg ..teljesen eltűntek a fontos törekvések közül. Aki egy grammnyit is elkezd újra ezekre törekedni ( a mostani kormány " jobb híján " ezt teszi ), rövid időn belül túlnövi a bénákat. Evvan.
vendelin
2019. május 30. 11:05
Szerintem az, amiről a cikk szól, lényegtelen kérdés. A fontos az, hogy milyen értékek mentén fog Európa szerveződni a jövőben. Akár Merkel, akár Macron jelöltje fut be, ő mindenképp a multikulturalizmus, a liberális demokrácia, a gender, a szekularizmus, a föderalizmus, a bevándorláspártiság támogatója lesz. A magunkfajta nemzetben, családban, kereszténységben, identitásban és függetlenségben gondolkodó számára marad a túlélés. Az értékek megőrzése és továbbadása. És a hit, hogy jönnek még jobb idők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!