Vége a történelem végének

2019. június 07. 20:43

„Egyetlen megkerülhetetlen erő van Magyarországon: a magyar nép.”

2019. június 07. 20:43
Békés Márton
Békés Márton
Látószög

„A liberális-kozmopolita elitcsoportok előjogaikat féltik. A világértelmezés monopóliumát, az elszámolás alá nem tartozó külföldi támogatásokat, a nemzetközi ösztöndíjakat és a haszontalan kutatások végtelen finanszírozását. A metajogok védelme és az univerzális elvek hirdetése mögött a privilégiumok elvesztése fölött érzett felháborodás húzódik meg. Valójában legitimációs harc folyik: a tét az állam stabilitása. Nem a nemzetközi helyzet fokozódik – csupán a nemzetközi hálózatok lába alatt lett forró a talaj, amelyek most a maguk módszereivel vágnak vissza. Ami zajlik, az »a többségi demokrácia« (Willmoore Kendall) erkölcsi erejének és anyagi lehetőségeinek módszeres rombolása és az ennek védelmében indított – összességében igen szemérmes – nemzeti önvédelem összecsapása. A forgatókönyv közismert: 1) állítsd be magad áldozatul, 2) ásd alá a legitimációt, 3) teremtsd meg a tekintély válságát, majd 4) kínálkozz az általad okozott krízis menedzseréül. Ennek megfelelően a belső feszültségkeltés stratégiája párhuzamosan bontakozik ki a külső nyomás növelésével. Az országon belüli és azon kívüli antidemokratikus struktúrák (mint a nemzetközi pénzügyi alapok, a »civil szervezetek« és a transznacionális intézmények) a tekintélyrombolás szimbolikus aktusain és a nehezen tetten érhető gazdasági-diplomáciai »jobb belátásra bíráson« keresztül akarják kierőszakolni, hogy privilégiumaik csorbítatlanok maradjanak.

A »nyílt társadalom«, az államhatárok lebontása, a globális tőke logikájának korlátlan érvényesülése és a nemzeti keretek között gyakorolt demokrácia működésébe akadályként beiktatott »fékek és ellensúlyok« rendszere a liberális világrend fenntartásának érdekében dolgozik együtt. A konfliktus még akkor is mélyen politikai, ha a szuverenitással szemben álló heterogén erők (amelyek végső soron nagyon is homogének) politikamentes emberbarát szervezetnek állítják be magukat. A kibontakozóban lévő dráma látképe könnyen áttekinthető, a belső logikáját jellemző etikai dilemma pedig egyszerűen feloldható: vagy a szuverenitás forradalma győz, vagy a régi rend hívei. Miután »a szuverenitás oszthatatlan« (Carl Schmitt), a legkisebb szilánk lehasítása is vereség volna tulajdonosának. Ezért van nehéz dolga a Szuverénnek, mert csak akkor győz, ha mindent megvéd, míg az előjogvédők már akkor is nyernek, ha nem veszítenek el mindent. Manapság a demokratikus felhatalmazással bíró nemzeti kormány egy egész világgal kell, hogy szembe nézzen. Hasonló helyzetben, a szovjet impériumból való szabadulás idején, 1989-ben mondta Csengey Dénes a következőket, ami a mostani birodalomellenes, szuverenista szabadságharc idején is igaz: »Egyetlen megkerülhetetlen erő van Magyarországon: a magyar nép.«

Németh László szavaival élve »hagyomány és forradalom nem ellenségek, hanem egy olló két szára«. Korfordulón járunk: a globalizáció katasztrófája együtt jár a lokális ellenállások feléledésével, a demokrácia megszabadul a liberalizmustól és előtérbe lép a nemzet. Ma az a lázadó, aki a hagyományt védi – napjaink forradalma konzervatív.”

***

A szöveg a szerző Fordul a szél című, a 90. Ünnepi Könyvhétre megjelenő kötetének az előszava (Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Bp. 2019). Megvásárolható a kiadó standjánál (129-es pavilon, Duna-korzó, a Petőfi térrel szemben). A könyvről beszélgetés 2019. június 15-én, szombaton 12:30-tól, dedikálás pedig aznap 13:15 órakor lesz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szandi-mandi
2019. június 09. 15:28
http://kisskaroly.x3.hu/belpol/valasz_gyurgyaknak_felujitva.pdf
annamanna
2019. június 09. 00:16
"patologikus módon túltengett bennük az erkölcsi elvárás" Ezt úgy is nevezhetjük: ahogyan Móricka elképzeli az erkölcsi elvárásokat. Köztudott, hogy a farizeus kultusz volt tele elviselhetetlen, teljesíthetetlen, kekeckedő, gyalázatosan kötözködő, semmirekellően felnagyított "erkölcsi" elvárással,. amikről Jézus azt mondta: Mt 23,24 Vak vezérek, a kik megszűritek a szúnyogot, a tevét pedig elnyelitek. Mt 7,3-5 Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre? Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Hadd vessem ki a szálkát a te szemedből; holott ímé, a te szemedben gerenda van? Képmutató, vesd ki előbb a gerendát a te szemedből, és akkor gondolj arra, hogy kivessed a szálkát a te atyádfiának szeméből! Lk 11,46 Ő pedig monda: Jaj néktek is törvénytudók! mert elhordozhatatlan terhekkel terhelitek meg az embereket, de ti magatok egy ujjotokkal sem illetitek azokat a terheket. Tehát ez a zsidós mentalitás következménye, minden esetben.
Pelso j.
2019. június 08. 07:53
Valóban, a nép megkerülhetetlen. Viszont részben manipulálható, megtéveszthető, részben megvehető. Kellő hatékonysággal művelitek ezt a néppel. Aha, "fordul a szél". Meg új világrend jön, már holnap, de szerdától biztosan.
Ikloorvat
2019. június 07. 22:12
Pont a minap volt itt egy cikk, hogy "baloldali túlsúly van az egyeteken". Nos, a cigánysoron, a közmunkások között és a magukról nem tudó kullancs-nyugdíjasok között meg jobboldali túlsúly van, szóval a Fidesznek semmi félnivalója. Sőt, ha azt a bizonyos "magyar népet" végleg le tudjátok cserélni a cigányokra, akkor Orbánnak még a dédunokája is uralkodni fog!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!