Miért gondolkodnak így a keletnémetek?

2019. augusztus 21. 22:46

Az NDK negyven évének hatásait nem beszélték még ki alaposan, de ettől még relevánsak maradnak és továbböröklődnek a következő generációra.

2019. augusztus 21. 22:46
Uwe Schwabe
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Milyen hatásai voltak az NDK kivéreztetésének, ami abból következett, hogy elmenekült a jól képzett középosztály? Milyen érzés lehetett elbúcsúztatni a Nyugatra tartó barátokat és rokonokat a vasútállomáson azzal a tudattal, hogy sosem, vagy legfeljebb nyugdíjaskorunkban látjuk őket viszont?

Mit csinál [ez a rendszer] az emberekkel, akiknek folyton résen kell lenniük és csak kevesekben bízhatnak? Amikor megtudják, milyen könnyen jelentik fel őket az iskolában, az egyetemen, az üzemekben vagy éppen a szomszédságban és a saját családjukban? Az SED-rezsim üldözései és túszejtései mindenkibe belemartak és bizalmatlanságot ébresztettek az emberekben egymás iránt. Ez az ellenség- és rémképeknek, a mindennapi élet szűkösségének, a szolidaritás elvesztésének, társadalmi csoportok izolációjának és a bizalom és együttműködés hátráltatásának melegágya. Az elhatárolódás a fejekben kezdődik és csak nehezen tűnik el.

Az NDK negyven évének hatásait (mindezt egy másik német diktatúra évtizedeit követően) néhány szakember munkájának ellenére nem beszélték még ki alaposan a keletnémetek és az ügy iránt nem érdeklődő nyugatnémetek, de ettől még relevánsak maradnak és továbböröklődnek a következő generációra. Aki meg akarja érteni országunk keleti felének belső állapotát, nem találkozik ezekkel az elbeszélésekkel. Amire most szükségünk van, az az NDK és a rendszerváltás multiperspektivikus megfigyelése. Az NDK mindennapjairól kell beszélnünk, az alkalmazkodásról és tagadásról, felelősségről és kudarcról, ellentmondásról és ellenállásról. Másként azokat választják meg ma is, akik egyszerű megoldásokat kínálnak. Ki kell jönnünk ebből a zsákutcából.

Nincs ideális állam, ezért folyamatosan kell a meglévő tökéletesítésén dolgoznunk és több igazságosságot követelnünk. Erre adottak a lehetőségek, de fárasztóbbak, mint az utcán kiabálni. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy visszahozzuk a megkeseredetteket és megnyerjük őket a demokráciánknak. Első lépésként komolyan vehetnénk a csalódásaikat, amelyeket a leszakadt régiók, egyenlőtlen fizetések és életkörülmények, alacsony nyugdíjak, az idegenektől és a külföldiek által elkövetett erőszaktól való félelmeik okoztak. Ha tanulhatunk valamit a békés forradalomtól és 1989 őszétől, az az önfelszabadítás a kelletlenség alól, és saját magunk feljogosítása a tárgyalásra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2019. augusztus 22. 21:01
Szerintem még ott megvan a természetes védekező képesség, kevéssé hatott a libsi agymosás. Németország végleg ketté fog szakadni, kulturálisan bizonyosan. De ez jól van így. Még is csak ők képviselik az igazi porosz hagyományokat. Emlékezzünk a Keletnémet néphadsereg egyenruhájára ami Honecker idejében is megegyezett a Wermacht egyenruhával. Ezt gyerekkoruktól hozták magukkal. Meg a szegénységet.
gacsat
2019. augusztus 22. 13:01
Mindig az egyszerű megoldások a legjobbak. Az igazságosság a működőképesség rovására megy.
Agricola
2019. augusztus 22. 09:53
Nagyon jó a cikk. Rámutat arra, hogy a nyugatnémetek arroganciája is hibás volt azért, hogy a volt DDR lakossága 30 év elteltével sincs egyenrangú helyzetben a nyugati területekhez képest. Berlinben, a Spree partján, a Múzeum-sziget szomszédságában áll az egykori keletnémetek mindennapjait bemutató NDK Múzeum. Stefan Wolle, az intézmény tudományos vezetője szerint: "egy öntudatos, gazdag és fejlett társadalom találkozott egy összeomló rendszerrel. A mentőcsónakban ülők nem várhatják el, hogy rögtön a luxuskabinokban kapjanak helyet. Örülhetnek, hogy felvették őket."
balbako_
2019. augusztus 22. 07:15
Érdekes a nyugati ember a "szabadság hazájában". Szép csendesen rájuk telepedett a PC képében a liberális Nagy Testvér és már annyi erejük sincs, hogy megkíséreljék az ellenállást. Nem véletlen, hogy a volt NDK -ban még maradt egy pici immunitás, de a többinek vége! Elképzelhetetlen, hogy mint a legvadabb hitleri, vagy honeckeri időkben csak a legbizalmasabb családtagnak merik elsuttogni - persze nem a gyerek előtt, mert még elkotyogja az iskolában - hogy nem egészen jó ez így! Ha idejönnek és velünk beszélnek, akkor vadabb Orbán imádók, mint az itteni Fideszesek, de amint átmennek a határon elkezdenek sunnyogni, mert élni kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!