Carola Rackete egyedülálló terve

2019. október 30. 20:14

Az Extinction Rebellion nem a globális felmelegedésről, hanem az ökoszocializmusról szól.

2019. október 30. 20:14
Ansgar Graw
Welt.de

„Carola Rackete embereket akar menteni, ezért még a nyár folyamán Lampedusára hajózott a Sea Watch 3-mal és 53 menekülttel. 

Carola Rackete meg akarja menteni a klímát, ezért a 31 éves észak-nemetországi nő részt vesz az Extinction Rebellion klímamozgalomban. 

És Carola Rackete megszabadulna a demokráciától. »Ez egy rossz rendszer, ami túlságosan függ a lobbitól, és túlságosan meghatározza, hogy a hivatásos politikusok újra akarják választatni magukat« – írja a prominens aktivista a Tettek a remények helyett című könyvében, amit szerdán mutatott be Berlinben. »Újra fel kell találnunk a demokráciát«, méghozzá polgári gyűlések formájában, amelyeket »sorsolással« állítanának össze.

[...]

Jól illeszkedik az aktivista ezzel az Extinction Rebelliönbe, ami az erőszak szabadságát hirdeti és »​​​​​​​csak« az engedetlenségre és blokádok emelésére szólítja fel az embereket. A mozgalom nem határolja el magát alapítójától, Roger Hallamtől, aki azt mondja, hogy azokat a kormányokat, amiket nem lehet cselekvésre kényszeríteni, meg kell buktatni – »​​​​​​​és igen, néhányan meghalhatnak eközben«. 

Rackete nem mond ilyesmit. De a széndioxid-kibocsátás radikális követelése mögött meghúzódik a rendszerünk alapvető elutasítása. Nincs »​​​​​​​menekültválság«, csak »​​​​​​​a globális igazságosság válsága«. A javak újraelosztása legitim. De Rackete és Hallam megerősítik, hogy az olyan csoportok, mint az Extinction Rebellion, valójában nem a globális felmelegedésről szólnak. Hanem az ökoszocializmusról, amelybe a klímát csak mint proletariátuspótlót rángatják bele.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. november 04. 10:57
Nekem is sikerült a múltkor egy vastag hülyeséget e fórumba beírni, -még jó, hogy ezért senki nem barmolt le-, amikor napenergiával akartam télen füteni a kerthelységeket. Habár a legkorszerübb fejlesztések már a halvány nappali világosságból is tudnak energiát termelni, nem reális egyenlöre ilyesmire számítani. Mindez persze semmit nem változtat azon, hogy radikálisan elutasítom a jelenlegi energia-pazarlást, a hösugárzókkal. Kell, hogy legyen más megoldás is...
duzur
2019. november 04. 10:44
Mégha valóban csak arról szólna ! De az amit akar, az egy olyan utópia ami erösen kontraproduktív az adott körülmények között. Nem csak irreális, hanem hiteltelenné teszi még azokat a kezdeményezéseket amikre nagyon is szükség van. Igy azok szekerét tolja, akik semmi változást nem akarnak...
triacus
2019. november 03. 01:17
" Az Extinction Rebellion nem a globális felmelegedésről szól." Ezt az Extinction Rebellion társalapítója, Stuart Basden is kategorikusan kijelenti: https://medium.com/@plaosmos/extinction-rebellion-isnt-about-the-climate-42a0a73d9d49
röviden
2019. október 31. 10:31
Hétmilliárd+ emberből nyilván sokakat ér méltánytalanság. Erősen aggályos, hogy az ilyen utópisztikus ökokommunista ábrándok csökkentenék a számukat, sőt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!