Látszatjavulás

2019. október 24. 08:04

S hogy mi van az egyhelynyi előrelépés mögött? Semmi olyan, amire büszkének lehetne lenni.

2019. október 24. 08:04
Szabó Brigitta
168 Óra

„Örömünnep van: Magyarország a tavalyihoz képest egy helyezéssel előrébb lépett, így a 47. helyen áll a World Economic Forum (WEF) idei versenyképességi rangsorában. A Pénzügyminisztérium szerint ez az eredmény visszaigazolja a magyar gazdaságpolitika törekvését, miszerint »a makrogazdasági stabilitás fenntartása mellett tovább javuljanak a gazdasági növekedés minőségi, versenyképességi feltételei«. Hozzáteszik, az idei és az elkövetkező évek legfontosabb gazdaságpolitikai célja az, hogy – az eddigi eredményekre építve – tovább javuljon a magyar gazdaság versenyképessége és a vállalkozások termelékenysége.

Valójában semmi ok nincs ünnepelni vagy az előrelépést sikerként elkönyvelni. A több mint 140 országot felsorakoztató listán a 47. hely azt jelenti, hogy Magyarország az Európai Unió 28 tagállama között a 24. helyen áll. De Kelet-Közép-Európában sem jobb a helyzet, előttünk áll Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szlovénia, és Magyarországnál rosszabbul csak Románia és Bulgária teljesített. Mindezt úgy, hogy 2001-ben az akkor még 150 állam közül a magyar teljesítmény a 29. helyre volt elég, és az összes volt szocialista országot megelőztük.

A rangsor azért fontos, mert száznál több szempontot vesznek figyelembe a felállításakor, vagyis az eredmény sokkal többet mond az egy főre jutó GDP-nél. A vizsgált tényezők között van például az intézményi környezet, abban pedig elképesztően csúnya adatok vannak. Magyarország a világ 140 állama közül a 134. helyen áll például a kormányzati döntések megtámadhatóságában, a harmadik világbeli államokkal kullogunk az utolsó helyeken a bírói függetlenséget, a sajtószabadságot vagy a tulajdonjogok védelmét illetően. Ezek a tényezők pedig erősen korlátozzák a vállalatok beruházási és innovációs hajlandóságát, de gátjai a hosszú távú, fenntartható tervezésnek is.

S hogy mi van az egyhelynyi előrelépés mögött? Semmi olyan, amire büszkének lehetne lenni. A változást elsősorban az IKT- (információs és kommunikációs technológiák) adaptáció területén találjuk. Magyarul hogy egyre több helyen van vezetékes internet, illetve hogy a háztartások harmadának van ilyen előfizetése, és a technológiát a felnőtt lakosság 76 százaléka rendszeresen használja is. Hogy ez így van, abban a kormányzatnak nem sok szerepe volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noge
2019. október 24. 21:10
Édes pici hölgyike. Köszönjük az igazolást! 2001-ben éltanulók voltunk. Ja, hogy akkor is a gonosz Orbán volt a miniszterelnök. És mi volt 2002-ben? Jöttek a sziclibek 8 sanyarú évig, amikor is zuhant lefele a gazdaságunk. Akkor lettünk sereghajtók. De tudjuk, ismét szétlopja az Orbán az országot. Most is úgy "lop" az Orbán, hogy folyamatosan dolgozzuk le azt a deficitet, amit az MSZP-SZDSZ kormányok korrupt, tolvaj kormányzása okozott 8 évig. Rombolni mindig könnyebb, mint építeni.
olajfa1
2019. október 24. 14:17
Milyen büszkék lehettünk az országcsődünkre! a Gyurcsány-Bajnai időkben!
székelyszó
2019. október 24. 13:52
2010 óta: van elektronikus autópálya, recept, emailt kapok a tanártól, orvostól, a leletemet elektronikusan küldik, otthonról sőt mobilról bankolhatok, kormányhivatalban e-személyit kapok, egyre több helyen van e-közbeszerzés /nem találkozik a kiíró a pályázóval, és igen a sajtó, az ellenzék és a bíróságok el vannak maradva a legmodernebb IT rendszerek használatától...ezért hiszi azt pl Hadházi, hogy ha valamit nem ír meg a megyei lap, akkor arról a megyében nem tud senki :(
Csicsó
2019. október 24. 12:36
Kormányzatnak nem sok szerepe volt? Akkor ki a faszomnak volt szerepe? Most mikor munkaerő hiány van. Az hogy a Magyar felnőtt lakosság 76%-nak van vezetékes internet. Magának és Magyarország kormányának köszönjük. Mert ha van munka van pénzed is. Vagy maga nem így gondolta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!