Horst Seehofer migrációügyi pálfordulása

2019. november 15. 08:46

Talán a legnehezebb kihívás egy politikusnak, hogy megérezze, mikor jön el az a pillanat, amikor ritmust kell váltani, és a kompromisszumoknál sokkal fontosabbá válnak az elvek.

2019. november 15. 08:46
Horváth József
Magyar Nemzet

„A politika a kompromisszumok művészete, tartja a sokat idézett mondás. Közhelynek tűnik, de a parlamentáris demokráciákat alapvetően a kompromisszumok működtetik. Van, amikor jó, és sajnos van, amikor rossz kompromisszumok árán, de működik ez a rendszer. De ha az államot külső támadás vagy csak fenyegetés éri, illetve a belső kohézióját támadják meg, akkor bizony már sokkal nehezebbé válik pusztán politikai kompromisszumokkal irányítani egy országot. Ez először belpolitikai feszültségekhez vezet, majd akár politikai-gazdasági anarchiába is süllyeszthet egy országot. Ezt pedig külső ellenfelei azonnal igyekeznek kihasználni, saját javukra fordítani. Talán a legnehezebb kihívás egy politikusnak, hogy megérezze, mikor jön el az a pillanat, amikor ritmust kell váltani, és a kompromisszumoknál sokkal fontosabbá válnak az elvek.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt a pillanatot nem érezte meg a Németországot évtizedeken át sikeresen kormányzó politikai elit. Nem vették észre, hogy az illegális migráció erősödése nem csupán egy kisiklás, hanem a második világháború és a német újraegyesítés után egy olyan fenyegetés, amely közép- és hosszú távon alapjaiban fenyegeti a német államot.

Ennek a tragikus következményekkel járó farkasvakságnak egyik megtestesítője Horst Seehofer. A hetvenéves veterán politikus egész életét a bajor, majd a német politika élvonalában töltötte. Karrierje folyamatosan emelkedett egyre fontosabb beosztásokba, míg 2008-ban elérte pályája csúcsát mint a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és egyben Bajorország miniszterelnöke. Tíz évig sikeresen vezette pártját és Bajorországot is. 1992 és 1998 között a szövetségi kormány egészségügyi minisztere volt, majd 2005 és 2008 között mezőgazdasági miniszter. 2018-ban pedig Angela Merkel kancellár, CDU-elnök a belügyminiszteri posztot osztotta a bajor politikusra. Seehofer nem vette tudomásul, hogy 2015 óta Németország, a német belpolitika alapjaiban változott meg. Hivatalba lépésekor megalkotta 63 pontos mestertervét az illegális migráció kezelésére, a terrorizmus és a szervezett bűnözés megfékezésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nticovqui
2019. november 18. 01:04
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
zankider
2019. november 17. 19:23
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
BőröndÖdön
2019. november 16. 17:57
Egy 3/3-as biztosan mindent tud...
péterx
2019. november 15. 14:47
A 63 pontos migráció-kezelő terv olyan mint annak idején Fegyenc százlépés programja: nagy nulla, alibinek is rossz, semmittevés, fügefalevél a migráció segítésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!