A Greta Thunberg-jelenség

2019. december 09. 13:37

Még mindig a saját fehér középosztálybeli buborékunknak beszélünk.

2019. december 09. 13:37
Kalocsai Kinga
Mérce.hu

„Szeptember 27-én fantasztikus volt nézni, hogy mennyien mentek az utcára az egész világon, és most november 29-én is rengetegen voltak a tüntetéseken, de a szeptemberihez képest sajnos a létszám jócskán csökkent. Ezért van szükség arra, hogy ne csak tüntetések szerveződjenek, ne csak Greta Thunberg legyen az ikon, aki egyébként nem mond semmi újat, azon kívül, hogy hallgassunk a tudósokra.

Szerveződni kell, hálózatot kell építeni, és kell egy tiszta ideológia a mozgalom számára, ami szolidáris embertársainkkal is és képes megszólítani azokat a tömegeket, akik a leginkább elszenvedői a klímaváltozásnak, mert egyelőre még mindig a saját fehér középosztálybeli buborékunknak beszélünk. Greta Thunberg sem lesz érdekes örökké a sajtónak, és ha eltűnik a képernyőről, akkor mi marad, ha nincs hálózat?

Tehát ne Greta Thunbergtől várjuk a csodát, mert egyik diák sem kevesebb nála, aki kihagyott egy pénteket a klímasztrájk miatt, és Greta Thunberg nem több azoknál, akik az életüket kockáztatják nap mint nap Dél-Amerikában vagy Afrikában, hogy erdőket vagy állatfajokat mentsenek meg. A kulcs a mozgalomban, a hálózatban, a szervezettségben van, és akkor lehet a döntéshozókat térdre kényszeríteni, hogy tényleges lépeseket tegyenek a klímavészhelyzet elhárítása érdekében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2019. december 10. 10:55
Nocsak? Ez ki? A magyar Greta? Ugyanolyan szigorúan néz. Ha szembe jönne velem egy sötét sikátorban, tuti a frász jönne rám.
kaltran
2019. december 09. 19:14
Ez az egészen gyenge minőségű biológiai tartály kimondta az őszintét: "A kulcs a mozgalomban, a hálózatban, a szervezettségben van," Mozgalom Hálózat Ez kell nekik. lenyugodni már nem tudnak. Buzognak mint fos a vízben.
IV. Fawkes
2019. december 09. 18:39
Buborék, buborék, színejátszó, csodaszép...
Zsusztina
2019. december 09. 18:28
Abban azért van valami, hogy Gréta szinte csak fehérekkel fényképezkedik, és hogy ez furcsa egy olyan lánynál, aki az egész világért aggódik. Viszont én találtam egy pontot a cikkében, ami már tényleg agyrém: ha Amszterdam a tengerszint emelkedése miatt víz alá kerül és az ottaniak menekülnek, akkor Amszterdam köré fog valaki falat emelni, nehogy a hollandok onnan el tudjanak menekülni. Arról persze nem szól, hogy Amszterdam negyede muzulmán, az úgy látszik mellékes. (Saccoltam, de konkrét adatot örömmel fogadok.) "Donald Trump és Orbán megoldása, hogy falakat emelünk, az nem fog segíteni, persze körbevehetjük Amszterdamot is falakkal, és végignézhetjük, ahogy fél Hollandia megfullad, de talán ennél egy kicsit humánusabb megoldás kell."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!