Boris Johnson győzelmének semmi köze a rasszizmushoz

2019. december 14. 16:55

Akármilyen szélsőbalosak is az egyetemek, a hagyományos munkásosztálybeli szavazók hazafiak. Nem fognak olyasvalakit támogatni, aki gyűlöli saját hazája lobogóját.

2019. december 14. 16:55
Sumantra Maitra
The Federalist

Ez a választás megerősíti, hogy a jobb és baloldal régi meghatározásai elavultak. Az előző húsz évben nem számított, melyik politikai párt jelvénye volt a neved mellett. Az alapvető különbség a nyugati politikában ma kulturális: egyik oldalon van a vesztfáliai szuverenitás és az egyesítő nemzeti gondolkodás; a másikon a teljes individualizmus és internacionalizmus, ami technokrata intézmények uralmával jár.

A brexit nem valami egyszeri esemény volt, ahogy az ausztrál, az indiai, az amerikai választások sem, nem is beszélve az olyan, angloszférán kívüli országokról, mint Brazília vagy Közép- és Kelet-Európa legtöbb országa. Ez a nacionalizmus nem fajon és etnikumon alapszik. Minden BBC-interjúban feltűntek olyan nigériai, indiai,honkongi, kínai vagy épp európia származású britek, akik a konzervatívokra szavaztak.

Természetesen a baloldalról ösztönösen a rasszizmus és idegengyűlölet nyakába varrták a választási eredményt, de a statisztikák mást mutatnak. Volt egy interjú a BBC-n, amelyen három munkáspárti szavazó, akik egész életükben sosem szavaztak a konzervatívokra, arról beszéltek, milyen szürreális volt nem a Munkáspártra szavazni.

Persze lesznek változások a jövőben, és egyes képviselői helyek vissza fognak kerülni a Munkáspárthoz, de az egészséges, polgári nacionalizmus győzelemhez vezet. Ha más nem, hát ez a választás megint megmutatta, hogy a Twitter nem egy ország, és hogy a konzervatívok és mérsékeltek többsége nem használja a közösségi médiát, vagy ha használja is, nem befolyásolja.

És ott van mindehhez még a Corbyn-hatás. Akármilyen szélsőbalosak is az egyetemek, a hagyományos munkásosztálybeli szavazók hazafiak. Nem fognak olyasvalakit támogatni, aki gyűlöli saját hazája lobogóját. Azok, akik az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban a Hamaszt támogatják, adtak egy fontos leckét a konzervatívoknak: nem csak emlékezniük kell, hanem végrehajtaniuk is. A lojalitás a földhöz, amit taposol, függetlenül kultúrától, fajtól, háttértől: nyerő és egyesítő tényező.

Másik fontos tanulság, hogy sem a trockista szocializmust, sem a woke kapitalizmust nem lehet eladni az embereknek. Elkerülhetetlenül máris megkezdődött a civakodás a két frakció között a baloldalon, hogy melyikük üzenetét szavazták le, de a valóság az, hogy mindkettejükét. Jeremy Corbyn kemény balos államosított iparosítása egy olyan kort idézett, amely ma nem tükrözi a valóságot. (…)

Ha Boris folytatni tudja a társadalmilag konzervatív munkásosztálybeli szavazók, az interszekcionális woke baloldallal szembeni felháborodás, a nagylelkű, gaullista szociális háló, a jog és rend reagani koalícióját, hozzáértve egykori oktatási intézményeink szélsőbalos propagandaközpontjainak áthangolását, valamint a szabadkereskedelmet az angloszféra többi részével, főleg Indiával, Ausztráliával és az Egyesült Államokkal, akkor lehetséges, hogy egy hosszú konzervatív jövő nyerő formuláját alkotta meg. Mindebből más konzervatívok is tanulhatnak.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2019. december 15. 11:28
Ha Katalónia nem lehet független akkor Skócia miért lehetne?
aleb19
2019. december 14. 17:48
corbynt a valasztasi kampanyban hetente tobbszor antiszemitazta le a bbc es mas zsido iranyitasu mediak es ujsagok ismeros ez a tempo ??? a magyarokkal is eljatszottak ezt anno...antiszemita zsidogyilkos nemzet /kozben itt el meg mindig a legtobb zsido izraelt kiveve/ az utolso csatlos vagy , hogy minden magyar feljelento es besugo
jolly77
2019. december 14. 17:17
mármint melyik lobogóról beszélünk? a brit uniósról? azt úgy tűnik most a skótok gyűlölik a legjobban.. ők zúznak vissza az EU-ba (bár sztem hamar az angolok is követik őket, meg az összes többi) amúgy ez egy multi-kultit propagáló cikk, hiszen valami Sumantra Maitra írta.. az a lényege, hogy ahol élsz, azt szeresd, ne azt ahonnan származol
Szabó A. Imre
2019. december 14. 17:10
"Mi volt az, ami Angliát az elmúlt év során a talpán tartotta? Részben, kétségkívül, egy jobb jövő ködös eszméje, de főleg az atavisztikus patriotikus érzelmek, és az angol nyelven beszélő népeknek az a meggyökeresedett érzése, hogy ők különbek a külföldieknél. Az elmúlt húsz év során az angol baloldali értelmiségnek az volt a fő célkitűzése, hogy ezt az érzést lerombolja, és ha sikerült volna neki, akkor most nézhetnénk az őrjáratot tartó SS-eket London utcáin. (...)" (Orwell, George: Wells, Hitler és a világállam (1941). In: Az irodalom fölszámolása. Válogatott esszék. Európa Kk., Bp., 1990., 215.p.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!