Greta Thunberg küldetése

2019. december 09. 08:08

A zöld hitrendszer persze sokkal stabilabb, mint az a vörös, amelyet leváltanak vele.

2019. december 09. 08:08
Norbert Bolz
Neue Zürcher Zeitung

„De a világ még megmenthető, ha mindannyian részt veszünk az előgondoskodás és biztonság istentiszteletén. Az aggodalom és védelem egyháza már ma is a nyugati világ civilvallása. Az ember által elődidézett klímaváltozás elleni harcban olyan érzelmi intenzitást élünk meg, amit csak infantilisnak lehet nevezni – vagy eksztatikusan vallásosnak. 

Az ökovallásnak is megvannak a maga papjai, zarándokútjai és Szent Grálja. Greta és a Fridays for Future-diákok a keresztes lovagok. Jóakaratú szüleikhez hasonlóan ők is komolyan veszik Nietzsche Übermensch-gondolatát: átvenni a felelősséget az egész világért. De talán még a világot megmentő, iskolából lógó gyerekeknél is kínosabbak azok a szülők, akik állva tapsolnak ezért. Mintha a gyerekek bölcsessége irányt mutathatna egy túlbonyolított világban. 

A média itt természetesen kulcsszerepet játszik. Úgy is mondhatnánk: a casting-showk működnek. A gyerekek már nem modellek vagy popsztárok, hanem politikusok akarnak lenni. És valóban, az iskolásokat a talkshowkban az igazság tanúiként mutogatják. Az, persze, teljesen normális és rendben van, hogy a gyerekek idealizmust produkálnak, de elgondolkodtató, hogy a média és a politika ezt világmegmentő bölcsességként tálalja. 

Ezt az új vallásosságot civilszervezetek szervezik, és neve is van: környezettudatosság. A környezet a lealacsonyított isten, akire a törődés és a csodavárás irányul. Ez a zöld hitrendszer persze sokkal stabilabb, mint az a vörös, amelyet leváltanak vele. A természet leváltja a proletariátust annak elnyomottságában, sértettségében és kizsákmányoltságában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2019. december 09. 12:03
Egy földönjáró elemzése az újabb klímatörténéseknek (ENSZ konferencia, Greta Thunberg, stb...): https://egyvilag.blog.hu/2019/10/24/egyeb_2019_klimavaltozas + Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről: http://egyvilag.hu/temakep/078.shtml Lásd bennük azt is, hogy hol van ez az egész elrontva, meg hogy hogyan kellene csinálni, ha kicsit is komolyan vennénk ezt az egészet.
mokány
2019. december 09. 11:43
Ez ABUZUS .
mokány
2019. december 09. 11:39
Ha a pápa a hivatása szerint beszélne : 1. A világ nem, az örökkévalóságnak teremtetett. 2. Emberekre lett bízva. 3. Utólag már ........
annamanna
2019. december 09. 10:01
Végre rájöttem, mi alapján érthetem meg Gretát, illetve miért nem kell, hogy teljesen hülyének nézzem. Greta azért viselkedik így, mert tényleg ilyen a személyisége. Mármint nem hülye/aspergeres/autista, de vannak ún. idealista személyiségtípusok, akiket tényleg a lelkesítő ügyek fognak vonzani. Mindehhez hozzáteszem, hogy az újságírók is tipikusan idealista típusú személyek, pontosan ebből a körből kerülnek ki, és a "humán értelmiség" zöme, a "büfé-könyvtár szakos bölcsész lánykák" és a "romkocsmásban merengő bölcsész fiúk" is. Ki lehet őket röhögni, irtózatosan mulatságosak, de eltüntetni nem lehet őket, mindig is voltak, mindig is vannak, ilyennek születtek és ilyennek halnak meg, mert ez egyfajta működési mód, konkrétabb leírása például itt: "Ez az emberek közti harmónia romantikus ötletnek tűnhet, de az idealista gyógyíthatatlan romantikus, aki inkább arra fókuszál, hogy "mi lehetne", ahelyett hogy mi van valójában az itt és mostban. Abban hisz, hogy az élet tele van lehetőségekkel, amiket csak ki kell aknázni. Nagyon etikusan cselekszik, magas mércéket állít fel magában arról, hogy mi a jó és mi a rossz. Az élet spirituális vagy misztikus dimenziója, a "láthatatlan", sokkal fontosabb számára, mint az anyagi dolgok. Kapcsolatait áthatja a jóakarat és a szeretet. Hisz abban, hogy segítenie kell másoknak." "A lakosság kb. 15-20 %-a "idealista" típus, ami nagyon jó, mert inspirálja a többieket lelkesedésével és idealizmusával." http://users.atw.hu/lelektantipusok/nf.html Nem minden fiatal fog ugrani Greta hívó szavára, de az idealisták valószínűleg igen; csakhogy az idealisták idáig is ugrottak a romantikus ügyekre, szinte mindegy, hogy az aktuálisan épp micsoda: vallás, osztályharc vagy kisállatok megmentése. Még a focidrukkerek is valószínűleg idealisták, azért is tudják olyan jól összeegyeztetni a szurkolást a kutyamentéssel vagy a politikával. Az sem véletlen, hogy pont ők emelték fel a Nélküled című, romantikus dalt. Ez az idealisták himnusza, az ő világképüket fejezi ki. Szóval a lényeg, hogy az idealistáknak mindig szükségük van valami ügyre, amiért lelkesedhetnek. Az újságírót bizonyára más ügy lelkesíti, de szinte biztos, hogy neki is van olyan, amire ugrik. A Nélküledet fikázó indexes is idealista, csak más ügyért lelkesedik. Ő is "keresztes vitézként harcolt" a Nélküled ellen, és a Mi Hazánkosok is keresztes vitézként harcoltak az indexesek ellen. Az idealistának mindegy, épp mi az ügy, csak lelkesítse. Ha valaki tud jobbat, mint Greta, akkor mondja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!