Kit zavar, ha több magyar születik?

2020. január 08. 21:59

Az egységes román nemzetállam mítoszában rosszul mutat, ha éppen az a kisebbség gyarapszik, amelyet a pokolba kíván a többségi politikum és társadalom egyaránt.

2020. január 08. 21:59
Makkay József
Krónika.ro

„Több olyan magyar település polgármesterével beszélgettem az elmúlt években, akik számomra eléggé meghökkentő jelenségről számoltak be. Amikor egy-egy magyar faluban beindult a népességgyarapodás, eléggé furcsa módon – mintegy beintésre – tömegesen megjelentek a román betelepülök, a lakásvásárlók, akik bármekkora összeget kifizettek az ingatlanokért. Így történhetett meg, hogy a rendszerváltás után színmagyar erdélyi falvaknak rövid idő alatt 10–20 százalékos román kisebbsége lett, az újabb és újabb többségi ingatlanvásárlók révén ez a szám pedig folyamatosan növekszik.

A jelenségről nemcsak helyi önkormányzati képviselők vagy polgármesterek számolnak be jobbára háttérbeszélgetések, baráti csevegések formájában, hanem magasabb rangú erdélyi magyar politikusok is szóvá teszik. Legutóbb Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke beszélt nekem erről, jelezve, hogy Székelyföld két megyéjében egyértelműen kimutatható: a 2011-es népszámlálás adatainak nyilvánosságra hozatalát és kiértékelését követően, 2012-től indult be a jól körülírható magyarellenes román hatósági nyomás, miután a bukaresti hatóságok rádöbbentek, hogy sem Háromszéken, sem Hargita megyében nem csökken a magyarság részaránya, hanem lassan, de biztosan nő, úgymond a románság »rovására«. Azaz kevesebb román ereszt itt gyökeret, mint amennyi Bukarestből elvárható volna. Az RMDSZ-es elöljáró szerint ezek a statisztikák aggasztják a bukaresti hivatalosságokat, hiszen az egységes román nemzetállam mítoszában rosszul mutat, ha éppen az a kisebbség gyarapszik, amelyet a pokolba kíván a többségi politikum és társadalom egyaránt. Életszerű felvetés tehát, hogy a román hatalom titkos műhelyeiben különféle forgatókönyveken dolgoznak, amivel nagyobb számban lehetne szülőföldje elhagyására bírni az erdélyi magyarságot. Többségi szempontból bizony elkeserítő lehet megtapasztalni azt az igen tragikus jelenséget, amikor a románok nagyobb arányban menekülnek mioritikus országukból, mint a magyarok. Ki érti ezt?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2020. január 09. 08:38
Székelyföldön egyre több a román telepes. A nemrég még tiszta magyar lakosságú székely városokban az ember már fele-fele arányban hall magyar és román beszédet, és a falvakba is egyre több román telepedik. A szüleim falujában is, amelyben 5 éve egyetlen román család sem lakott, mára már legalább 20 román család lakik. A közvetlen szomszédságunkban is 2 házat románok vették meg. És egész nap az oláh népzenét engedi maximumra, hogy hallja az egész környék.
Mr. Tommy Lee
2020. január 09. 07:55
Szerintem a cikk picit összeesküvés-elmélet alapú. A romanoknak már nincs erre erejük és kapacitasuk. Vis maior számukra a nemzetallami lét minél kevesebb magyarral, de nincs eszkozuk és emberuk egyszerűen arra, hogy ezt vegrehajtsak. Vagy legalábbis nem olyan mértékben, ahogy az írásban olvasható.
exfahrenheit
2020. január 09. 07:42
"Kit zavar, ha több magyar születik?" Senkit, mert ha több, ha kevesebb, nem oszt, nem szoroz.
Mich
2020. január 09. 00:56
A román libsi-bolsi-nácikat (is) zavarja minden újszülött magyar!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!