Orbán és Orban

2020. március 25. 19:24

„Az ő Orbánjuk jobb döntéseket hozott, mint a mienk” – állapította meg Ponta.

2020. március 25. 19:24
Rostás Szabolcs
Krónika.ro

Eközben Romániában nagy vonalakban annyi történt, hogy a Ludovic Orban vezette kormány átvállalta a válság miatt bajba jutott munkáltatók által kényszerszabadságra küldött alkalmazottak (számuk máris 300 ezer közeli) segélyezését a sürgősségi állapot idejére, és 5 milliárd lejjel megemelték a kis- és középvállalkozások állami garancialapját. Bár rengetegen sürgetik, egyelőre nem született döntés a bankhitelek törlesztésének, a rezsiköltségek – a földgáz, elektromos áram, telefon-, kábeltévé- és internetszolgáltatás árának – befagyasztásáról.

Amikor a miniszterelnököt újságírók erről faggatták, a rá jellemző ráérősséggel azt a felvilágosítást adta, hogy előbb »alaposan meg kell vizsgálni« a kérdést a jegybankkal és a kereskedelmi pénzintézetekkel. És a cégek adómentességét is elemezni kell. És miközben a romániai egészségügy napok óta attól hangos, hogy a védőmaszkok, -ruhák, berendezések, fertőtlenítőszerek, kórházi ágyak, lélegeztetőgépek, tesztek hiánya a járvány berobbanása esetén az itáliainál is katasztrofálisabb állapotokat eredményezhet az országban, Orban kezeit széttárva homályos magyarázkodásba fogott érvényesíteni nem tudott szerződésekről, cégek és idegen államok visszakozásáról. Mentegetőzése hallatán már-már az az érzése támadt a szemlélőnek, mintha egy tehetetlen, cselekvésre képtelen embert látna maga előtt, aki szemmel láthatóan nem tudja, miként birkózzon meg az előtte tornyosuló feladattal.

Általános vélekedés szerint a bukaresti kormánynak sokkal korábban szigorítania kellett volna a koronavírus nyugat-európai gócpontjainak számító országokból hazamenekülő román állampolgárok befogadását, az eddig foganatosított intézkedések pedig nem elegendőek a gazdaság megmentéséhez. Még a magyarbarátsággal, az Orbán Viktor iránti szimpátiával egyáltalán nem vádolható volt román kormányfő, Victor Ponta is amondó, hogy az óvintézkedések és gazdaságmentő lépések terén Bukarestnek példát kellene vennie Budapesttől. »Az ő Orbánjuk jobb döntéseket hozott, mint a mienk« – állapította meg Ponta.

Amihez a viccet parafrazálva annyit lehet hozzáfűzni csupán: »mecsoda különbség!«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2020. március 26. 08:05
Milyen érdekes: úgy a németben, osztrákban letelepült magyarok, mint a nyugati románok lefitymálták saját hazájukat. a magyarok szarországoztak, orbanoztak, fideszeztek, demokráciáztak.. És most visszatérnek, hozzák a jó covid 19 fertőt! Miért nem élvezik a finom demokráciát a bundeszmutti szoknyája mellett. Csak orvendezzenek a németekkel...
zsoltkom2
2020. március 26. 07:31
Orbán a tűzzel játszik... piti játékával átverte az ellenzéket. De legalább látni, hogy mi a fontossági sorrend... ilyen miniszterelnökünk van. "A törvényt direkt úgy szövegezték meg - például ezért nem határozza meg a rendkívüli jogrend időkorlátját -, hogy az ellenzék ne szavazhassa meg, és a kormánypártok elmondhassák, hogy az ellenzék miatt nem volt olyan sikeres a válságkezelés. Ez "felelősségátruházó, ellenzékhibáztató politika", politikai csapda, amibe "a hisztérikus ellenzék belesétált" - mondta Török Gábor." https://bit.ly/39heanV "A törvényjavaslat pontosan ezért ilyen, amilyen: a kormánynak nem állt érdekében, hogy az ellenzék megszavazza ezt, hiszen így lehet mutogatni rájuk, mint a magyarság elveszejtőire. Ha a kormányzati túlhatalomról szóló rendelkezések (a parlamenti kontroll kiiktatása) nem vették volna el eléggé az ellenzékiek kedvét, beletették a büntető törvénykönyv módosítását is a felhatalmazási törvénybe." https://bit.ly/2UhTx72
monuskaroly
2020. március 25. 21:46
Ezek szerint az Orbánok sem egyformák, szerencsére.
villogókékfog
2020. március 25. 21:34
"a romániai egészségügy napok óta attól hangos, hogy a védőmaszkok, -ruhák, berendezések, fertőtlenítőszerek, kórházi ágyak, lélegeztetőgépek, tesztek hiánya a járvány berobbanása esetén az itáliainál is katasztrofálisabb állapotokat eredményezhet" Nem-nem, ez pontosan így lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!