Amikor a bizalom hiánycikk

2020. április 22. 12:35

Félünk egymástól, és erre a szorongásra többletteherként rakódik rá, hogy egyre fokozódik bennünk a kételkedés a hatóságok, a hatalom által megtett lépésekkel szemben.

2020. április 22. 12:35
Kiss Judit
Krónika

„Kiegyensúlyozatlan légkörű mindennapjainknak, a bizonytalan horizontú járványhelyzetnek az is hozadéka, hogy sok tekintetben felerősödött és egyre erősödik bennünk a bizalmatlanság. Eleve bizalmatlanságot szül az, hogy nem tudni, a tünetmentesen járkálók közül ki vírushordozó, ezért az utcán, a boltban, a lépcsőházban is gyanakodva méregetik egymást az emberek, sietős léptekkel igyekeznek eliszkolni egymás mellett. Félünk egymástól, és erre a szorongásra többletteherként rakódik rá, hogy egyre fokozódik bennünk a kételkedés a hatóságok, a hatalom által megtett lépésekkel szemben.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a román állampolgárnak a járvány kirobbanása előtt erős bizalma lett volna a válságkezelési megoldások megtalálásában korántsem jeleskedő kormány(ok)ban, a sokszor áttekinthetetlenül, következetlenül működő hatóságokban. Úgy tűnik, a legtöbbször jogos gyanakvás azonban a jelenlegi, homályos kimenetelű helyzetben megtöbbszöröződött és tovább is gyűrűzik. A borús perspektívákhoz óhatatlanul bűnbakkeresés társul, és megnyugtató válaszokat ritkán kap az állampolgár a sűrűn felbukkanó kérdésekre.

Hiszen az ország vezetői az elmúlt hetekben is azt bizonyították, egyáltalán nincsenek a válságkezelés helyzetének magaslatán. Elég, ha csak arra a nemrégiben nagy port kavart határozatra gondolunk, ami ékesen példázza az észszerűtlen kapkodást: a belügyminisztérium úgy döntött, enyhíti húsvétkor a kijárási korlátozásokat az ortodox hívek számára, aztán a felháborodás nyomására visszakozott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BandiMandi
2020. április 22. 15:28
Csak még annyi: Nálunk erre a bizonytalanságra gyúr az ellenzék /ellenség/ az EU hathatós támogatásával. De nem fog sikerülni.
BandiMandi
2020. április 22. 15:25
Sajna ez az ott élő magyarokat, ruszinokat, bolgárokat, stb.. ez nem vigasztalja de az EU-nak semmi gondja Romániával. Sőt!
syphax
2020. április 22. 14:58
" .....egyre fokozódik bennünk a kételkedés.." Benned "fokozódik" Jucuska, bennem meg "NEM FOKOZÓDIK". HACSAKNEM A "NEMZETKÖZI HELYZET", MINT VIRÁG ELVTÁRSABAN..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!