Feltenni az i-re a pontot

2020. május 05. 07:53

Elődei – beleértve a Kárpátok Géniuszát – magyarfóbiáját messze túlszárnyaló gyűlöletbeszédével Iohannis kiengedte a szellemet a palackból.

2020. május 05. 07:53
Rostás Szabolcs
Krónika.ro

„Románia fungáló államfőjének megdöbbentő, uszító, vérlázító állásfoglalása után sok minden nem lesz már a régi sem az országon belüli, sem az államközi román–magyar kapcsolatok tekintetében. Szemérmetlenül hazug, ugyanakkor aprólékosan megkomponált politikai performansza nyomán kies tájainkon máris újult erővel feléledt a magyargyűlölet, amiről ismételten, sokadjára bebizonyosodott, hogy veszélyesebb bármilyen járványnál, mert erre a jelek szerint tényleg nincs ellenszer, és karanténba se lehet zárni.

Elődei – beleértve a Kárpátok Géniuszát – magyarfóbiáját messze túlszárnyaló gyűlöletbeszédével Iohannis kiengedte a szellemet a palackból. Csahosai, román liberális politikusok és hasonszőrű véleményformálók még a nemzeti alapon történő politizálás, pártalapítás lehetőségét is elvitatnák az erdélyi magyaroktól (a nemzeti identitás, kultúra, anyanyelv megőrzéséhez, ápolásához fűződő jogával együtt), törvényhozóiknak legszívesebben megtiltanák, hogy az általuk képviselt közösség érdekein nyugvó előterjesztésekkel éljenek a bukaresti parlamentben. És ez még mind nem elég: szemrebbenés nélkül szólítanak fel a Magyarországra költözésre, ha ez nekünk nem tetszik.

A nem is olyan rég »az európai értékek támogatása« okán a rangos Coudenhove-Kalergi Európa-díjjal kitüntetett román elnök ámokfutása erőteljesen visszaveti az erdélyi magyar érdekképviseleti törekvéseket, hiszen ezek után a román pártok mindegyike kétszer is meggondolja, miről tárgyal, köt alkut a magyar politikai alakulatokkal, nehogy rásüssék a iohannisi vádat, miszerint eladják Erdélyt a magyaroknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szavaztam
2020. május 05. 20:31
'Coudenhove-Kalergi Európa-díj' leforditva egy globalista, aki leszarja úgy a magyarokat mint a románokat is, de ha kell szembeállitja őket, a cél mentesiti az ezközt...
Mirtilla
2020. május 05. 11:10
Nagyon találó a cim : "Feltenni az i-re a pontot..." , éppen most amikor a köztársasági elnök-fokozott román lojalitását kifejezendő-, még a neve kezdőbetüjét is i-re cserélte. Egyszer meg kellene már kérdezni tőle, hogy vajon tudja-e mióta létezik a -román- elnevezés mint népnév és kinek köszönhető??? Nos, a tények: ha elhiszi Iohannis elnök ur, ha nem ,ez az elnevezés 1878 óta használatos és gr. Andrássy Gyulának köszönhető. A Berlini Konferencián - többek között- a balkáni népek akkor ujszerü besorolása, meghatározása is megtörtént.gr. Andrássy Gyula a monarchia külügyminisztere javasolta ( és ezt el is fogadták), hogy a korábban vlachoknak, oláhoknak nevezett népcsoport ezentul a -rumán, igen igy-u-val elnevezést kapja.Onnantól kezdve hivatalosan , apró változtatással rumán helyett -román-nak kezdték nevezni.gr. Andrássy fő érve az uj népnév mellett az volt ( mindenki igy látta ezt akkor), hogy a korábbi elnevezés, a vlach név egy népnek a foglalkozását jelenti: tehát nem népet jelent, hanem egy népcsoport jellegzetes foglalkozását, a pásztorkodást.
Karvaly
2020. május 05. 10:00
Csak azt mondom, hogy ötmillió, egységesen szavazó magyar ember kellene az úgynevezett Romániába, tizenhárom millió román mellé, mindjárt nem győznének a magyarok kedvében járni. Persze ez nem megy egyik napról a másikra, de pont jó hosszú távú tervnek.
KannibálTatárÚr
2020. május 05. 09:20
Ekkora bakot nem szabad lőnie egy elnöknek. Le kellene mondania, ellenkező esetben pedig leváltani. Az elnök nem követelhet semmi olyat, aminek vmely hazai csoportra káros hatásai vannak. Mindenkit képvisel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!