A német alkotmánybíróság ítéletéről

2020. május 19. 07:35

A teljes őrjöngéscsend a kormánypárti médiában nyilvánvalóan szigorú kormányzati rendelkezésre utal.

2020. május 19. 07:35
Jávor Benedek
Jávor Benedek
Mérce

„Az ítélet azért is rosszkor jött, mert  a populista, euroszkeptikus erők felemelkedésével (és kormányra kerülésével néhány keleti tagállamban) megerősödtek a viták a tagállami szuverenitások és a közös uniós jogi normák és alapértékek érvényesítése között. Miközben a német AB egy összetett jogi problémát próbált meg körüljárni, nyilvánvaló, hogy a döntése könnyen feltüzelhet egyes euroszkeptikus tagállami kormányokat, hogy politikai szempontok alapján vonják kétségbe az európai intézmények, a Bíróság és az EU-s jog fennhatóságát, döntéseik végrehajtását.

Miért is kéne Magyarországnak végrehajtani az Európai Bíróság menekültügyi ítéleteit, vagy a lengyel kormánynak figyelembe venni a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét csorbító lépéseket érő uniós kritikát, ha Karlsruhe is kétségbe vonja az Európai Bíróság ítéleteit? És ezekhez a kommunikációs kampányokhoz nem lesz szükség kifinomult jogi érvekre és megalapozásra, elég lesz annyit mondani, hogy ha németek szembe mehetnek az uniós joggal és igazságszolgáltatással, akkor nekünk is minden jogunk megvan hozzá – nagyvonalúan átlépve afölött, hogy milyen ügyekben kerülnek szembe az EU-val, és van-e megfelelő jogi alap hozzá. Alapvetően nem a német ítélet kezdi ki az EU jogrendjét, és kérdőjelezi meg intézményeinek legitimitását, hanem tagállamok teszik ezt, és az alkotmánybírósági döntés csupán élesen rávilágít ezekre a konfliktusokra.

A teljes őrjöngéscsend a kormánypárti médiában nyilvánvalóan szigorú kormányzati rendelkezésre utal. Varga Judit vagy Gulyás Gergely jogi fejtegetései, vagy az az 1-2 semleges mondat, amit Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában az ügynek szentelt, szintén annak a jelei, hogy a Fidesz annak ellenére nem kezd háborúba az Európai Bíróság joghatóságát illetően, hogy oka éppenséggel lenne rá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2020. május 19. 18:31
Figyelj brüsszeli ingyenélő (megjegyzem, elég nagy korrupció az, hogy a választók azt mondták, nem kellesz, de a haver a választók adójából óriási költséggel kiküldött oda, ahová nem választottak meg), egy kis jogi felvilágosítás a részedre, most hogy alkotmányjogból szánalmasan megbuktál. A helyzet az, hogy az EU politikai delegáltakból álló bíróságával nemcsak az a baj, hogy alkalmatlan az ítélkezésre, hanem az is, és még inkább, hogy gyakran úgy hoz mélyen elfogult döntéseket, hogy nincs hatásköre, mert az ügyre nem az Unió, hanem a tagállamok joga irányadó. Elmagyarázom egyszerűbben, a fejed alapján nincs erős remény, de talán így megérted. Ha valaki vagy valamilyen csoport, intézmény úgy próbál beleavatkozni valamibe és eldönteni egy kérdést, hogy nincs semmilyen hatásköre, akkor mindegy hogy egy piaci kofáról, egy csehó közönségéről vagy az EU bíróságáról van szó, akkor coki. Ha egy bíróság teszi ezt, akkor még rosszabb. Nem tisztelet, hanem visszautasítás és elítélés jár érte.
puszika
2020. május 19. 17:34
Látod fajankó! A kormányzóknak mennyivel több esze van mint neked!!!!!
tango47
2020. május 19. 17:13
A budapestiek Karácsonyon kívül, ráadásként ezt az idiótát is fizethetik.
Krupp Skya
2020. május 19. 17:06
Igyál még egy felest és fogd rá a Gyuszira!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!