Óriási siker ez nekünk, de főleg azoknak, akik végre kiszabadultak

2020. május 22. 15:09

Az Európai Unió Bírósága ítéletét nem tiszteletben tartani borzasztó jelzést küldött volna arról, hogy Magyarországon hogy működik a jogállamiság. Interjú.

2020. május 22. 15:09
Pardavi Márta
444.hu

Csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy a kormány végrehajtja az Európai Bíróság ítéletét, és megszünteti a szerb-magyar határon működő tranzitzónákat. Ezzel egy olyan dolog teljesül, amit a Magyar Helsinki Bizottság már évek óta követel. Hogy fogadták a bejelentést?

A luxemburgi bíróság múlt csütörtöki ítélete óta foglalkoztatott minket, hogy a kormány hogyan fogja azt végrehajtani. Az Európai Bíróság ítéletéről van szó, ami nem konkrét ügyekre kötelező. Jogi iránymutatást ad, hogy általában hogyan kell egy kérdésben az európai uniós jogot értelmezni.Nyilvánvaló volt, hogy a menekültügy politikailag nagyon érzékeny kérdés. De az elmúlt években mindig azt láttuk, hogy azokban a kérdésekben, ahol a luxemburgi bíróság ilyen érzékeny kérdésben, magyar ügyben döntéseket hozott, ott a kormány azért végrehajtotta azokat, még akkor is, ha nagyon fájt neki. Nem vállalta be soha azt a rizikót, hogy az Európai Uniós bíróság ítéletét félvállról vegye. Ennek ebben az ügyben is hatalmas kockázata lett volna: az Európai Unió Bírósága ítéletét nem tiszteletben tartani borzasztó jelzést küldött volna arról, hogy Magyarországon hogy működik a jogállamiság.

Úgyhogy nagy várakozásaink voltak, vajon mit jelent majd a döntés végrehajtása. De amikor tegnap éjszaka kaptuk a hírt, hogy szállítják át a röszkei meg a tompai tranzitzónából az embereket félig nyitott táborokba, akkor iszonyatosan meglepődtünk. Nagyon örültünk, és vártuk, hogy mindenkit átszállítanak-e, ki milyen döntést kap arról, hol lesz az új szálláshelye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2020. május 24. 17:07
Milyen érdekes, hogy a Helsinki Bizottság küzd azért, hogy a tranzitzónába érkező és magukat ottfelejtőket Magyarország hogyan látja el, annak ellenére, hogy ez nem lenne a kötelessége. A múlt héten apó hírecskékben jelent meg, hogy a koronavírus kapcsán kiderült, hogy Németországban milyen embertelen körülmények között dolgoztatják a német húsipariban a kelet európai vendégmunkásokat. (A spárgaszedőkről még nem írták meg). Ezzel nem foglalkozik a Helsinki Bizottság. Érthető, hiszen ebben az esetben a saját fajtánkról van szó, akiket még nem bombáztak ki otthonaikból a nyugati nagyhatalmak. Őket enélkül is rabszolgaként lehet foglalkoztatni és a munka végeztével charter járatokkal haza lehet küldeni. Az EU egyik legfontosabb alapelve a munkaerő és a tőke szabad vándorlása. Csak az a baj, hogy az irányok nem szabadok. Az alantas munkákat is elvégezni hajlandó munkások csak keleten vannak, ezért ők keletről nyugatra vándorolnak. A tőke pedig nyugaton van, mert a gyarmatosítással ott sikerült megalapozni a felhalmozást, ezért a tőke pedig nyugatról keletere áramlik. Azt az EU nem rögzítette, hogy a haszon is szabadon vándorolhat, ezért annak az iránya is kötött. Keletről nyugatra megy.
Karakter
2020. május 23. 19:34
Javasolnám, hogy a migránsok, ha az anyaországukban nincs, akkor az országokhoz legközelebbi konzulátuson tudják csak beadni menekültügyi kérelmüket.
toef36
2020. május 23. 16:14
Siker? A HÖLGY nem fogja föl, hogy bezárult a KISKAPU is?
youngboy
2020. május 23. 15:26
Beszélgetés a belgrádi magyar konzulátuson. A biztonsági őr az ajtóban: - A személyazonosításra alkalmas papírokat kérem A migránsok kórusa: - Nincs, az NGOk azt mondták, dobjuk él és mondjuk azt, hogy elveszett. - Viszontlátásra, ez egy hivatali helyiség, ide csak papírral jöhet be bárki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!