Rémhír, fake news, paranoia: karanténban a szólásszabadság

2020. május 15. 07:46

A kritikus hangokat egyre jobban elnyomják az összeesküvési elméletekben utazó nettó klinikai esetek.

2020. május 15. 07:46
Seres László
Seres László
Neokohn

„Nemcsak a magyar kormány reagálja túl a kormánykritikus, »rémhírterjesztő« megosztásokkal szembeni fellépést: Európában is újragondolják, meddig szabad a szólás. Külön gond, hogy a kritikus hangokat egyre jobban elnyomják az összeesküvési elméletekben utazó nettó klinikai esetek.

»Téves riasztásnak« nevezte a német kormány vírusellenes intézkedéseit a belügyminisztérium egyik munkatársa, ezért rövid úton felfüggesztették a munkaviszonyát. Horst Seehofer miniszter kínos magyarázkodásba kezdett, ő ugyan nem akarja senkinek a magánvéleményét befolyásolni, de sokan azt hihetnék, hogy a férfi 83 oldalas dolgozata a belügyminisztérium hivatalos álláspontja, holott nem, az ügyet pedig ki kell vizsgálni.

A Tichys Einblick című konzervatív-liberális folyóiratban megjelent írás szerzője (aki a berlini BM »kritikus infrastruktúra védelme« osztályán dolgozik) azt állítja, a vírus soha nem jelentett »a normális mértéken túli« veszélyt a lakosságra, leginkább azok az idős emberek halnak bele, akik idén amúgy is meghalnának, a járványellenes intézkedések járulékos kára pedig szerinte jóval nagyobb, mint a mérhető haszna.

A felfüggesztett kritikus belügyes hiába próbálta felettesei, így a miniszter figyelmét is felhívni következtetéseire, nem talált meghallgatásra, így hivatali mailjén elküldte számos szövetségi és tartományi illetékesnek. Csak hogy eggyel többször kiderüljön: van egy, azaz 1 db hivatalos igazság, éspedig az, ahogyan a mindenkori kormányzat kezeli a mindenkori pandémiát. Aki pedig ettől eltérő narratívákat, kérdéseket vet fel, disszidens státusba kerül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. május 16. 06:18
A bácsi tasnádi Péter bácsira hasonlít lehet ő is makabbi, vagy ma kabbe.
Mich
2020. május 16. 00:10
SZABAD HAZUDOZÁST! Főleg Seres Lászlónak...
Emmanuel Goldstein
2020. május 15. 11:52
A 21. század vallása a konteó. Az összeesküvés-elméletek nem valós tudáson vagy hiteles forrásból származó információn alapulnak, hanem önkényesen szelektált, szubjektív értesüléseken, álhíreken, dilettáns teóriákon, amelyek minden esemény mögött rejtett érdekcsoportokat, tudatos manipulációt sejtenek. Azon paranoid kóklerek számára nyújtanak vigaszt, akik racionális eszközökkel képtelenek eligazodni a posztmodern, információs társadalom sokféleségében, ezért mágikus-irracionális magyarázatot keresnek...
lemez
2020. május 15. 10:19
Politikusokat miért nem lehet álhir miatt felelőségre vonni?Tegnap Szél Bernadett a német sajtónak azt mondta nincs a kórházakban védőfelszerelés.Több orvos tiltakozott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!