A szegény ember is szereti a fényt

2020. június 16. 08:03

Magyarországon 1 millió embert fenyeget az, hogy áram nélkül marad.

2020. június 16. 08:03
Kovács Blanka
Mérce

„2020-ban Európában ugyan már szinte mindenhol hozzá lehet férni elektromos hálózathoz, Magyarországon azonban így is 1 millió embert fenyeget az, hogy áram nélkül marad, mert nehezen tudja fizetni a számlákat. Márpedig ha áram nincs, akkor semmi nincs: nem lehet mosni, nem lehet főzni, és nem lehet részt venni a digitális oktatásban sem. A megoldás nem egyszerű, hiszen a probléma abban a rendszerszintű mulasztásban gyökerezik, hogy a kormány szociálpolitikája éppen azokon segít a legkevésbé, akiknek a leginkább szüksége lenne rá.

Előremutató kezdeményezések  azonban így is születnek arra, hogy hátrányos helyzetű településeken is mindenki hozzáférhessen az áramhoz. Ilyen kezdeményezések résztvevői beszélgettek múlt pénteken a Mérce Facebook-oldalán közvetített műsorban: a Polgár Alapítvány az Esélyekért támogatásával tavaly jött létre egy úgynevezett ügykoalíció, amelyben roma közösségi vezetők fogtak össze, hogy tudatosítsák ennek a kiszolgáltatottságnak a fontosságát, és átfogó megoldásokat keressenek. Hozzájuk csatlakozott az 1 Magyarország Kezdeményezés, egy országos civil hálózat, amely az egyre inkább szétszakadó közösségek újraegyesítésén dolgozik. A beszélgetés a Roma Sajtóközpont közreműködésével jött létre, és Bombera Krisztina vezette.

Az áramszegénység az energiaszegénység egyik alesete, és azt a helyzetet írja le, amikor a háztartások az anyagi körülményeik és a háztartási eszközök magas fogyasztása miatt bevételeik aránytalanul nagy részét költik e célra, ezért gyakran nem is tudják fedezni kiadásaikat – ismertette a beszélgetés elején Bajomi Anna Zsófia szociálpolitikus. Az, hogy valaki ilyen helyzetbe kerül-e, sok mindentől függ, és nemcsak az egyéni jövedelmektől, hanem attól is, hogy milyen az adott ország vagy kormány szociálpolitikája és a szolgáltatók adósságrendezésben való segédkezése.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2020. június 16. 21:32
Nem értem pontosan az ilyen cikkeket. Van aki ezt kajálja? (Mármint az elvakult barmokon kívül.)
írmag
2020. június 16. 20:38
A szegény Kovács Blanka, te is tudod áram van, ilyen ostobán ne nyúlj bele, ráz!
Selamat
2020. június 16. 19:32
Tessen rábírni a tezsvíreket, hogy meltóztassanak melózni, oszt majd lesz pénzük áramra is.
luisbathhelena
2020. június 16. 17:52
Én támogatom az ingyé áramot. Mert fény híján úgy tűnik csak szaporodnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!