Európai Birodalmi Bank

2020. június 11. 13:01

Most örülhetünk igazán, hogy nincsen magyar euró.

2020. június 11. 13:01
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

„Berlin és Brüsszel ugyanis a Next Generation EU hitelprogrammal az EU-t Európai Adósságunióvá változtatná, és a járványra hivatkozva bevezetné az eurozónán túllépő euró-kötvényeket. Ami ingyenpénznek tűnik, valójában beetetés. Egy egyszeri hitelfelvétel azonban mégis szolgálhatja Magyarország érdekét. A német szakkönyvek slágerlistáit már a kettővel előző válság óta a pénzügyi crash-ről szóló könyvek vezetik. Ezek egyik kedvenc témája az euró sorsa. A guruk a világvége szcenáriók mellett – jó pénzért – saját befektetési tanácsaikat is megosztják a megtakarításáért aggódó polgárral. Az aggódás jogos.

Az euró ugyanis egy hibás félkész termék. Eredetileg csak a fejlett és versenyképes északi tagországokra találták ki, amelyek egy ilyen erős közös valuta mellett is versenyképesek. Olaszország és Görögország csatlakozásával azonban a »francia felügyelet alatti európai német márka« a délieknek túl erőssé vált. A megszorításokat probléma megoldását elhalasztották, és a gyengébb ellenállás irányába mentek.

A mostani válság lényege pont abban rejlik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) minden írott és íratlan szabályt áthágva elérte kapacitásának határait. Most az EU-n a sor. Mario Draghi 2012-es »Bármibe is kerül!« mondata óta legkevesebb €3,000 milliárdot pumpáltak az eurózóna országaiba, ám az eredményt jóindulattal is csak szerénynek lehet nevezni. Mármint a gazdaságit. Őszintébb pillanataikban a brüsszeli politikusok ugyanis elmondják, hogy »ez az ára Európa egységének«, vagyis Matteo Salvini és Marine Le Pen hatalomtól való távoltartásának. Ők ugyanis kivinnék országaikat az örök adósok mókuskerekéből, és akkor az euró kártyavár hamarabb omlana össze.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. június 11. 18:31
Éppen az a baj azzal a bankkal, hogy nem az euró javát szolgálja, hanem politikai erők politikai érdekeit. Az EKB-nak az euró értékállóságát kellene biztosítania, lényegében függetlenül az éppen aktuális politikai és gazdasági helyzettől. Is. Ezt nem teszi meg. 1 2002-es euró = 4,73 mai euró.
toef36
2020. június 11. 18:30
TÖKÉLETES látlelet: a keleti országok zsarolása folytatódna...
Akitlosz
2020. június 11. 18:25
"Az euró ugyanis egy hibás félkész termék. Eredetileg csak a fejlett és versenyképes északi tagországokra találták ki" Na és a többi ország nem olyan akar lenni? Az az ország sem normális, amelyik fejletlen és versenyképtelen akar maradni. A jobbakat, a sikeresebbeket utánozni célszerű.
BőröndÖdön
2020. június 11. 18:23
Zoli,te teljesen meghülyültél....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!