Így leszünk mindannyian rasszisták

2020. június 27. 19:45

Az ember utolsó szabadsága az, hogy bizonyos témákban nem kell feltétlenül megnyilvánulnia.

2020. június 27. 19:45
Rainer Zitelmann
Tichys Einblick

„Sarah Shiferaw, a Bundesverband der Volkssolidarität migrációügyi koordinátora interjút adott a Berliner Zeitungnak, amiben elmagyarázta:

»Hogy hol kezdődik a mindennapi rasszizmus, mindenki megnézheti maga. Csak egy párt egyszerű kérdés: ki mellé ülök szívesebben a buszon? A fejkendős nő mellé, a fekete, vagy a fehér melós mellé? Az arab család mellé, vagy a német nagymama mellé?«

A »rossz« ember (a német nagymama) mellé ülésnél is van veszélyesebb, mégpedig ha a bliccelést [németül: schwarz fahren, kb.: feketén utazni] még csak említés szintjén is szóba hozzuk. A heute-jorunalban nemrég elmagyarázták, hogy az olyan kifejezések, mint tehát a bliccelés vagy a fekete munka, a mindennapi rasszizmus megnyilvánulásai. Először nem is akartam elhinni, aztán egy Google-keresés után csak találtam egy mindennapi rasszizmusról szóló weboldalt, ahol elmagyarázták, hogy a »bliccelő« [Schwarzfahrer] kifejezés semmiképpen nem semleges jelentésű a becstelen, vagy éppen pénzügyi nehézségekkel küzdő utastársra, hanem egy évszázadok óta »megcsontosodott keresztény-mitológiai konnotációjú európai színszimbolika [megnyilvánulása], ami ezeket a binárisan meghatározott színeket ismételten bináris tulajdonságokhoz köti, és emiatt – mint a német nyelv számos kifejezése és koncepciója – egy rasszista konnotációjú ideológiai háttérrel rendelkezik«. 

Aki tehát a borúlátásra a »schwarz malen« kifejezést használja, rosszul mondja ki egy bevándorló nevét, nem a »megfelelő« ember mellé ül a buszon, vagy megdicséri egy bevándorló nyelvtudását, a mindennapi rasszizmus vétségét követi el. Tulajdonképpen mindenki rasszista, aki nem kötelezi el magát az »antirasszizmus« ideológiája mellett. Még a hallgatás is rasszizmus, ahogy ennek a bizonyítására Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök kísérletet tett. A kijelentései engem határozottan a »Sag mir, wo du stehst« című NDK-s [mozgalmi] dalra emlékeztettek.

Az ember utolsó szabadsága az, hogy bizonyos témákban nem kell feltétlenül megnyilvánulnia – ha ezt is elveszik tőlünk, a totális diktatúrához közelítünk.

Leggyakrabban persze pont azok az emberek hiperérzékenyek itt, akik mindenhol a rasszizmust látják, de valahogy nem zavarja őket, ha mondjuk arról van szó, hogy a rendőrök a szemétdombra valók, vagy ha éppen az »idős fehér férfiakat« kell mocskolni. Ezek nem a rasszizmus, hanem épp az antirasszizmus kifejezései.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2020. június 28. 22:41
Van még egy ok. A fekete az, ami hagyományosan piszkos, a fehér pedig az, ami hagyományosan tiszta. Ez nem rasszizmus kérdése, és ezt konkrétan tudnia kellenne annak, akinek ilyen mániái vannak. Mondok rosszabbat. Ebben a közegben, aki megalapozatlanul kiált rasszizmust, és ezzel ilyen formán lerasszistáz valakit, rágalmazást követ el, és bíróság előtt a helye vádlottként.
szavaztam
2020. június 28. 19:16
és még a németek akarnak örködni más államok felett...
Akitlosz
2020. június 28. 18:49
"Az ember utolsó szabadsága az, hogy bizonyos témákban nem kell feltétlenül megnyilvánulnia." Mert már nem mer. Őszintén legalábbis nem. Ha nem az elvárt antirasszista szöveget mondaná, akkor azzal veszélybe sodorhatná a saját egzisztenciáját. Ezért maradnak inkább csendben.
istvánkeve
2020. június 28. 13:38
A cikk egy remek szatíra egyes német médiumokról. Ne adjuk fel a reményt, mert a régi szabály továbbra is érvényes: "Rövid idejig lehet sokat bolondítani, hosszú ideig keveset is, de kizárt az, hogy sokan hosszú ideig hagyják magukat hülyíteni!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!