Miért gyűlöli Mark Rutte a magyarokat?

2020. július 20. 15:16

Rutte világképében a kelet-európaiak lusta, buta szélsőségesek, akik csak nem akarnak összeomlani, csak nem akarnak csődbe menni vagy megtörni a vírus alatt, és még őszintébben is beszélnek a Hollandiát is kínzó migrációs és bevándorlási kérdésről, mint ő maga.

2020. július 20. 15:16
null
Veszprémy László Bernát
Mandiner

Miért gyűlöli Mark Rutte a magyarokat? Ezt a költői kérdést tette fel Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és bár ő biztosan úgy érezte, hogy felelni sem kell rá, mivel a válasz egyértelmű, azért érdemes egy kicsit körüljárni a kérdést. Mark Rutte liberális holland miniszterelnöknek igen sok oka van arra, hogy gyűlölje Magyarországot. (Itt természetesen nem a „minden reggel a magyarokkal kelek" gyűlöletre kell gondolni, hanem arra a gyűlöletre, hogy ha lehetősége van, rúg egy jó nagyot hazánkba). Kezdjük azzal, hogy Rutte egyik a leghosszabb ideje hivatalban lévő európai kormányfőknek: 2010 óta van hatalmon, azaz regnálása éppen annyi idős, mint a NER.

Ez alatt az idő alatt Rutte viszont nem épített rendszert, helyette ezen időszak lényegében felét, néhány nap híján öt évet a holland szociáldemokratákkal, Frans Timmermans társaival töltött nagykoalícióban. Erre az időszakra esett a menekültválság is, 2018-ig Hollandia a családegyesítésekkel együtt több mint százezer menekültet fogadott be. A holland sajtóban – eltekintve a néhány, migrációval szemben kritikus apró portáltól vagy színes laptól –

a tömeges bevándorlás kérdéséről teljesen egysíkú narratíva jelenik meg,

az integráció, nők jogai, nemi és vallási kisebbségek jogai, a biztonsági kérdések fel sem merülnek.

A kérdéseket feltevőket nem csak szélsőségesnek bélyegzi a holland sajtó, de alkalmanként folyamatosan fenyegetéseknek vannak kitéve, Geert Wilders parlamenti képviselő például máig titkos helyen lakik, és folyamatos titkosszolgálati védelem alatt áll. Egy 2018-as cikk szerint Hollandiában ötszáz ismert dzsihadista és több ezer szimpatizáns tartózkodik, a szám azóta nyilván nem változott érdemben. Rutte miniszterelnöksége alatt számos terrortámadási kísérlet történt (pl. Schiphol repülőtér felrobbantásának nyilvánosságra került terve, Amszterdam-Párizs vonaton történt tömegmészárlási kísérlet), illetve több merénylet és terrortámadás is történt (a 2017-es amszterdami gázolást és a 2019-es hágai késelést nem nyilvánították ugyan terrortámadásnak, de a 2018-as amszterdami késelés és a 2019-es utrechti lövöldözés az volt). Utóbbira válaszul megerősítették a mecsetek védelmét Hollandiában, amire jó oka volt a rendvédelemnek: az iszlamista szélsőségek mellett a neonáci szélsőségek is erősödnek, a hatóságok már láthatóan attól félnek, hogy egy iszlamista támadás a helyi muszlimokkal szembeni ellentámadást válthat ki.

A fentiek közép-európai szemmel természetesen abszurd és borzalmas forgatókönyveknek tűnnek, de Nyugat-Európában ez teljesen normális dolog. Hollandia nyilvánvalóan súlyos társadalmi feszültségek által kínzott ország, problémáihoz képest a mi kis közép-európai kérdéseink bagatell ügyeknek tűnnek. Rutte vérbeli liberálisként és a hatalomhoz ragaszkodó, ügyes politikusként szóban ugyan azonosít bizonyos problémákat, és tesz látszatintézkedéseket – például az arc köztéri eltakarásának tavalyi tilalma –, ez azonban nyilván csak hatalmi technika egy olyan politikus részéről, aki a baloldallal nagykoalícióban migránsok tömegeit engedte be országába. Rutte kétarcú politikáját kevés dolog jellemzi jobban, mint amikor felszólították, hogy kérjen bocsánatot a gyarmatosításért. A holland miniszterelnök – dacára annak, hogy hazájának történelmében sötét lapokon szerepel a harmadik világ kifosztása, és a relatíve friss (a múlt század 40-es éveinek végén elkövetett) gyarmati bűnök – azt felelte, hogy ezt nem teszi meg, mert társadalmi feszültségeket szülne. Amennyiben a holland miniszterelnök attól fél, hogy országában irányíthatatlan, erőszakos társadalmi folyamatok indulnának meg, ha elnézést kérne a holland állam történelmi bűneiért, akkor ő maga is tisztában kell legyen a burkaviselésnél sokkal nagyobb problémákkal. De akkor miért engedte be migránsok tömegeit 2015 óta?

Mivel a harmadik világbeli és muszlim bevándorlókkal szemben nem szólalhat fel úgy, hogy ne erősítse szélsőjobboldali (magyar szemmel: jobboldali) ellenzékét,

Rutte a jól bevált nyugati recept szerint a kelet- és dél-európaiakra mutogat.

Noha akár hálás is lehetne, hiszen ha az ember betér egy keresztény templomba Amszterdamban, az olaszokkal, magyarokkal és lengyelekkel lesz tele. A hollandok rendes, takarékos nép (ha valaki meg akar ismerkedni a hollandiai fösvénység gyakorlatával, keressen rá a Tikkie nevű applikációra, a holland bulik és randik elengedhetetlen kellékére), bezzeg a lusta magyarok és olaszok tönkre teszik az uniót. Itt most nem is érdemes belemenni abba, hogy Orbán és Matteo Salvini nem szokták megmondani a hollandoknak, hogy hogyan vezessék az országukat, egyszerűen csak annyit akarnak, hogy hagyják békén a magyarokat és az olaszokat az ő magyar és olasz életükben. A holland történeti emlékezetbe láthatóan erősen belevésődött a gondolat, hogy a szegény, buta népeknek utat kell mutatni, és fel kell emelni őket, a surinamei és kelet-indiai őslakosokat pedig most olaszokra és magyarokra cserélték.

Kevés dolog idegesítheti jobban ráadásul Ruttét, mint hogy Magyarország, ellentétben Hollandiával – ahol a kormány a nyájimmunitásra gyúrt, majd rövidesen kínos jelenetek és halálos áldozatok sora között irányt váltott – helyesen kezelte a koronavírus-járványt. Rutte világképében a kelet-európaiak lusta, buta szélsőségesek, akik csak nem akarnak összeomlani, csak nem akarnak csődbe menni vagy megtörni a vírus alatt, és még őszintébben is beszélnek a Hollandiát is kínzó migrációs és bevándorlási kérdésről, mint ő maga. Képzeljük csak el, hogy valaki ekkora gőggel és nagyravágyással a szívében szembetalálkozik egy néppel, amely mindent megtestesít, ami szerinte rossz, és még veszteni sem hajlandó! Naná, hogy Mark Rutte utálja a magyarokat.

Összesen 429 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
butapék
2020. július 21. 09:49
Eleve hangulatkeltő, heccelő a cím és Orbi kijelentése is. Nem "a magyarokat" vagy "az olaszokat" "gyűlölik". A szeretem-gyűlölöm Ovi szótárában és gondolatmenetében létező konstruktum, amit odaböfög a vak híveknek, akik elkezdenek indulatok mentén politizálni. Faszt se érdekli a holland minelnököt, hogy élünk-e, halunk-e. Ő a NER sunyi lenyúlós módszereitől kap lábrázást, és nem csak ő. De ezt mélymagyar, büszke-frusztrált nemzeti lelketek nem bírja elviselni. Még az útálat is jobb mint az ignoráció. Menjünk, harcoljunk, mutassuk meg neki, kik vagyunk.. Kik vagyunk? Egy nyomi, végletekig kizsigerelt, megosztott, egymás ellen acsarkodó romnemzet. Ez vagyunk. És ebben sajnos uszító-lopós ovinak óriási szerepe van. Ne toljuk már át a felelősséget Ruttera.
henrihenri
2020. július 21. 08:05
https://bezzegnemzetek.pestisracok.hu/2017/08/26/a-hollandok/
gapinthebreath
2020. július 21. 00:42
Micsoda elcseszett propagandacikk ez? Az érvényes kérdés az lett volna, miért gyűlöli Rutte Orbánt?
-Zsolt-
2020. július 20. 23:45
Mivel Orban osszes a magyar parlament altal vetora felhatalmazo javaslatat lesoportek az asztalrol, egyetlen dolgot tehetett volna, hogy nem ir ala Brusszelben. Tehat maradt a regi jol bevalt trukk: keressunk gyorsan valakit, akit utalni lehet. Ezt harsogjuk orrba-szajba, igy az eredeti mandatumrol atmegy a figyelem erre, o meg ekozben szepen sajat magat meg az egesz parlamentet (orszagot) szembe kopve epp az ellenkezojet teszi, amit odaig teli tudobol harsogott. De kit erdekel az mar?! Hurra, fenyes gyozelem! Megvan az uj Soros!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!