Jogállamiság mint politikai bunkósbot

2020. szeptember 04. 08:18

Piszkálja őszinte gyermeki kíváncsiságom, hogy vajon miért tartja az ellenzék színe-java az uniós elitet valamiféle orákulumnak.

2020. szeptember 04. 08:18
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A jogállamiságnak nemcsak, hogy hiányzik az objektív definíciója, hanem használatban van egy politikai olvasata is. Ez az olvasat pedig olyan ideológiai válaszokat tartalmaz, amelyek nem kompatibilisek egy sikeres nemzeti alapokon működő kormány létével.

Piszkálja őszinte gyermeki kíváncsiságom, hogy vajon miért tartja az ellenzék színe-java az uniós elitet, az Európai Bizottságot, a bürokratákat, de úgy általában az összes intézmény politikai kinevezettjét, választottját, az utolsó csinovnyikját, de talán még a brüsszeli takarítónőt is valamiféle orákulumnak. Akinek mindig, mindenben igaza van. Akinek morális intelmei időtlen időkig érvényesek. S akinek minden szándéka, gondolata és cselekedete maga a megfellebbezhetetlen objektív, értéksemleges és demokratikus példamutatás. Mert forró ősz elé nézünk – ahogy utalt erre Varga Judit miniszter –, amelyben újra megmutatkozik majd az uniós elit gőgje. Újra ránk támad majd a hazai ellenzék és az uniós politikusok egy része a jogállamiság definiálatlan, politikai bunkósbotnak használt fogalmával a következő hónapokban.

Akár az ókori istenek megkérdőjelezhetetlen cselekedetei vagy a szentek tévedhetetlensége a kereszténység transzcendens világában, úgy fogják fel az uniós bürokraták tudását és hatalmát a hazai ellenzék politikusai. Ezzel az erővel írhatnának nekik ódát, mit ódát, himnuszt, a brüsszeli emberistenekhez! De nem teszik. Még… A szent helyett inkább választják a profánt. Csak halkan és letakart szájjal elsúgják nekik kéréseiket, majd óvodás izgalommal várják, hogy mikor jön a vágyaikat kielégítő kinyilatkoztatás. Ami persze jön. Minduntalan, unos-untalan eljön. Tavares, Sargentini és most már Manfred Weber szájából. A magyar ellenzék pedig – most már együtt és közösen –, akár a zsíros kenyérre a kiéhezett csimoták, boldogan lecsapnak az isteni eledelre, majd mutatják országnak-világnak, hogy mijük is van: lesújtó vélemény Nyugatról, néha egy-két papíros is, hogy bizony nincs rendben minden Magyarországon. És persze a jogállamiság. A definíció nélküli aktuális bunkósbot. Az egykori fasisztázás helyett most a jogállamiság kritériu­maival jönnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2020. szeptember 04. 19:26
"Jogállamiság mint politikai bunkósbot" Persze, meg a jogrendszer is politikai bunkósbot, szegény bűnözőket nem engedi kibontakozni.
egyvilág
2020. szeptember 04. 14:23
Ez itt elsősorban az Index harakirijéről szól, de van benne arról is, hogy mennyire jogállam Mo., illetve mennyire van itt sajtószabadság: https://www.egyvilag.hu/index.shtml#indexhalala
Vakfolt
2020. szeptember 04. 13:35
A jogállamiságot azok az országok kérik számon, akik Rómát elbuktatták, és azt hazudják, hogy államiságuk szerves része a római jog, rabszolgákat tartottak, gyarmatokat amiket a mai napig is fosztogatnak, a hit nevében embereket öltek, aztán megölték a papjaikat, mára már az sem biztos, hogy fiúk, vagy lányok és muzulmánoktól várják, hogy majd azok kinyalják a valagukat gyermektelen öreg napjaikban. Mivel alapvetően tolvajok, hagyjuk is a jógaállami dumát, az a bajuk, hogy nem tudnak minket annyira lenyúlni, mint azelőtt, és a jövőbeli terveink szerint ez még jobban megtorpan, Paks2, Belgrádi vasút. Menjen az Orbán kormány és legyen már ilyen félhülye megyószerű alak a baszdelőre, akit egy ínszalagrendért meg lehet venni.
sztd
2020. szeptember 04. 13:16
Jogállamiság egyik összetevője az Európai Bizottság szerint a médiapluralizmus. Én arra leszek kíváncsi, hogy a médiapluralizmus követelményén nyugaton fognak megbukni, mert túl kicsi, vagy mi bukunk meg, mert itt túl nagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!