Moria és mi

2020. szeptember 13. 07:36

Nálunk sokadik hír a híradókban, jobb országokban az első: leégett a Moria menekülttábor Leszbosz szigetén.

2020. szeptember 13. 07:36
Bauer Tamás
Facebook

„A 2800 főre épített táborban tizenkétezren laktak – eddig. Most nem »lakik« ott senki, semmiféle tető nincs a fejük fölött, a holmijaik is jórészt megsemmisültek. Az elmúlt hónapokban százegynéhány kiskorú, szülő nélkül érkezett menekültet Németország és Luxemburg átvett, néhány más ország megígérte, hogy átvesz. Most Németország Franciaországgal közösen kezdeményezi, hogy segítsenek Görögországnak, és az erre hajlandó európai országok vegyenek át menekülteket. Német városok, tartományok jelentkeznek, hogy befogadnának Leszboszról menekülteket, de a kormány szeretné elérni, hogy más országok is csatlakozzanak, és ne kizárólag Németország felelőssége legyen a dolog. Kurz osztrák kancellár viszont azt nyilatkozta a minap – még a Morián pusztító tűzvész előtt – a Neue Zürcher Zeitungnak, hogy nem helyes a menekülteket Európában szétosztani, mert ezzel csak ösztönözzük, hogy további menekülök is elinduljanak, és az embercsempészek áldozataként a Földközi-tengerbe fulladjanak. Ausztriában azért nem mindenki ért ezzel egyet.

Magyarként persze rögtön az jut az eszembe, hogy a menekültek elutasításának mégis csak Orbán Viktor volt az úttörője, ebben mindenki más, Kurztól a német AfD-ig és az olasz Salviniig őt követte. Dagadhat a keblünk a nemzeti büszkeségtől. A magyar politika pedig – ez a legszörnyűbb – mára ebben egységessé vált. Ausztriában legalább a zöldek (a kormánykoalíción belül) és a szociáldemokraták (ellenzékben) fölvetették, hogy az ország legalább a szülő nélküli kiskorú menekültek elosztásában vegyen részt. Van-e ellenzéki Magyarországon, akár zöld, akár magát szociáldemokratának tekintő, aki ilyesmit ma szóba merne hozni? Van-e, aki ne azt mondaná, hogy a kerítés marad?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2020. szeptember 16. 08:04
Én azt olvasom, hogy már le is tartóztatták azt a néhány migránst akik maguk gyújtották fel saját táborukat. Gondolom, Bauer kitüntetné ezeket a bűnözőket.
1000bocs
2020. szeptember 14. 09:44
Nálunk az lesz hír, ha egyzser végre valaki meri a józa ész szerint eljárva hazaszállítani az összes táborgyújtogató, nőket erőszakoló a befogadó közösséget fosztogató migránst. Ezt otthon is tudják csinálni, azért ne jöjjenek európába hogy ezt hozzák magukkal. Dolgozni otthon is tudnának, lenne mit építeni. Ott sem dolgoztak, európban sem fognak, mhisz pont azért jönnek ide. Otthon a semmittevésért nem jár státusz és pénz.
cutcopy
2020. szeptember 13. 22:59
"a menekültek elutasításának mégis csak Orbán Viktor volt az úttörője" Ne hazudj ávósfatty, OV öt éve hangoztatja, hogy segíteni kell rajtuk, de nem a behurcolásukkal hanem ott helyben, hogy ne kényszerüljenek elindulásra..
akiaki
2020. szeptember 13. 20:59
könyörgöm, valaki fogadja már be ezt az elesett bájert! ott van a donáthúr, meg a szektásúr, meg biztosan vannak elvtásai is, ja a gyúrcsányi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!