„Bérpezsdítő egyezség” – avagy kinek a darabja?

2020. október 16. 21:19

Meglehet, a Kamara tette le a forgatókönyvet a politika asztalára, de a kormány – kapva az alkalmon – kiegészítette a saját elképzeléseivel.

2020. október 16. 21:19
Gallai Sándor
Corvinák

„A reformokkal az orvosok jövedelme olyan szintet ér el, amelytől már a páciensek elvárása is nagyobb lesz: több figyelmet, nagyobb odaadást fognak várni az orvosoktól, és véleményük – ha a munkáltató is partner ebben – beépülhet az orvosok minősítésébe. Az összeférhetetlenségek feloldásával kiderülhet, hogy mekkora a magánszektor vonzereje, hányan mennek külföldre vagy érik be – az orvosarisztokrácia jövedelménél kisebb, de – egy állásban megkereshető, tisztes fizetéssel. Az összeférhetetlenségi szabályozással a kirívóan magas jövedelmű orvosok jelentős pénzkiesést és befolyásvesztést fognak elszenvedni, ám mindezért valóban komoly politikai kockázatot vállal a kormány. A szolgálati viszonyt választók várható számát aligha lehet megbecsülni. A másod- és harmadállások feladásának pontos hatása, a vezényelhetőség visszatartó ereje, vagy vezető orvosok érdekeltségébe tartozó jogi személyektől vállalkozói státuszban foglalkoztatott személyzettel működtetett gépek és orvosi műszerek sorsa is kiszámíthatatlan.

Lehet, hogy – elégséges munkaerő hiányában – komplett intézmények és részlegek fogják elveszíteni működési engedélyüket, de ne feledjük: az intézménybezárások politikai szándéka többször kisiklott már az érintett polgármesterek ellenállásán, most viszont megnyílt az esély a – MOK elnöke által is pozitívnak tartott – spontán tisztulásra, amire a kormány központi beavatkozással, az állami tulajdonban lévő szolgáltatók átszervezésével reagálhat. Ha pedig valami nagyon félrecsúszna, a páciensek elégedetlenségében a kormány mellett osztozni fognak a – többséghez képest – jól fizetett orvosok és a megállapodással a felelősi körbe vont MOK vezetői is.

Meglehet, a Kamara tette le a forgatókönyvet a politika asztalára, de a kormány – kapva az alkalmon – kiegészítette a saját elképzeléseivel. Ha a MOK a »saját« javaslata ellen kívánna fordulni, alighanem tapasztalt spin-doktort kellene alkalmaznia, hogy meg tudja értetni az okokat az átlagszavazóval. Fentiek alapján könnyen előfordulhat, hogy a MOK-nak a továbbiakban be kell érnie az Egészségügyi Szolgálati Érdekegyeztető Fórumban kínált »foglalkoztatásügyi asszisztensi« szereppel, mert a próbákra a rendező aligha fogja meghívni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Báthory Ödönke
2020. október 17. 12:24
A minap el kellett mennem a rendelőintézetbe... Kaptam időpontot. A doktor az időpontom előtt pár perccel kiment a rendelőből, csak kb. 40 perc múlva jött vissza, és az utánam következő 4. sorszámmal kezdte..., de végül visszafelé sorra kerültem. Míg várakoztam, volt időm elolvasni, mi is volt a rendelő ajtajára kiírva. Napi 5 óra rendelés, délelőttönként, öt napon keresztül. Majd ugyancsak erre az ajtóra kiírva, hogy a doktor melyik nap hány órát magán rendel ugyanitt... Ugyanabban a rendelőben, ugyanazokkal az eszközökkel... Ha fizet is valamennyit a rendelőintézetnek, akkor is lehetősége van szebb szó nincs rá lopni, eszközöket, alapanyagokat... stb. Utánaolvastam, egy magánrendelőintézetben is rendel pár alkalommal hetente... A papíron, amit kaptam a kezelés végén, fel volt sorolva pár vizsgálat, amit nem vettem észre. Mindezek ellenére a kezelés rendben volt, nem kért érte semmit...
Dénia
2020. október 17. 07:30
Én nem teljesen értem, hogy hogy tud egy orvos kettő, meg három állást is betölteni. Nekik nem huszonnégy órából áll egy nap? Mert ok, hogy valaki vállal egy másodállást, ami már nem teljes munkaidő, és amit az új törvény sem tilt, csak engedélyezéshez köt, de amúgy ez csak úgy lehetséges, ha az államilag fizetett teljesmunkaidős állása rovására teszi. És ha már az adófizetők ekkora fizetéssel fogják honorálni a munkáját, akkor szerintem elvárható, hogy akkor ne privátklinikákon töltse az államilag milliókkal fizetett munkaidejét. Azon túl meg maximum egy félállást lehet vállalni, több senkinek nem fér bele, ha a főállását rendesen csinálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!