Létrehozzuk a V4+ Professzori Hálózat és Junior Programot

2020. október 26. 14:52

A Visegrádi Együttműködés egy újabb lépcsőfokához érkeztünk!

2020. október 26. 14:52
Varga Judit
Varga Judit
Facebook

„A Visegrádi Együttműködés egy újabb lépcsőfokához érkeztünk! A jogállamiság körüli fogalmi zűrzavar is rámutat arra, hogy az európai jogfejlődést övező vitákban egyelőre nehezen hallható meg a közép-európai régió hangja, ezért létrehozzuk a V4+ Professzori Hálózat és Junior Programot. Ezzel olyan szakmai közösséget és tudásbázist alapítunk, amely a liberális és föderalista iránnyal szemben, hiteles nemzeti, konzervatív, kereszténydemokrata alternatívát tud felmutatni.

A Hálózat induló kutatásai olyan témákat érintenek, mint a családok jogi védelme, a lelkiismereti és vallásszabadság Európában, a digitális platformok és a közösségi média hatása a véleménynyilvánítás szabadságára és a pluralizmusra, valamint, az alapjogok értelmezése és érvényesítése Európában. A hálózatot és a programot a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet koordinálja. Ennek előkészítéseként az MFI még idén júliusban együttműködési megállapodást írt alá a lengyel Igazságügyi Minisztérium égisze alatt működő Jogi Intézettel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ppix
2020. november 02. 10:09
"Bármilyen intézetet hozhat létre Varga Judit a lengyelekkel, ez nem jogállam. Paragrafusnyálazásban nyilván leiskoláznak bárkit. A Momentumot simán. Amíg a németek (a rendszerváltók nagy mintája volt a német jogrendszer, az erős miniszterelnöktől az alkotmánybíróságig) és egyébként egész Nyugat-Európa elfogadja azokat a játékszabályokat, hogy törvények olvasgatásával kell mérni a jogállamiságot, nyilván ez nekünk megnyert meccs, el sem kell kezdeni. De amikor a közigazgatás vezetői szintjein bukott politikusok vannak, amikor minden hatáskör (persze be lehet mutatni: franciásan) centralizálva van... DE (egyátalán nem franciásan) egyetlen célja, a kiválasztás egyetlen szempontja, hogy a kormányzó pártot kiszolgálja: ez NEM jogállam. Amikor az egyik kerületi polgármester egészen pontos adatokat kap, a szomszéd kerület polgármestere többszöri kérésre sem, az nem jogállam. Amikor a falusi polgármester kérésre sem kap adatokat, az nem jogállam. Amikor a közigazgatás, aminek egyik (ha nem a legfontosabb) feladata a választott vezetők munkájának támogatása és a választott vezetők döntéseinek végrehajtása, EGYES választott vezetőket támogat, másokat meg nem, az nem jogállam. Jogszabályok vannak, állam, államigazgatás már régen nincs. Megszűnt. Gyámság alatt van az egész ország, és a gyámság úgy értendő mint egy Dickens-regényben. Magyary Zoltánról programot neveznek el olyanok, akik távolabb nem is lehetnének tőle, persze mit kell ezen csodálkozni, olyan bibósok találták ki az egészet, akiktől Bibó távolabb sem lehetne. Mindez persze egy dolgot mutat: nem, nem hülyék hozzá. Direkt csinálják így. Nem véletlen, nem hoppábocsánat, nem tehetetlenség, nem túlterheltség, nem inkompetencia. Nincs ilyen mentség. Pontosan tudják, mit csinálnak. Amikor nem adnak információt megválasztott vezetőknek, amikor egy köztisztviselő eldönti, kinek szolgáltat és kinek nem: ez nem a jogállam vége, ez az állam vége. Egy törvény annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle. Lobogtathatja Varga Judit az EU-konform, német-konform, svédből tükörfordított paragrafusokat. Bármennyi tízmilliárd forintot el lehet költeni lengyel-magyar jogállami intézetre, akik leírhatják ezeroldalas tanulmányokban, hogy nálunk milyen szépen kodifikálva vannak a hatalommal visszaélés bűncselekmények, a lobbizással kapcsolatos bűncselekmények, a kapcsolati erőszak bűncselekmények. Ha senki nem üldözi őket, sőt az kap dicséretet, aki észre sem veszi, akkor... nincs jogállam. Mindannyian tudjuk. Azok is, akik nézzük, azok is, akik csinálják. Kerek szemekkel néznek, hogy miért ne lenne itt jogállam, miközben pontosan tudják, napi szinten, kis, piti, helyi bosszúkból akár falusi polgármesterek szopatásával is gyakorolják azt, amitől nincs. Ez a legnagyobb cinizmus."
diós guba
2020. október 27. 09:49
Mária Teréziának életünket és vérünket, de zabot nem. Judit Neked zabot is. Hajrá Judit!
stonecircle
2020. október 26. 17:46
A skandináv államok között is van egy együttműködés, nord+.
olajfa1
2020. október 26. 17:28
Mindegyikre nagy szükség van, volt, és lesz! A fiataloknak kell visszaszerezniük a jobboldalt, amit a közép, és idősebbek szájából a sajtot kiénekelték a libsik meg a szocik meg a zöldek a szirén hangjaikkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!