Jog és erőszak

2020. november 10. 14:55

Az Egyesült Államok korábbi itteni ügyvivője már úgy vádaskodott, hogy nem kellettek hozzá tények.

2020. november 10. 14:55
Kelemen András
Magyar Hírlap

„Sargentini és Jourová ezt folytatta.

Sokan panaszkodnak a hazai vitakultúra szintjére – és okkal, ha az érvek helyett a másik vélemény hordozójának lejáratására gondolunk. Persze, van ennél lejjebb is, a dzsihád híveié. Szerte Európában megdöbbenést váltott ki ama bizonyos párizsi tanár utcai kivégzése, aki a szólásszabadságot kívánta szemléltetni tanulóinak. De itt meg kell állnunk egy gondolatra.

A fogalmak háborújában már a gondolat, vélemény és szólás szabadságának tartalma kétféleképpen is eltorzult. Egyrészt a korlátlan véleménynyilvánítás hívei hamar beleütköznek a letiltásba, ha nem a fősodorbéli véleményt bégetik. (Ezt a cenzúrát a többség még szó nélkül tűri.) Ugyanakkor a Charlie Hebdo-féle gyakorlat súlyosan összetéveszti a szólás szabadságát a sértegetés (és provokáció) lehetőségével.

Gondoljuk csak meg: még a társadalom alján is azzal szokták támadásra izgatni egymást a pofozkodók, hogy „Szidtad az anyámat!”.

A legmélyebb vallásos meggyőződés sértegetése pedig ugyanilyen hatású. Különösen a személyiségfejlődés olyan fokán, amikor az ősi szemet szemért, fogat fogért elve az irányadó. (Még álságosabbnak tűnik a helyzet, ha nem feledjük, hogy épp a moszlim érzékenységre hivatkozva vették le nyilvános helyekről a keresztet vagy szüntették meg a karácsony megnevezést!)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. november 10. 18:27
Választási csaló vezetőktől nem várható más!
nempolitizálok
2020. november 10. 15:15
Egy elkezdi, a többi már rá tud hivatkozni. Persze vannak olyanok, akik nem hivatkoznak, mert rangon aluli. Tartok attól, nincs messze az idő, amikor újra függetlenségünkért kell harcolni.
atila68
2020. november 10. 15:04
A bideni adminisztráció egyik első megnyilvánulása volt az általuk iliberálisnak bélyegzett demokráciák elleni harc meghirdetése. Még meg se kapta a szükséges elektori szavazatokat, be se iktatták, de már fenyegetőzik.
G r o s w e n o r2
2020. november 10. 15:00
A ballibsik egyszer már tönkretették az országot, most küldöldről támadják Magyarországot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!