Az NDK árnya

2020. december 13. 12:10

31 évvel az újraegyesítés után is két eltérő világképű és értékrendű populáció él egymás mellett.

2020. december 13. 12:10
Káncz Csaba
Privátbankár

„Ez mindenekelőtt az egykori NDK-s tartományokban bukkan a felszínre. A berlini pártközpont utasítására fittyet hányva idén februárban Thüringiában a helyi CDU az AfD-vel fogott össze a tartományi miniszterelnök megválasztásakor. Ezekben a napokban pedig Szász-Anhalt tartományban zajlik a két párt összejátszása.  Ez ráadásul messze nem új fejlemény a tartományban: 2019 nyarán a CDU frakció két helyettes vezetője, Ulrich Thomas és Lars-Jörn Zimmer egy »feljegyzésben« szólítottak föl koalíció kötésre az AfD-vel.

Valóban, a CDU elborzadva figyeli, hogy 31 évvel az újraegyesítés után is két eltérő világképű és értékrendű populáció él egymás mellett az egykori NSZK és NDK területén. Egy tavalyi felmérés szerint miközben a nyugati tartományokban a klímaváltozást, a keleti tartományokban a migrációt tartják a legtöbben az ország előtt álló legfontosabb kihívásnak. A kelet-németek az átmenet évtizedei után egyre kevésbé érzik magukat »németnek« és egyre inkább »kelet-németnek«. A magát győztesnek és felsőbbrendűnek érző NSzK elsöpörte az NDK-s múltat, és az ott élők azóta is folyamatos lenézéssel szembesülnek.

Ebből aztán megszületett egy újabb politikai megosztottság – sőt egyre szélesedő szakadék –, amely hozzájárult a volt NDK polgárainak erős jobbratolódásához, a harag egyre leplezetlenebb nyilvánosságra hozásához és a hétköznapi rasszizmushoz – amelyek fortyogó elegye adja mára a kelet-német identitást. A volt NSZK területén pedig eközben maradt az érdektelenség és a lenézés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2020. december 14. 11:42
Ébredjetek németek! A keleti testvéreitek majd elmagyarázzák, hogy ők már jártak ott, ahova ti NSZK- sok most tartatok: a kommunizmusba, ja csak ma nyílttársadalomnak hívják...
pollip
2020. december 13. 17:24
31 év nem volt elég, hogy a sajátjaikat integrálják. Igaz, a kezdetekkor leraboltaák őket, úgy, mint bármelyik csatlakozó országot. Mit várnak egy másik kultúrától?
matykox
2020. december 13. 17:00
Az írást a borzalmas "privátbankár" oldalon megnézve kiderül, hogy itt elsősörben nem az ossie-wessie megosztottságról van szó (amiből meg világosan látszik, hogy az egykori "West" rég elvesztette a valóságérzékét, az ossie-k meg nem). Hanem a CDU-utódlási ügyeiről - amiből meg ismét csak a hülyülés sajátos jegyeit lehet fölismerni. Talán a Merz és a Söder a két normálisabb figura, de mindegyik tesz elég gáz dumákat az asztalra.
Bell & Sebastian
2020. december 13. 16:54
Németország szövetségi állam mivolta -az USA -hoz hasonlóan- legkésőbb akkor kiderül, amikor el kell intézni egy hivatalos ügyet. Vannak nem is kicsi különbségek, és ami rendben lévőnek látszik mondjuk a bajoroknál, az a sváboknál már egészen másként van. Mondjuk a sváboknál kell egy öt eurós örök matrica, amivel be lehet hajtani természetvédelmi területekre. Ez a zöldek nagy vívmánya. Mást nem tudok felhozni mentségükre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!