Mindenki a törvényes és átlátható működésben érdekelt

2021. január 04. 10:15

Nemzetellenes cselekedetnek tartanám, ha megkérdőjeleznék a tehetséggondozás szükségességét. Interjú.

2021. január 04. 10:15
Deli Gergely
MCC

„Az Állami Számvevőszék idén októberben hozta nyilvánosságra a Magyarországon működő alapítványok és közalapítványok 2016 és 2018 közötti gazdálkodásáról készített vizsgálatát. A 24 ellenőrzött szervezet közül a legjobban teljesítők között volt a Mathias Corvinus Collegium, amely minden vizsgált évben és minden szempontból jogkövetőnek bizonyult. Az MCC felügyelőbizottságának elnökeként mit szólt a jelentéshez?

 

Az ÁSZ szakemberei által készített beszámoló számomra azt az üzenetet hordozza, hogy a Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó és működtető Tihanyi Alapítvány akkori vezetése olyan eredményeket ért el a gazdálkodás terén, melyekre a tehetséggondozással foglalkozó közhasznú alapítvány – az állami szerepvállalásnak köszönhetően immár közérdekű vagyonkezelő alapítványként – bátran építhet, és végre elkezdheti nagyszabású terveinek megvalósítását. Ez rendkívül fontos, annak idején, igazgató-helyettesként ugyanis megtapasztalhattam, hogy a régi hordalékok mennyire meg tudják nehezíteni az előrejutást. Az alapítvány mindenkori vezetésének köszönhetően az MCC-nél nincs olyan terhes örökség, amely problémát okozna a mindennapokban. Nyilván ezért is vállaltak nagyon komoly és nagy szaktudású emberek védnöki, testületi, kuratóriumi és felügyelőbizottsági tisztséget: tudták, hogy olyan intézményhez adják a nevüket, melynek működése garanciát jelent a minőségre. A felügyelőbizottság elnökeként én abban látom a felelősségemet, hogy a Mathias Corvinus Collegium gazdálkodása továbbra is átlátható és tiszta legyen, s mindenben megfeleljen a jogszabályoknak. Egy »hagyományos« alapítványhoz képest annyiban viszont előnyösebb a helyzet, hogy az MCC esetében további intézményes kontroll is beépült a gazdálkodás folyamatába. Az alapítványi vagyonellenőr személye további garancia arra nézve, hogy az államtól származó vagyon, illetve juttatás törvényeknek megfelelően, a kijelölt célokra legyen fordítva. A felügyelőbizottság tagjaként, elnökeként én is részt veszek a kuratórium ülésein, s azt tapasztalom, hogy mindenki a törvényes és transzparens működésben érdekelt.

Ez azért is fontos, mert december végén jelentős pénzbeli juttatást kapott a Tihanyi Alapítvány, az állami vagyon felhasználása pedig politikailag mindig érzékeny téma, a támogatás ebből kifolyólag mindig kirakatban, jobban mondva: politikai támadások középpontjában lesz.

Ez mind igaz, de már az MCC tehetséggondozási programjának parlamenti vitájakor is látszott, hogy a törvényjavaslatban megfogalmazott célokat az ellenzék is elfogadja, azokkal egyetért. Szükség van olyan tehetséggondozással foglalkozó intézményekre, amelyek képesek nemzetközileg is versenyképes tudást adni azoknak a fiataloknak, akik a magyar érdekek szakmailag magas színvonalon történő képviseletével szeretnének foglalkozni különféle relációkban. Szerintem nincs olyan ellenzéki erő ma Magyarországon, amely ebben ellenérdekelt lenne, s amely a tehetséggondozás kurdarcának szurkolna. Nemzetellenes cselekedetnek tartanám, ha megkérdőjeleznék a tehetséggondozás szükségességét. Persze, mindenféle politikai támadás elképzelhető, azonban ez is csak arra sarkall bennünket, hogy törvényesen, tisztességesen és átláthatóan dolgozzunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2021. január 04. 10:51
Sajnos , hogy ez csak duma. Ez csak arra jó, hogy a tehetős szülők a tehetségtelen gyermekeiknek ingyenes külföldi oktatás helyett felvételi nélkül diplomát biztositsanak. Köztudott, hogy itt mindenki kap valamilyen diplomát, vagy el lehet mondani, hogy ott végzett. Na ezekből lesznek az új illiberálisok , vagy igaziak !!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!