A kollektív őrület krónikája: a Keira Bell-ügy

2021. március 17. 09:39

Tavaly decemberben a londoni Legfelsőbb Bíróság, mérföldkőnek számító ítéletet hozott.

2021. március 17. 09:39
Rodrigo Ballester
Corvinák

„Kezdjük a tényekkel: Keira Bell egy fiatal brit lány, aki kora gyermekkorától kezdve nehezen élte meg nemi identitását. Szeretett fiúsan öltözni és fiús játékokat játszani. Serdülőkora előtt érték traumák, pubertáskorában depressziós volt. Tizennégy éves korában elkezdett »videókat nézni a Youtube-on” és „kutatni az interneten«, majd ennek alapján kijelentette: »Azt hittem, végre megtaláltam a választ arra, miért érzem magam ilyen fiúsnak […]«(az ítéletből vett idézetek).

Tizenöt éves korában rászánta magát, és úgy döntött, hogy belevág egy hosszú és fájdalmas átalakulási folyamatba, hogy „férfivá válhasson”. Orvosai javaslatára elment a londoni Tavistock and Portman NHS Trust Nemi Identitásfejlesztési Szolgálatához. Tizenhat évesen, három találkozó után a klinikán pubertás késleltetőt írtak fel neki, tizenhét évesen pedig hormonokat adtak neki. Húszévesen masztektómián esett át, és a már mindezzel a háta mögött, elkezdte »belátni, hogy a tinédzserként elképzelt férfivá válásom csak fantazmagória volt, ez nem lehetséges«.

23 évesen keserűen megbánta az átalakulást, és pert indított a klinika ellen. A pert végül megnyerte, a bírák pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb tizenévesek nem alkalmasak ilyen fajsúlyú döntés meghozatalára, illetve 16 éves kor fölött a nemváltást célzó kezelés elkezdéséhez előzetes bírói engedélyre lesz szükséges.

Az ítélet elgondolkodtató. A tények rendkívül súlyosak: egy klinika az egyik legdrasztikusabb kezelést írja elő egy kétségbeesett, a közösségi platformokon talált információk által összezavart tinédzser lánynak. Érzelmi szorongása és nyilvánvaló éretlensége ellenére a felnőttek és a szakemberek megelégedtek azzal, hogy tájékoztatták őt a kezelés hatásáról, annak ellenére, hogy "korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a beavatkozás hosszú távú előnyeiről a lehetséges ártalmas következményekkel szemben". Ezek a felnőttek elmagyarázták egy tizenhat éves kislánynak, hogy lehet, hogy nem lesznek gyermekei, egyes hatások visszafordíthatatlanok, és hogy az átalakulás útja rendkívül nehéz lesz. Ez csak rajtad múlik, jogod van hozzá, ez a te döntésed, mondták neki, amikor valójában azt várta tőlük, hogy azt mondják neki, hogy várjon néhány évet, gondolja meg jól, és először nőjön fel, mint ők, mielőtt meghozza életének legmeghatározóbb döntését. Mindennek épp az ellenkezőjét tették.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2021. március 17. 20:50
Ennek a szerencsétlen lénynek (lánynak/fiúnak) a sztoriját mindenki értheti, még azt is hogy megbánta. De ki fog igazságot szolgáltatni azoknak a gyerekeknek, akiket homoszexuális embereknek adnak oda, de ők egyszer majd az egész gyerekkorukra undorral fognak gondolni, mert eszükbe jut az amikor a szakállas egyes szülő gyengéden megsimogatta a szakállas kettes szülőt, egy-egy nyelves csók kíséretében.
tomtam
2021. március 17. 16:12
David Riesman még 1950-ben kiadott "A magányos tömeg" című könyvében írt a társadalmi karakterek történelmi, gazdasági kialakulásáról. Témánk szempontjából a belsőleg és a külsőleg irányított társadalmi személyiség szocializációs jelentősége releváns. A belsőleg irányított személyiség gyökere a család és a társadalmi környezet által közvetített minták együttese, leegyszerűsítve a klasszikus polgári normarendszer. A külsőleg irányított társadalmi személyiség a médiumok által uralt fogyasztói társadalom terméke. A generációk között manapság tapasztalható szakadék lehetetlenné teszi a két fajta személyiségfejlődési vonal hatékony együttműködését, így a család elveszti az alapvető funkcióját, ami védelmet biztosítana például a cikkben említett "egészségügyi" intézmény üzleti manipulációival szemben. Ami ezt a "szakmai" tevékenységet illeti, nettó orvosetikai vétség, polgárjogi, sőt, akár büntetőjogi következményekkel. A mai politikai osztály egyes elemeinek történelmi bűne, hogy taktikai okokból jogi keretet biztosítanak a visszaéléseknek. El fog jönni az az idő, amikor a hormonális beavatkozásokra és a műtéti megoldásokra mint az egészségügy szégyenfoltjaira fogunk emlékezni. Fekély miatt néhány évtizeddel ezelőtt gyomrok tízezreit csonkolták brutális módon, ma néhány tablettával megoldják. A pszichológia és a neuro-biológia fejlődési vonala a nem túl távoli jövőben keresztezni fogja egymást, és eljön a humánus megoldások ideje, amikor a kamaszkor átmeneti zavarait nem sebészi barkácsolással próbálják kezelni - jó pénzért.
luzitanxaver
2021. március 17. 13:05
"Tavistock and Portman NHS Trust Nemi Identitásfejlesztési Szolgálat" Köszönjük, nincs több kérdésünk.
szürkeSzarvas
2021. március 17. 12:58
A természet útját nem lehet büntetlenül keresztezni.. "A klrumplileves legyen krumlileves" (Csermanek János)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!