A kívül és belül háborúja

2021. május 11. 12:36

A háború negatív végösszegű játszma, ahol valójában mindenki veszít, a folyamat tehát végső soron kollektív öngyilkossághoz vezethet.

2021. május 11. 12:36
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Kiss Viktor Kívül és belül, egy új politikai logika című könyve arra tesz kísérletet, hogy az eddigitől némileg eltérő módon tekintsen rá a »kívül-belül« globális hatalmi logikájára. A globális kapitalizmus rendszerére ugyanis hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, hogy az egy társadalmi, gazdasági és hatalmi berendezkedés, pedig a helyzet ennél sokkal bonyolultabb.

Ez a »valami« ugyanis a létezés mélyrétegeiben több ezer éve épülő komplex kultúra, és azért nehéz bármit kezdeni vele, mert egy olyan létszerveződési mód, amely el tudta érni, hogy mindenki úgy érezze, hogy azért ő mégiscsak »belül« van valamin, amit akkor is megvéd, ha ezzel valójában a saját ketrecét építi. Ezért van az, hogy Hamlet híres monológjának logikája »inkább tűrni a jelen gonoszt, mint ismeretlenek felé sietni« mindig legyőz minket.

Ez a létszerveződési mód valójában sokkal komplexebben és mélyebben van megalapozva, mintsem gondolnánk. Igaz, volt rá bőven ideje a nem létező világerőnek, háromezer éve kísérletezik vele, már a császárkori Róma is egy globáliskapitalizmus-kísérlet volt, csak a technoevolúciós motor valami miatt ott nem indult be. Egyébként nagy valószínűséggel ez a mostani kísérlet éppen emiatt, az akkor hiányzó technoevolúciós motor miatt lesz valóban végzetes az emberiség számára.

A vírus világtémája mutatja meg a legdrámaibban a hamis »kívül« és »belül« dichotómiát. A hamis biztonság és kényelem most az egymásnak és önmaguknak is ellenmondó narratívák állandó háborújának örvényeibe látszik beleveszni.

Ezek a szétroncsolt társadalmi valóság helyére telepített hamis valóságok mindig kényelmet és biztonságot ígérnek annak, aki »belül« van, és engedelmesen belesimul a világ nem létező urainak elbeszélési módjába. És kész aktívan harcolni a »gonoszok« ellen, akik »kívül« vannak, s akiket persze szintén e nem létező urak neveznek meg számunkra. Pedig e színjáték világ díszletei mögé rejtőzve a »kívül« és a »belül« világát is ugyanaz a globális szuper struktúra gyártja le mindenki számára, így állandósítva azt az egyre pusztítóbb háborút, amely most már az emberiség létét fenyegeti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2021. május 12. 10:30
Sokan vagyunk,az emberiség 99% egy erkölcsi nulla, mindenki megvehető csak éppen ár kérdése,a leg ócskább prostik a politikusok ,bankárok kezébe van a hatalom és ezzel a világ sorsa eldőlt,az emberek ma gyáva erkölcstelen ostoba fogyasztók,aki nem fogyaszt az arról álmodik,hogy azzá váljon,minnél herébb élet, annál jobb,szuper kocsi mindenből szuper a semmiért. Aztán miért kéne ennek a rendkívül alacsony szinten bagzódó emberiségnek fennmaradnia?
egripeti77
2021. május 12. 07:49
"A háború negatív végösszegű játszma, ahol valójában mindenki veszít, a folyamat tehát végső soron kollektív öngyilkossághoz vezethet." Azért az USA egész jól jött ki eddig 2 világháborúból (a románokról ne is beszéljünk 1920 kapcsán). Vannak kivételek, főként, ha a "deep state" aktuálisan éppen győztes államon parazitáskodik (most USA, korábban Anglia).
krotak
2021. május 12. 07:45
A játékelmélet csak a matematikai logikában érvényesül maradéktalanul. A valóságban percenként változnak a körülmények, a feltételek, a játékszabályok. De azért jó, ha van egy kályha, ahonnan mindig el lehet indulni.
Zsaturnuzs
2021. május 12. 01:07
Háromezer évvel ezelőtt kezdődött a vaskorszak. Róma létrejöttéig még 250 év volt hátra, a latinok épp csak bevándoroltak Itáliába. Dávid király elhódította Jeruzsálemet a terület őslakosaitól, a jebuzitáktól. Ennyit a háromezer éves kísérletezésről és a császárkori Róma "globáliskapitalizmusáról".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!