Az elit fizessen

2021. május 19. 14:40

Míg az elit repülőkkel járja a világot, máshol marad a gyaloglás.

2021. május 19. 14:40
Donáth Anna
Facebook

„Igazságtalan, hogy a környezetnek legkevesebbet ártó, nélkülöző rétegek fizetik meg azokat a károkat, amit az elit okoz a Földnek. Gondoljunk bele: míg a leggazdagabb 1% emberi ésszel nehezen felfogható mértékben fogyaszt, addig egy zsákfaluban lehet, hogy örülnek, ha van mit az asztalra tenni. Míg az elit luxusautókkal, repülőkkel járja a világot, máshol marad a gyaloglás, esetleg a naponta kétszer járó busz. Míg egy szűk kör három-négy villát tart fent, van akinek egy normális otthon sem adatik meg.

Egyenlőtlenségek mindig is voltak, így igazságtalanság is. Azonban a klímaváltozás hatására ezek a különbségek most rohamosan nőni kezdtek. Ma már az emberiség a saját bőrén érzi a felmelegedés következményeit. Szélsőséges időjárás, szárazság, áradások, betegségek. Az anyagi károkon túl, emberi életek mennek tönkre, családok veszítik el az otthonukat, a megélhetésüket. De ez, szinte csak a szegényeket sújtja. Pont azokat, akik a legkevésbé okozzák a Föld pusztulását, akiknek a károsanyag kibocsátása elenyésző a luxusban élő elithez képest.Egyértelmű, hogy nagyrészt az 1 százaléknyi elit okozta problémát a társadalom legkiszolgáltatottabb része szenvedi meg a legjobban, és a károkat is ők viselik. Ez korunk  legjelentősebb, globális igazságtalansága.

Azonnali változásra van szükség. Igazságot kell tenni a környezetvédelemben, a klímaváltozás elleni küzdelemben és a társadalmunkban is. Itt az ideje, hogy mindenki a valós fogyasztásához mérten vegye ki a részét a világ környezetvédelmi erőfeszítéseiből. A társadalombiztosítással ellentétben, amelyet arányosan kell, hogy fizessünk, a környezetvédelem költségei most nem igazságosan sújtják a társadalmi csoportokat. Ezen változtatni kell: az elitnek többet kell fizetnie, nagyobb mértékben kell finanszíroznia az átállást a fenntartható gazdasági modellre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. május 21. 13:57
Látott ez már egy nyugat európai kikötőt? Svédeknél, olaszoknál, franciáknál, németeknél? Megszámolta a jahtokat, vitorlásokat?
Csubszi
2021. május 20. 12:22
EDkkora libsi ribit! Nem, majd Szíjjártó lovaskocsival megy Kínába oltóanyagért... Buta liba! Csak a szokásos bolsi írgység, hogy a kormány jól csinálja a dolgokat és fejlődik az ország!
szodabár
2021. május 20. 10:37
Beszélhetnénk a nők elleni szexuiális erőszakról? Donátozás álkeresztény módra?
vip era
2021. május 20. 09:46
4 éve Botka kampányolt ilyen szöveggel. Bele is bukott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!