Mit üzen számunkra a Glasgow-i tüntetés Skócia függetlenségével kapcsolatban?

2021. május 17. 13:07

Néha egy kis tüntetés is nagy hullámokat gerjeszthet.

2021. május 17. 13:07
Gavin Esler
The National News

„Néha egy kis tüntetés is nagy hullámokat gerjeszthet. 

(…)

Skóciában csakugyan egy parányi polgári engedetlenségnek lehet akár jelentős hatása az Egyesült Királyságra nézve. Glasgow déli részén emberek egy kis csoportja kezdett tiltakozásba, amint a brit belügyminisztérium (Home Office) illetékesei megjelentek a Kenmure Streeten, hogy deportálásra tartóztassanak le két menedékkérőt. 

Mindent egybevetve egy újabb munkanap volt ez a brit belügy számára; azé a szervezeté, amely a Priti Patel belügyminiszter által kihirdetett migrációs fordulat következtében újabban szigorúbban lép fel a bevándorlókkal szemben. A letartóztatások és a deportálások általában különösebb felhajtás nélkül zajlanak. De nem Glasgowban, és nem mostanában.

Eleinte öt vagy hat ember gyűlt össze a rendvédelmi dolgozók rabszállítói körül, azért, hogy megakadályozzák a jármű elindulását. Egy férfi a furgon alá mászott, és ott is maradt nyolc órán keresztül. Egyszerű rövid ujjú pólót viselt, és mivel hideg volt kint, a szomszédok meleg vizet és takarót hoztak neki. Ezt követően pedig a tömeg kántálni kezdte, hogy »hagyjátok békén a szomszédainkat, engedjétek őket szabadon.«

A skót kormánynak a menekültügyre nincs hatásköre, ugyanakkor mindig is tárt karokkal fogadta a menekülteket és a bevándorlókat. Csakhogy a menekültügyet ténylegesen szabályozó westminsteri kormány ígéretet tett arra, hogy az illegális migránsnak minősülő személyekkel szemben „ellenséges környezetet” alakít ki. Glasgowban ez politikai kultúrák összecsapását eredményezte.

(…)

A Kenmure Streeten megjelenő újságíróknak már azt mondták, hogy a brit menekültügyi hatóság „rossz várossal kezdett ki”, s hogy a két letartóztatott férfi „a közösség tagjai”. A helyszínre érkező skót rendőrség gyorsan leszögezte, hogy ők csak azért vannak jelen, hogy minden nyugodt és békés maradjon. Ahogy az a nyilatkozatukban is áll: »A skót rendőrség nem működik közre a menedékkérők eltávolításában. A helyszínen jelen lévő munkatársaink feladata, hogy őrködjenek a tiltakozás felett, s hogy biztosítják a köznyugalmat.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. január 07. 04:25
Nagy marha, maga se nem nemzeti, pláne nem konzervatív. Inkább csak egy ócska bujtogató.
brekker
2021. június 11. 16:21
A skót nemzeti focicsapat a kedvencem, azt a stílusú rövidpasszos focit játsszák, amiből kinőtt a Dunai Focikultúra. Óvatosan kezdenek, erreföl kapnak egy könnyű gólt. A lényeg utána jön, beszorítják az ellenfelet, és minden helyzetet kihagynak, lehet drukkolni, és végre tényleg egyenlítenek, imáink meghallgattattak. Aztán örülnek, és megint kapnak egy könnyű gólt.
matykox
2021. június 04. 16:47
Picikém, a skót történelemnak az csak egy apró újkori része. A dolog őskor utáni részében a piktek, kelták királyságai után létrejött SKót Királyság (tudod, Machbet és társai) a középkor óta keményen harcolt az angolok ellen (Wallace, Robert the Bruce) de a végén az angolok győztek - STuart Mária lenyakazása még a rivális rokonok közti affér volt, de utána a fia meg angol trónra került. SZóval volt ott adok-kapok mindkét oldalról, ne feledjük aztán a XVII-XVIII. sz-i balhékat se (Bonnie Prince Charles, Scott históriái, Glen Coe stb) ... Szóval volt ott sok vér és sok megalkuvás is - de ez a Glasgow baromság csak tól sok whiskyvel meg sörrel magyarázható.
bakafánt
2021. június 04. 16:28
Micsoda káosz,Priti Patel belügyminiszter,aki bizonyára született angol gentleman,lapátolná a szart a szigetről,közben a rettenthetetlen skótok küzdenek a makikért....Beteg világ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!