A Black Lives Matter nem rasszista szöveg

2021. június 13. 12:57

Ezzel szemben az All Lives Matter szöveg rasszista.

2021. június 13. 12:57
Diétás Magyar Múzsa
Diétás Magyar Múzsa
Facebook

Miért nem rasszista szöveg a »Black lives matter« és miért igen az »All lives matter«?

Többször bekommentelték (pl a térdelős focista poszt alatt), hogy igazából a BLM mozgalom és a jelszavuk »rasszista«, mert kizárja a fehéreket, és valójában minden élet számít. Nos aki ilyet mond, az általában vagy maga is rasszista, vagy tudatlan. Az előbbiekkel nincs dolgunk (mármint a kitiltáson kívül), az utóbbiaknak azonban tartozunk némi magyarázattal.

A félreértés legtöbbször ott van, hogy a »Black lives matter«-t igazából úgy kell lefordítani, hogy »A feketék élete _is_ számít!«. Ennek megértéséhez elég megnézni a kontextust, vagyis azt, hogy az USA-ban arányaiban sokkal több fekete esik áldozatul (gyakran ártatlanul) a rendőri brutalitásnak, mint ahány fehér. A börtönökben is többek között azért van aránytalanul sok fekete, mert jellemzően ugyanolyan bűncselekményekért (pl kábítószer birtoklása) sokkal súlyosabb büntetést kapnak, mint egy fehér. Szóval a BLM igazából csak azt szeretné, ha a feketék életét is _ugyanúgy_ védené a törvény, mint a fehérekét.

Ha valaki erre azt feleli, hogy »Minden élet számít«, azzal gyakorlatilag tagadja a feketék jogát arra, hogy felhívják a figyelmet az őket érő igazságtalanságokra. Vagy azért, mert nem hisz nekik (mert hisztiző libernyákok), vagy azért, mert azt szeretné, ha kussolnának, és megelégednének azzal, ami van. Ugye nem kell különösebben magyarázni, hogy mindkettő per defitionem rasszista hozzáállás, hiszen elvitatja egy kisebbségtől azt, hogy _valóban_ egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Példának képzeljük el, hogy egy erdélyi »Ne bántsd a magyart!« jelszóval tiltakozik a magyarok hátrányos megkülönböztetése ellen, mire azt kapja válaszul, hogy : »Ne bántsál senkit!« Ugye milyen idegesítő?

Panamajack”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2021. június 15. 11:02
Ne bántsd a magyart Hm. Értem én hogy balos, fogyatékos meg minden.. de a BLM-et nem véletlenül nem úgy hívják higy Ne bántsd a négert!
sorivo4
2021. június 15. 02:26
"A félreértés legtöbbször ott van, hogy a 'Black lives matter'-t igazából úgy kell lefordítani, hogy 'A feketék élete _is_ számít!'" Szerintem meg a félreértés ott van, hogy a "csak" szó van benne: 'Csak a feketék élete számít!' És erre reakció, hogy nem csak a feketéké, hanem mindenkié egyaránt. Amibe benne vannak a feketék is, meg a nem feketék is. Rasszista megkülönböztetés nélkül.
njohn
2021. június 14. 16:48
Hát ez QRVA gyengére sikeredett érvelés volt. Olyan maradék hajszálakba, de inkább faszpinaszőrbe kapaszkodás volt ez, ötször leizzadós.... Hol a pichába látod Te az "IS" -t ( TOO / ALSO etc.) ott a BLACK LIVES MATTER -en FEKETE ÉLETEK SZÁMÍTANAK-ban ??? Önmagában az, hogy ez a szó, hogy FEKETE, szerepel egy mozgalom nevében, már ez maga rasszista és kirekesztő. Beleképzelgőzölőgni bármit lehet, csak nem érdemes, elvégre maga a mozgalom egész hóbelevanca a FEHÉRellenesség ámokfutása, így qrvára nehéz ebből a rasszista mozgalomnévből már jól kijönni, szóval inkább ejteni kéne, de sürgősen, és a normális ember úgy eldobná, mint a forró piszkavasat....
SwordFish
2021. június 14. 13:00
Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében kérem a hölgyet, hogy haljon ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!