De jó, hogy forintunk van!

2021. július 02. 20:28

Van mit vesztenünk 2022-ben, például a forintot.

2021. július 02. 20:28
null
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog

„A baloldali ellenzék ugyanis szolgai módon és ész nélkül vinné be az hazánkat az euróövezetbe. Ami nem kell a briteknek, svédeknek, dánoknak, lengyeleknek és cseheknek, az miért kellene pont nekünk?

A bevallottan »politikai bizottságot« (sic!) működtető Jean-Claude Jucker a Brexit-népszavazás után felvetette, hogy határeset, elfogadom minden eurózónán kívüli ország lépjen be az adósságunióba eurózónába, ám szavai nem változtattak az alaphelyzeten. Az euró előnyei (pl. az alacsony kamat) ugyanis már elmúltak, hátrányai pedig halmozottan jelentkeznek. Az euró bevezetése ezért nem politikai, hanem gazdasági és szuverenitási kérdés.

Annyi bizonyos, hogy a közös valuta a minden korábbinál nagyobb kötvényvásárlási program után válaszúthoz érkezett: az lenne logikus, ha az eredeti ígéret szerint az euró végre egy erős valutává válna, ami ismét innovációs nyomás alá helyezné az európai cégeket és társadalmakat. Ez a Schröder német kancellár által eszközölt megszorításokat reformokat követelné meg Nyugat-Európában, az ugyanis sokáig már nem finanszírozható folytatható, hogy a Föld lakosságának 7 százaléka használja fel az összes szociális kiadás felét. Macron elnök próbálkozott ilyesmivel, de ortodox megközelítése hamar elbukott. Ennek alternatívája az unortodox magyar gazdaságpolitika, amely egy igazságosabb tehermegosztással és a nemzeti szuverenitás szempontjai mentén vezette ki 2010 után hazánkat az adósságcsapdából.

Ami gazdaságilag logikus lenne, az a klasszikus recept alkalmazása esetén az euroszkeptikus pártok győzelmét eredményezné Francia- és Olaszországban, ami az euró, és ezzel az EU végét is beharangozná. Az unortodox utat a multiknak és spekulánsoknak elkötelezett mainstream politikusok nem merik felvállalni, ezért mennek Brüsszelben és Frankfurtban a könnyebb ellenállás felé és a bankópréssel, valamint a költségvetési fegyelem felfüggesztésével próbálják az eurózónát egyben tartani. Marad a Mario Draghi EKB-elnök 2012 júliusi szavaival All in! Whatever it takes! folytatása, amit most éppen Next Generation EU újjáépítési csomagnak hívnak és immáron az eurózónán kívüli országokra is kiterjesztettek. Az ígéret szerint a járvány miatti, egyszeri kivételként.”

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. július 05. 11:57
Borzongató belegondolni, hogy olyan országokkal lenne közös fizetőeszközünk mint Görögország, és Olaszország.
Krupp Skya
2021. július 04. 06:37
"De jó, hogy forintunk van!" Majd Fegyőr Gyurcsánynéval elbassza a Forintot. Magyarország legaljasabb emberei a szavazóik.
bagira
2021. július 04. 04:52
Kommunisták a népet Orbánt bukással mindig akkor riogatják amikor az ország gazdasága működik .
Akitlosz
2021. július 03. 22:56
"vezette ki 2010 után hazánkat az adósságcsapdából." Nem vezette ki. Lassan kétszer akkora lesz az adósság, mint volt 2010-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!