Itt élned, halnod sem lehet

2021. augusztus 31. 15:51

Abdullah 2015-ben érkezett Magyarországra. Úgy döntött, itt marad.

2021. augusztus 31. 15:51
null
Szikra Judit
Mérce.hu

„Abdullah 2015-ben érkezett Magyarországra. Úgy döntött, itt marad és megpróbálja. A szinte lehetetlent. Boldogulni, segítség nélkül, itten…

Vagy ment, tervezett, álmodott és pár hónap külföldi lét után visszatoloncolódott. Vagy csak tervezte, hogy továbbmegy talán, de pénze-kapcsolatai fogytán itt maradt végül mégis, kényszerpályán. Abdullahból sok van, nem csak egy. Ha végigsétálunk Budapest belvárosán, vagy a külváros néhány forgalmasabb csomópontján, egészen biztosan megtaláljuk őt. Amint épp mosogat, takarít vagy valamelyik sarki, plázabeli, árkád alatti kis bodegában a kebabot méri ki.

Lehet, hogy mindig mosolygós, jókedvű, vidám. Lehet, hogy szívesen ismerkedik, rád köszön messziről, már csak nyelvgyakorlás gyanánt. De előfordulhat az is, hogy gyakran fáradt, fásult, búskomor. Hiányzik a család. Az otthon. Nincs pihenés, nincs kikapcsolódás. Csak a munka. És nyomor.

Abdullah, ha szerencsés, lakást bérel vagy szobát. És ha tényleg szerencsés, nem ő tartja el másod-, harmad-, nyolcad- vagy tizennyolcad-magát. Szerencsés, ha a lakótársak nagy része kitart. Nem megy világgá szó nélkül, nem hagyja ott a melót, egy hirtelen jött szerelem nem okoz a teljes lakóközösséget érintő magánéleti vihart…

Abdullah szerencsés akkor is, ha nem itt lett kamaszfiúból felnőtt. Ha volt, ha van ideje hallgatni a csendet, nézegetni fát, bokrot, mezőt, erdőt. Szerencsés, hogyha nincs egyedül, de talán… családfenntartóvá válni tizenévesen, néhány kistesóval és szülővel, aki munkaképtelen…  ez még szívszorítóbb, mint a magány. Szerencsés, ha még nem vesztette el az álmait. Ha nem törték le a nehézségek idő előtt a szárnyait. Ha nem útközben lett gyerekből férfi, miközben lemállott róla a tartás, az otthonról hozott értékrend, a sokszor az egyetlen biztos pontot jelentő vallás. Mert akkor, láttunk sajnos ilyet, a hirtelen jött szabadság könnyen megszédíthet.”

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kergeller
2021. szeptember 01. 21:25
Abdullah harcolhatott volna a talibok ellen... Abdullah hatrahagyta noi rokonait... Abdullah szerint a Nyugat az erkolcsi ferto es a romlottsag melegagya, a nok meg mind prostik... Abdullah nem ert masbol, csak az erosebb elvebol... Abdullah gyava es aljas, kihasznalja masok johiszemuseget... stb
oskar
2021. szeptember 01. 11:17
Ebből az vonható le, hogy Abdullah-t átverték. Az embercsempészek elvették a pénzét, de arra nem világosították fel, hogy nem kolbászból van itt a kerítés és keményen kell dolgozni, teljesíteni, hogy megélhessen.
syphax
2021. szeptember 01. 10:16
"...Amint épp mosogat, takarít vagy valamelyik sarki, plázabeli, árkád alatti kis bodegában a kebabot méri .ki." VAGY ÉPPENSÉGGEL ÜCSÖRÖG EGY ALULJÁRÓ LÉPCSŐN ÉS,...ÉS VAKARÓDZIK ÉS VERI A FASZÁT..NAGYNYILVÁNOSSÁGBA'...UGYI...
patópál
2021. szeptember 01. 10:10
Az "itt élned, halnod kell" a magyarokra vonatkozik, kedves Judit, nem az afgánokra. Van nekik saját hazájuk, lehet munkálkodni annak felemelésén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!