Még több bevándorlót ígérnek a német Zöldek

2021. szeptember 16. 20:16

Rövidesen egy új korszak veszi kezdetét Németországban, már ami a politikai vezetés személyi állományát illeti.

2021. szeptember 16. 20:16
null
Bertha László
Magyar Hírlap

„A klímaváltozás elleni harc jegyében a Zöldek elképzelései gyakorlatilag hadüzenettel érnek fel a német ipar számára, ami az autógyártóknak okozná a legnagyobb károkat. Terveik szerint 2030-tól betiltanák az összes belső égésű motor gyártását, így a következő évtizedben nemcsak dízel-, hanem új benzinmotoros autókat sem hozhatnának forgalomba az országban.A párt fontos célkitűzése emellett a benzinárak jelentős mértékű emelése is, ami rengeteg ingázót hozna nehéz helyzetbe az alapvetően mobilis munkavállalásra berendezkedő német társadalomban. Az autósok életét tovább nehezítené, hogy a városokban óránként harminc kilométerben maximálnák a sebességhatárt, ami a forgalmasabb területeken közlekedési káoszhoz, rendszeres dugókhoz vezetne. A Zöldek az autósok mellett a légi közlekedést is magasabb adókkal sújtanák, ami végső soron a repülőjegyárak emelkedését hozná magával az utazni vágyók számára.A gazdaság- és szociálpolitika területén a Zöldek a családok és a gyermekvállalás előtt állók helyett azokat az alacsonyabb jövedelemmel bíró polgárokat kívánják támogatni és jutalmazni, akik szerényebb, ám környezettudatosabb életvitelt folytatnak, mint a középosztály tagjai. A klímaváltozás ürügyén bevezetendő rezsiemelés ugyancsak sarkalatos kérdés a Zöldek számára, amelynek bevezetésétől a vállalkozók képviselői is óva intettek.

A párt nagy horderejű gazdasági elképzeléseit sokan bírálják, hiszen radikálisan alakítaná át az ipar szerkezetét és a fosszilis energiák felhasználásának lehetőségét. Állításuk szerint a szélenergia bővítésével biztosítanák Németország energiaellátását és gazdasági potenciálját, a gazdasági szerkezetátalakításról, valamint az ahhoz kapcsolódó állami támogatásokról azonban nem említenek egyetlen konkrétumot sem a választási kiáltványukban.Világnézetét tekintve a párt egyfajta újbalos, neomarxista társadalomfelfogást képvisel; legfontosabb értéknek pedig a sokszínű, nyílt és szolidáris társadalmat tekinti, mindez a bevándorláspolitikájában is tetten érthető. Fontos célkitűzésként jelenik meg programjukban, hogy az állami intézményeknek, hatóságoknak, illetve a kormányzatnak is tükröznie kell a társadalmi sokszínűséget, legyen szó a migrációs hátterű emberekről vagy éppen az LMBTQ-közösség tagjairól.

Ennek érdekében egy olyan társadalmi ügyekért felelős minisztériumot is felállítanának, amely a migráció esetében hatásköröket vonna el a szövetségi belügyminisztériumtól, ezáltal dekriminalizálva az illegális bevándorlást, és ez újabb meghívóval érne fel sok százezer ember számára a Földközi-tenger túloldalán. Mindezt tovább tetézi, hogy a Willkommenskultur és egy új társadalom felépítése jegyében a Zöldek mindössze öt év Németországban való tartózkodás után állampolgársággal jutalmaznák a bevándorlókat, így ők rövid időn belül választójoggal is rendelkeznének.

Noha a párt a klímaváltozás és a német gazdaság átalakítása kapcsán valóban nagy és radikális terveket szövöget, legnagyobb vállalását mégis az iszlám vallás vonatkozásában tette: egy olyan iszlámot kíván megteremteni, amely toleranciát mutat a zsidó közösségek, a feminizmus és az LMBTQ-jogok irányában.”

Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smiley
2021. szeptember 17. 20:58
Annál több bevándorlót, mint amit a fidesz tud ígérni, nem tud ígérni senki más. :D :D :D
makapaka2
2021. szeptember 17. 13:02
A Zöldek, a legvörösebbek!
alkaloidablog
2021. szeptember 17. 10:52
"...egy olyan iszlámot kíván megteremteni, amely toleranciát mutat a zsidó közösségek, a feminizmus és az LMBTQ-jogok irányában..." Az a baj, hogy ez valószínüleg sikerülni fog nekik. És nem értik, hogy éppen ez fog elvezetni a drámai végkifejlethez: Európában meg fog jelenni egy új "fehér-iszlám". Egy olyan vallási és polkitikai mozgalom, amely puritán és forradalmi szellemiségű lesz. Ez németföldön több, mint ezer éve a legnagyobb horderejű változásnak igérkezik.
BalázsSzabolcs
2021. szeptember 17. 10:33
A náci németek másokat akartak ki írtani de a liberális németek magukat fogják de mindig kozos bennuk, hogy a kornyezo népeket is tonkreteszik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!