Miképp okulhatunk az oroszországi homofób propagandatörvény történetéből?

2021. szeptember 02. 10:07

Orbán Viktor nem sokat tud a szexről.

2021. szeptember 02. 10:07
null
Jevgenyij Beljakov
Mérce.hu

„1991 márciusában a szovjet kormány – attól félve, hogy napjai meg vannak számlálva – népszavazást írt ki a hatalom megtartásának és új legitimáció szerzésének reményében. A referendum célja annak eldöntése volt, hogy a Szovjetunió megmarad-e, illetve milyen formában. A szavazólapon mindössze egyetlen kérdés szerepelt: 

»Fontosnak tartja a Szovjet Szocialista Köztársaságok Uniójának mint egyenlő szuverén köztársaságok megújult szövetségének megtartását, amelyben a bármilyen etnikumhoz tartozó egyének jogai és szabadsága teljes mértékben garantált?«

Kissé hosszú és bonyolult kérdés, nem igaz? Most pedig próbáljátok meg megválaszolni egy »igennel« vagy egy »nemmel«, és rögtön meglátjátok, hogy a kérdés szavait úgy válogatták meg gondosan, hogy az eredménytől függetlenül mindenképpen a szovjet kormány jöjjön ki győztesen, és megkapja azt, amit akar: mindenképp megtarthatják a Szovjetuniót, régi, vagy új formában. Olyan választási lehetőség, hogy egyszerűen csak kilépni belőle, nem volt. Bármit is válaszol a szavazó erre a nagy műgonddal megfogalmazott kérdésre, egy mérgező játék részesévé válik, amelynek az alapszabályába van kódolva a győztes. Visszatekintve láthatjuk, hogy miért választotta a teljes bojkottot egy sor tagköztársaság (Moldova, Örményország, Grúzia és a balti államok), és maradtak távol ettől a népszavazásnak álcázott bohózattól.

Orbán Viktor nem sokat tud a szexről

Azt hiszem, mostanra már egyértelművé vált számotokra, hogy miért is volt nekem egy enyhe déjà vu-m, amikor megláttam, milyen kérdéseket állított össze az Orbán-kormány a mostani népszavazásához. A jó orwelli hagyományokhoz hűen ezek a kérdések valójában nem is igazi kérdések. Ezek beleegyező nyilatkozatok, kérdéseknek álcázva. A választás illúzióját teremtik meg, és megpróbálják átkeretezni a valóságról alkotott képet. A »Támogatja-e ön, hogy kisgyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?« kérdés például eleve azt sugallja, hogy valaki ténylegesen azon igyekszik, hogy ilyen kezeléseket népszerűsítsen a gyermekek körében. Bármit is válaszolsz tehát, észrevétlenül elfogadod, hogy valaki valahol tényleg ilyesmivel próbálkozik.

Mondhatjátok persze azt, hogy a magyarországi körülmények nem azonosak az oroszországiakkal. Ez teljesen igaz is. A legutóbbi közvélemény-kutatások például arra utalnak, hogy a magyarok 30-40 százaléka támogatja a melegházasságot, miközben ez a szám az oroszok körében csak mintegy 7 százalék. Továbbá a magyarok 60 százaléka fogadja el a melegeket a társadalom egyenlő tagjainak, míg Oroszországban összesen 47 százalék gondolkodik így. Magyaroszágon több mint 20 éve rendeznek évenként Pride felvonulást, míg Oroszországban egy ilyenen részt venni még mindig életveszélyes. Ez mind igaz. Ennek ellenére fontos rámutatnom, hogy a homofób törvény elfogadása, és különösen a kormánypárti média „védjük meg a gyerekeket a melegektől” hazugság-kampány vonatának beindítása előtt a helyzet jobb volt Oroszországban. A jobboldali zajkeltés a téma körül igencsak negatív hatással volt a közvéleményre. Így hát, ha a magyar kormány komolyan veszi ezt a népszavazást – és úgy tűnik, komolyan veszi -, el fognak indítani egy propaganda-offenzívát, hogy igazolják homofób kezdeményezésüket, és agymosásnak vessék alá azokat, akik még »bizonytalanok«.

Emellett Magyarország hasonlít Oroszországra a revansista nyugatellenességben, ami a népesség nagy részét hajlamosítja a konzervativizmusra, nacionalizmusra és sok esetben az ultranacionalizmusra. A népesség ezen csoportjai feljogosítva érezhetik magukat egy ilyen törvény által az LMBTQI-emberek elleni bűncselekmények elkövetésére. Nem akarok pánikot kelteni, vagy azt sugallni, hogy a csecsenföldihez hasonló dolgok történhetnek itt is, de mindenkinek fel kell rá készülnie, hogy az LMBTQI-emberek helyzete romlani fog, még akkor is, ha a kormánynak nem ez volt a kifejezett szándéka.

Ú.I.: Amúgy az orwelli 1991-es népszavazás ellenére a szovjet kormány néhány hónapon belül megbukott. Csak úgy mondom.”

Fotó: Sergey Nikolaev / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunpettel
2021. szeptember 03. 02:53
Ez ki a fasz? Hogy írhat a Mandínerben? Én is írhatnék?
Haramia
2021. szeptember 02. 21:13
Nem tudom, hogy ki ez a Beljakov, de itt nyomja az igét. Gondolom otthon nem merné. Mert azonnal jönne a katorga járat. Azt is mondhatnám, hogy a hülyeség nemzetközi és nincs nacionáléja. A mostani témában igazolni látom véleményem. :)
Burmin
2021. szeptember 02. 21:09
"Fontosnak tartja a Szovjet Szocialista Köztársaságok Uniójának mint egyenlő szuverén köztársaságok megújult szövetségének megtartását,.... 1. Nem tartom fontosnak. Mert nem tud megújulni. 2. Igen, fontosnak tartom... mert szeretném hogy a csáj 5 kopejka maradjon a vonaton. Semmi trükköt nem látok..
APA152
2021. szeptember 02. 19:35
" de mindenkinek fel kell rá készülnie, hogy az LMBTQI-emberek helyzete romlani fog, " Hát remélem is,hogy romlani fog. De ezt önmaguknak köszönhetik. Mert ha nem nyomulnának ennyire erőszakosan,akkor nem utálnánk őket ennyire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!