Lehet-e Márki-Zay Péterrel igazságosabb az ország?

2021. október 10. 18:18

Márki-Zay kormányzása a társadalmi igazságosság szempontjából nem sok jóval kecsegtetne.

2021. október 10. 18:18
Kiss Soma Ábrahám
Mérce.hu

„Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnök-, valamint ex-miniszterelnök-jelöltek között az előválasztás hajrája óta afféle se veled-se nélküled viszony bimbózásának lehetünk tanúi. Hosszas évődés után pénteken közös sajtótájékoztatón jelentette be a két jelölt, hogy Karácsonyt minden korábbi híresztelés és várakozás ellenére végül mégiscsak elütötte a villamos. De aggodalomra semmi ok, hisz a magát jobboldaliként pozicionáló, jobboldali, sőt, fideszes politikákat támogató jelölt képviselni fogja a baloldali szavazókat és elveket, valamint végrehajtja a zöld és baloldali programokat. Na hiszen.

A különös szövetség hatalomtechnikai indoklását már unalomig ismerjük a két jelölt megszólalásaiból, miszerint véleményük szerint Dobrev Klárával nem lehet leváltani Orbánt, így őt mindenképp le kell győzni.

Ennyi most legyen is elég a hatalomtechnikából. Ha valaki ilyesmire kíváncsi, manapság elég, ha kinyújtja a kezét az interneten, és bele fog akadni. Most inkább azt nézzük meg, mit képvisel voltaképp Márki-Zay Péter, és politikai nézetei erőteljes érvényesülése esetén lehetséges-e olyan kormányzás, ami legalább nyomokban hasonlít arra, amilyenről Karácsony beszélni szokott?

Kulcskérdések: adóreform és családtámogatás

Márki-Zay kormányzása a társadalmi igazságosság szempontjából nem sok jóval kecsegtetne, és igencsak távol állna volt vetélytársa és szövetségese zöldbaloldali elveket is érvényesíteni kívánó liberális programjától.

Márki-Zay nem csinál titkot abból, hogy megtartaná a családi adókedvezményeket és a családtámogatások rendszerét. Ez egyébként benne van az ellenzék »Közös alap« programvázlatában is, miszerint »[a] családi adókedvezmények rendszerét meg kell tartani, de a nehéz helyzetben lévő családoknak több támogatást kell kapniuk. A családi pótlék összegét (több mint évtizednyi elmaradást behozva) meg kell duplázni, és a továbbiakban értékállóvá kell tenni.«

A családi adókedvezményekről azt érdemes tudni, hogy alapvetően a tehetőseknek nyújtanak segítséget: a kormány családtámogatási politikája a felső- és középrétegeket célozza. Karácsony többször kifejtette, hogy nem ért egyet ennek a rendszernek a fenntartásával. Kérdéses, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester milyen tudathasadásos állapotban tudná egyszerre képviselni saját politikai elveit és kritikáit – már amennyiben megnyeri az előválasztást, és tavasszal győz az ellenzék, ezután pedig ígéretéhez híven képviselni a baloldali gondolatokat is?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2021. október 11. 10:46
Milyen társadalmi igazságról beszélünk? Hogy a tanulatlan alkesz munkakerülő gecik több segélyt kapjanak a dolgozók adójából??? A büdös kurva anyádért beszélsz te is ostobaságot???? Dolgozni kell, tanulni kell és akkor lesz igazság.
TOM66
2021. október 11. 09:51
A társadalmi igazságosság azt jeleni,hogy még több embernek biztosítsunk jólétet teljesítmény nélkül?
Karbantartó9
2021. október 11. 07:29
Markyzaj sosem lesz kormányfő, mert ellenzéki győzelem esetén a DK-s képviselők lesznek többségben, nyilván dobrevre szavaznak. Ez egy faék egyszerű parlamenti ügyrendi kérdés, semmi vitatni való nincs benne, kvázi tényként kezelhető. Tényleg ilyen tudatlan ostoba mindenki? Pedig ez tök alap a parlamenti működésről!
balbako_
2021. október 11. 05:28
Az mindig szörnyű következményekkel járt a világon mindenütt, ha egy futóbolond MZP kezébe hatalom kerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!