Tájkép, előválasztás után

2021. október 16. 18:20

Az összellenzék, ha lett ilyen, az előválasztáson tapasztalt civakodásokból ocsúdva abból próbál sikert felmutatni, hogy milyen sokan mentek el a második fordulóra.

2021. október 16. 18:20
null
Joó István
Joó István
Mandiner

Most, hogy az előválasztás második fordulójában leadott szavazatok számlálása van soron, lépjünk kicsit hátrébb, hogy az ellenzékügyi összképet jobban lássuk. Jól kirajzolódik az a végső előválasztási eredmény nélkül is.

Kicsit minden másként alakult, mint sokan, akár a kormányoldalon is várták: a miniszterelnök-jelölti verseny véghajrájából eltűnt a lepacsizott győztesnek tippelt Karácsony Gergely. Hacsak nem tartjuk jelenléte továbbélésének, hogy Márki-Zay Péternek úgy tetszett, hogy a kapitulált – vagy az általa dekapitált – Karácsony mosolyogva aszalódott fejét kampányrendezvényi díszletnek használja Dobrev Klárával szemben.

A kiindulási pontja nem volt rossz a jobboldali kommunikátoroknak, miszerint sima DK-forgatókönyv ígérkezik. A sokak által alig titkoltan favorizált Karácsonnyal történt menet közben valami előre nem látható. Talán besokallt az őszödi rétor zsarnoki bánásmódjától, és kései apakomlepxusa ezt a lázadást súgta neki? Talán csak az idegrendszere omlott nem várt hamarsággal össze, s egyik „zsaroló” gyurcsányi sms elintézte őt, annál is inkább, mivel az exminiszterelnök feleségében kifejlődött egy baloldalnak hihető államnő-várományos, amit első fordulós győzelme is igazolt? Vagy talán Márki-Zay zsarolta meg Karácsonyt valamivel?

Mindenesetre az

nehezen feltételezhető, hogy a főpolgármester előzmények nélkül, hirtelen politikai szerelemre gyulladt a hódmezővásárhelyi polgármester iránt.

Emlékezzünk, egy-két nappal visszalépése előtt a főpolgármester még bambán azon morfondírozott az ATV-ben, hogy mivel ő, villamoskarambol esetét kivéve, vissza nem lép, Márky-Zayt jobbkezévé fogadta, de kész balkezévé is fogadni valakit, akár Dobrevet…

A kormányfővé válás vágyával ismét elbukott Karácsony Gergely most már csak annyiban érdekes, hogy miként fog budapesti főpolgármesterségébe visszahullva helyt állni úgy, ahogy még sohasem tette.

Maga az összellenzék, ha lett ilyen, az előválasztáson tapasztalt civakodásokból ocsúdva abból próbál sikert felmutatni, hogy milyen sokan elmentek a második fordulóra, bár a szavazólapokról filccel kihúzták Karácsony nevét. A leadott szavazatszám körülbelül annyi lesz, mint az első fordulóban összegyűlt. Ez nem kevés (ha hitelesen számolják össze), de nem is eget  verően sok. Kevélykednek az ellenzéki összefogás véleménylegyártói, hogy csaknem másfél százezer új szavazó lépett be a miniszterelnök-jelölti párharc során, de ha nem több az összes szavazat, mint pár hete az első fordulóé volt, akkor a Karácsony-árvák egy jelentős része pont hogy távol maradt gyászában, illetve csalódottságában. Kérdés, hogy ők elmennek-e legalább 2022-ben szavazni. Pláne, hogy kedvencük a feldolgozhatatlan visszalépés után olyan badarságokat tudott mondani, hogy rájött: nem lehet ma szocdem-zöld értékrenddel nyerni, de azért Márki-Zay Péter ezeket 80 százalékban képviselni fogja!

S hogy kik lehettek az új belépő szavazók?

Nyilván akiket Márki-Zay sodort magával szélsőséges kiszólásaival.

Akik frusztráltan ellenzékkritikus ellenzékiek, illetve akiket a Márki-Zay Péter-féle stílus a régi Vona Gáborra emlékeztetett. Azok, akik elbújtak, amikor Vona úgymond elvette a Jobbik lelkét, és így a maguk magasztos bensőjében megőriztek abból valamit…

Lehetnek az újonnan voksolók között olyan politikában tapasztalatlan, rajhalakként elejthető fiatalok is, akiket megfogott Márky-Zay agitációja. Hiszen elsőre tényleg szépnek hangozhatnak, még az ő szájából is, a „történelmi elszámoltatás”, a „nemzet egységesítése” és a „szeretet” szavak.

És mit láthattak vajon az ellenzéki előválasztás sem első, sem második fordulójában részt nem vett „potenciális” baloldali szavazók? Mert hiszen kevesebb mint 700 ezer előválasztáson bemozgatni sikerült szavazópolgárral aligha lehet Orbánt váltani. Nos, a távol maradt baloldaliak a bizonytalanokkal, no meg a fideszesekhez húzókkal együtt sok-sok lehangoló dolgot tapasztalhattak, ha kicsit is odasandítottak az országos műsorra.

Korábban magam is mondtam, az előválasztás előnyös lehet az összekapaszkodó ellenzéknek, hiszen ők tematizálhatják a kampány alatt a közbeszédet, versenyt szidhatják a kormányerőket. De most kell hozzátenni azt, hogy az ilyen előválasztás csak akkor előnyös a megszervezőinek, ha nem kerülnek fölénybe történései között a negatív dolgok! Nemcsak Karácsony hebehurgya öntanúsítása, majd hebehurgya önmegsemmisítése volt ilyen, vagy az egyként szájhős Fekete-Győr András Momentum-, Jakab Péter Jobbik-elnök komikus bukása.

Merthogy azt látjuk:

Márki-Zay személye kettéhasította a baloldalt,

a DK-sok például úgy látják: ahogy Karácsony, úgy a kormánykereket ígérete ellenére félre nem rántó hódmezővásárhelyi „civil” is áruló, ráadásul verbálisan bántalmazza a szeretett női miniszterelnök-aspiránst, sőt, hazaárulózza a Dobrevhez hű Gyurcsány-pártiakat.

De már a DK és a Jobbik különmegállapodása is kiábrándító lehetett több mint harminc körzetben, az első fordulót megelőzően. Vagy emlékezzünk csak arra, amikor a válaszonline.hu rábizonyította Ráczné Földi Judit székesfehérvári DK-jelöltre, hogy offshore vállalkozásai voltak, Dobrev Klára mit mondott az első miniszterelnök-jelölti tévévitán. „Beszéltem Földi Jucival és neki hiszek.” Ezzel Dobrev és a DK tanújelét adta, hogy zihálóan korrupcióellenes hevülete valójában csak hatalomvágy és Orbán-gyűlölet.

Jobboldaliaknak üdítő, más távol maradóknak eszméltető lehetett, ahogy a miniszterelnök-jelöltek egymás jellem-, illetve személyiségbeli fogyatkozásait leplezték le nyilvánosan. Dobrev emlékezetesen mondta ki, hogy Márki-Zay már csak teherbíró-képességének korlátai miatt is alkalmatlan a kormányzásra, hiszen

amikor vállalhatatlannak bizonyuló dolgokat mond, mindig fáradtságát hangoztatva kér elnézést.

De gondolhatunk Márki-Zay Péter közundorodásnál egyebet nem keltő megnyilvánulásaira is, például amikor jól értesült hazudozásával „melegezte” a Fidesz megannyi meg nem nevezett politikusát, úgyszintén a miniszterelnök fiát. És ki tudja, nem szúr-e szemet a nem konzervatívoknak is a hódmezővásárhelyi polgármester szemérmetlen farizeussága. Hogy miközben önmagát mutatja be templomba járó hétgyermekes jobboldali édesapának, igaz kereszténynek, önfeledt szavazatmaximálási kortesbeszédében azt találja kiáltani (például Gyöngyösön): „Önök, szülők, nem tehetnek arról, ha valamelyikük gyermeke transzneműnek születik!” Mert az mindenki előtt világos: aki valódi keresztény, az ellene mond a „rossz testbe születés” divatba hozott, veszélyes fantazmagóriájának.

Hat-hétszázezer ember részvétele az ellenzéki előválasztáson nekem mégis tiszteletre méltó volt. Részvéttel is adózom nekik, ha ők, ennyien, változatlanul hisznek a kormány-, sőt rendszerváltás sürgető szükségében - ilyen ellenzéki vezetői felhozatal, éthosz és teljesítmény mellett. 

Nyitókép: Facebook

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pitypangocska
2021. október 17. 20:17
https://www.youtube.com/watch?v=MxQFykIT3Io
pot_ember
2021. október 17. 17:44
MZP talán megszerzi így a moslék lista 1. helyét. Miniszterelnöknek a parlament más választ (Orbán Viktort).
matykox
2021. október 17. 14:14
Sok szó nem sokért: az hogy harácsonyból nem lett jelölt jelölt, tök fölösleges munka mindenféle pszicho-megközelítéssel csócsálni. Derék Joó ember(ek): ezekben a történetekben sohasem a bábuk, hanem a BÁBOS az érdekes! Hogy Harácsonyt M-Z/x-re cserélték - egy még vezércserével sem fölérő lépés volt. Ahogy a fegyőr, pálinkás és jakab nevű bábuk korai lepöckölése is logikus és várható volt. A BÁBOS(ok) az érdekesek - ebben a gyurcsány figura is csak egy segéd. Az igazi kéréds, hogy ki mozgatja a gyurcsány nevű bábos-segédet?
btete757
2021. október 17. 11:08
Ez a nagy hörgés és szennyáradat ami zúdul MZP-re jó jel, sőt nagyon jó jel. Túltolták a Kari Geri negatív kampányt és kapnak helyette egy sokkal keményebb ellenfelet. Nem fog szétesni az ellenzéki koalíció mert Gyurcsányék pontosan látják, hogy Dobrevvel semmi esélyük ezért kénytelenek lesznek beállni MZP mögé. Nekik elég lesz most az, hogy övék lesz a legnagyobb frakció azon a térfélen vagyis nem megkerülhetők. Majd kap Klárika valamilyen miniszteri bársonyszéket vagy marad Brüsszelben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!