Hajszárítóval a jéghegy ellen, avagy miért nagy átverés a nettó nulla kibocsátás?

2021. november 04. 22:38

A karbonsemlegesség napjaink egyik legdivatosabb környezetvédelmi kifejezése.

2021. november 04. 22:38
null
Kiss Soma Ábrahám
Mérce.hu

„A nettó nulla kibocsátás, avagy karbonsemlegesség napjaink egyik legdivatosabb környezetvédelmi kifejezése, amelynek lényege, hogy valamilyen társadalmi-gazdasági egység – egy város, ország, cég, miegymás – épp annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint amennyit valamilyen formában elnyel, megköt. Ami szép gondolat, de érdemes óvatosan bánni a belőle fakadó koncepciókkal, ahogy arra a Millennium Alliance for Humanity and the Biosphere (MAHB) környezetvédő tudományos kollektíva is felhívja rá a figyelmet.

Ilyen szépnek tűnő fogalmak például a nettó nulla kibocsátás vagy a kibocsátás-ellentételezési rendszer, a jelenleg Glasgow-ban zajló klímacsúcs, a COP26 legforróbb témája, amely – ahogy Greta Thunberg, a világ egyik legismertebb klímaaktivistája is kifejtette a zöldrefestés kényelmes formájaként értelmezhető.

 

 

A nettó nulla kibocsátás ugyanis nem egyenlő a nem-kibocsátással, a kibocsátott üvegházhatású gázok kompenzálásával pedig nem nehéz trükközni. A beszámított kibocsátás megtakarításra vagy ellentételezésre hivatkozva a szennyezők tovább szennyezhetnek, immáron zöld köntösben.

E megoldások jók ellenben arra, hogy a nagy kibocsátók ugyanúgy folytassák profitábilis, ugyanakkor környezetszennyező tevékenységüket, mint korábban, miközben homályos kompenzációs tevékenységekre hivatkozhatnak, melyekkel elvileg ellentételezik az okozott károkat. Ahogy Sara Shaw, a Föld Barátai tanulmányának társszerzője elmondta,

»a természeten alapuló megoldások egy rossz ötlet elfogadható terminológiába és gyönyörű elképzelésekbe öltöztetve – egy báránybőrbe bújt farkas. A kifejezés jól hangzik, de oly tág és homályos, hogy bármit jelenthet – valódi megoldásoktól, mint az ökológiai rendszerek helyreállítása az őslakosokkal együttműködve olyan káros tevékenységekig, mint a monokultúrás faültetvények létrehozása. (…) A cégeknek a forrásoknál kell csökkenteniük a karbonkibocsátásukat, nem zöldrefestő és kihelyező tevékenységek után kutatni.«

A természeten alapuló megoldások alkalmazása extrém esetekben olyan abszurditásokhoz vezethet, mint a felárért tankolható karbonsemleges üzemanyag (!), aminek a tankolásával a promóanyag szerint az egyszeri autós hozzájárulhat a klíma megóvásához. Valójában azonban csak a cég – esetünkben a Shell olajvállalat – imidzsének javításához, végső soron a profitabilitásához járul hozzá a kampány, no meg talán az egyszeri autós lelkiismeretének javításához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carsac
2021. november 05. 17:58
Klímák proletárjai, egyesületek! Ja, hogy ez volt már? Bűntudatkeltéssel, hergeléssel, mozgalmárkodással, megtorlással?
fonak
2021. november 05. 14:25
Nincs mese, Észak-Koreát de legalábbis Kubát kell csinálni globálisan a bolygó megmentése érdekében. Így nyer értelmet a "nem lesz semmid, de boldog leszel".
Rugán
2021. november 05. 11:39
A reklám bébik nem érdekelnek, meg a mögöttük, mellettük álló hőzöngők és világmegváltók sem érdekelnek. Engem kényszerítenek az elektromos autóra, közben ontják a CO2-t a tankerek, konténerhajók, repülőgép forgalom is csak nő, pöfögnek a raktárnak használt kamionok az utakon a vasúti szállítás pang. Senki nem mérte fel tudtommal, hogy az erjedő mustból felszabaduló CO2 ugyanolyan hatással bir a klímára, mint a nagy mozgási energiával, nagy hőfokon, nagy magasságban kibocsátott CO2 a repülőgépek hajtóművéből. Lehet, hogy nagyon nem mindegy, bekalkulálva hogy a CO2 fajsúlya nagyobb mint a levegőé. Ne legyen atomerőmű, de Németország nyugodtan égesse továbbra is a szenet az erőműveiben. Arról ne is beszéljünk mi távozik a CO2 mellett! Miközben a fogyasztókra nyomnák az elektromos autót, melynek a lábnyoma 2-3 szorosa a hagyományos belső égésűeknek. Termőterületet vonnak ki a napelemeknek, bioüzemanyagot kevergetnek, közben sírnak, hogy a növekvő létszámú lakosságnak nincs elegendő élelem. De nyugodtan szállítsunk virágot Kenyából az Amszterdami piacra, mert az olyan jól mozgatja a gazdaságot. Miért is nem vagyok olyan lelkes zöld? Mert ezek éretlenek, csak a színük zöld, ráadásul csak kívül, belül vörösek!
Akitlosz
2021. november 05. 11:36
A szerző mit szeretne? Alternatív javaslata nincsen. "az ökológiai rendszerek helyreállítása" lehetetlen, mert túlszaporodott az emberiség. Amikor az ökológiai rendszerek még rendben voltak, akkor még csak ötvened ennyi ember élt a Földön. Az embereknek kell a terület a városaikhoz, a szántóföldjeikhez, az ipari erdőikhez, a közlekedésükhöz. A ökoszisztémának nem marad elég. Átlagosan 1500 km2 terület kell egy tigris megélhetéséhez. Tehát Magyarországon is meg tudna élni kb. 62 tigris. Na és mennyi él? Budapesten van egy terület, amit úgy hívnak, hogy Vizafogó. Mennyi viza él arra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!