Az Alkotmánybíróság határozatáról

2021. december 20. 10:41

Az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy Magyarország igenis alkalmazhatja saját szabályait.

2021. december 20. 10:41
Dobó Géza
Corvinák

„Az Alkotmánybíróság 2021. december 10-i határozatában azt mondta ki, hogy Magyarország igenis alkalmazhatja saját szabályait, legalábbis addig, amíg az EU nem alkot hatékony, a magyar Alaptörvény rendelkezéseit is figyelembe vevő menekültügyi rendelkezéseket.

»A menedékjogot megadó vagy azt elutasító döntés Magyarország szuverén nemzeti aktusa« – szerepel többek között a határozat 62 oldalas indokolásában. (A 15 tagú bírói testületből ketten különvéleményt, míg kilencen párhuzamos indokolást csatoltak.) Az alkotmánybírák emellett kimondták, hogy az EU intézményei útján történő közös hatáskörgyakorlás nem vezethet az Alaptörvényben előírtaknál alacsonyabb alapjogvédelmi szint érvényesüléséhez akkor sem, ha a tagállamokra nézve kötelező jogi norma átmenne ugyan az Alaptörvény alapjogvédelmi tesztjén, viszont annak végrehajtása elégtelen, azaz a jogszabályban foglalt eredmény nem vagy csak részben valósulna meg.

Ha az EU intézményei útján történő közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország a fenntartott szuverenitása vélelmének megfelelően jogosult az adott, nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására mindaddig, amíg az Európai Unió intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. december 20. 17:16
Az a szürreális, hogy ez egyáltalán kérdéses volt.
Szerencse
2021. december 20. 13:33
Itt a lét a tét. Magyarország léte!! Orbán és Fidesz=Magyarország megmaradása Ellenzék= Magyaország elvesztése
Mich
2021. december 20. 11:33
Hajrá Magyar Magyarország!
Nehidd El
2021. december 20. 10:51
Képzeljük most el, mit szólna a magyarok ellenzéke egy ilyen AB-határozathoz. Még hogy szuverén módon cselekedni?! Hát ők helytartónak szegődtek a jutalékokért! De egyébként is, ki a szart érdekel, ha megsemmisül a történelmi Magyarország, mire az EU megmozdul?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!