Higgyünk-e a közvélemény-kutatásoknak?

2021. december 22. 15:31

Lehetséges lenne, hogy a Fidesz a teljes népesség körében 46, az összefogás viszont csak 32 százalékon áll?

2021. december 22. 15:31
null
Lakner Dávid
Magyar Hang

„Természetesen most épp arról a kutatásról van szó, amiről elsőként a 444 számolt be, és ami a Fidesz brutális előnyét mutatta. Lehetséges lenne, hogy a Fidesz a teljes népesség körében 46, az összefogás viszont csak 32 százalékon áll?

Olyan is ritkán fordul elő, hogy valaki a saját kutatása kapcsán szabadkozik. Most a 21 Kutatóközpont igyekezett leszögezni, »az Index által közzétett prezentációra ráírtuk, hogy »választási előrejelzésnek nem használhatóak az adatok«. Nem pártpreferencia-kutatást végeztünk, nem ez volt a felmérés célja.«

Eközben máris hallani, hogy ellenzéki indulók, megmondók próbálják kisebbíteni az adott felmérés jelentőségét. Mondván, ha egyetlen kutatásban látunk ilyen meglepő eredményeket, a többiben nem, akkor nem valószínű, hogy előbbi mutatja a valóságot. Ezt feltehetően el is fogadhatjuk, címbeli kérdésünket is úgy megválaszolva: a közvélemény-kutatások többségének, ha hasonló dolgokat hoznak ki, azért érdemes hinnünk. Az elmúlt években épp akkor vezettük félre magunkat, amikor elhittük, hogy tévedhet mindenki. Mint a 2018-as országgyűlési választás előtt, amikor a közhangulat, akkor is Márki-Zay Péter aktuális győzelmére alapozva, az volt, hogy itt minden lehetséges. Aztán az ellenzéki kormányfőjelölthöz kötődött a kutatások körüli legutóbbi közkeletű tévedés is. Jelesül, hogy többen azt hozták ki, igenis Márki-Zaynak van esélye nyernie az előválasztást, hiába futott be harmadikként elsőre. Sokan nem hitték ezt el, a valóság mégis visszaigazolta.

Ettől még természetesen az ellenzék nem lehet nyugodt, nagyon nem. A legnagyobb félreértés most bárkinek is azzal nyugtatnia magát, hogy »még nem indult be igazán a kampány«, »van még négy hónap« és így tovább. Ha nincs brutális Fidesz-előny, csak közepesen jelentős, számukra az sem jó hír. Ha csak kicsit vezet a kormánypárt, az sem. És ezért nem másokat kell hibáztatni, nem a kormánypárti osztogatásra mutogatni, sokkal inkább azon gondolkozni, hogyan győzhetnék meg inkább az embereket. Ettől még természetesen elképzelhető sokféle eredmény ősszel, és azt biztosan nem jelenthetjük ki, hogy a most kiszivárgott kutatásnak megfelelő eredmény fog születni tavasszal.”

Nyitókép: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. december 30. 21:29
A 2018-as ellenzéki retorika azonos annak a toronyház tetjéről zuható embernek a szavaival, aki még az első emeletnél tartva is terveket sző és ábrándozik. Majd kijelenti, hogy "eddig minden rendben". Mostanában ugyanezeket a hangok szűrődnek át arról a térfélről.
Robertoo
2021. december 25. 22:05
Pici dávidka! Higgy akinek akarsz, ki a tökömet érdekel?
makám
2021. december 23. 14:36
"Lehetséges lenne, hogy a Fidesz a teljes népesség körében 46, az összefogás viszont csak 32 százalékon áll?" és még mindíg a 32% elmebetegen vagyok megdöbbenve.
Tehetős Totó
2021. december 23. 07:56
Te már csak a föld alatt tudsz megnyugodni, vagy a hamvvederben. Ez az árulók sorsa. Reménykedj, hogy nincs túlvilági ítélet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!