Tiltakozás: az emberi méltóság alapja nem a férfi-nő házassága

2021. december 19. 09:17

A nácizmus óta ilyen durva és aljas nyilatkozat még nem született.

2021. december 19. 09:17
null
Amerikai Népszava
Amerikai Népszava

„Az emberi méltóságot vitatják el mindenkitől, aki nem él házasságban, vagy nem férfi-nő házasságban él. Emberi méltósága minden embernek van, mert ebből vezethető le minden ember élethez való joga is. Minden jog forrása az emberi méltóság. Akinek nincs emberi méltósága, annak semmiféle joga nincs, annak az életét is el lehet venni. Ez egyes társadalmi csoportok dehumanizálása, ami megelőzte a történelem egyedülálló, legaljasabb és legbrutálisabb népirtását, a holokausztot, de minden más népirtást is.

Mielőtt egy társadalmi csoportot vagy réteget meg akarnak semmisíteni, az emberi méltóságát vitatják el, és dehumanizálják őket. Ez az jelenti, hogy megfosztják őket az embernek járó tisztelettől és jogoktól, elvitatják emberi mivoltukat. A magyar történelmi egyházak egyszer már szerepet vállaltak egy ilyen folyamatban, amikor a zsidókkal szembeni antiszemita bűnbakképzés során zsidók emberi mivoltát kérdőjelezték meg, az egyházatyák szövegei és az antiszemita gyűlölet alapján. Ezzel bűnrészesei és felelősei lettek a zsidóság ellen elkövetett népirtásnak.

Mivel a nyilatkozat nem a házasságról, hanem a »férfi és nő« házasságáról beszél, és ehhez kapcsolja az emberi méltóságot, elsősorban a homoszexuálisok emberi méltóságát vitatja el, s megfosztja őket emberi mivoltuktól, az embernek kijáró tisztelettől és jogoktól. A nyilatkozat nem tekinti embernek azokat, akik azonos nemű társat szeretnek, azzal élnek vagy vele házasodnak össze. Ezeket az embereket nem tekintik embernek, megkérdőjelezik emberi létezésüket, ezért nem jár nekik semmi, ami egy embernek jár. Valójában azt mondják, hogy ezek nem is emberek.

A nácizmus óta ilyen durva és aljas nyilatkozat még nem született. A szöveget olyan egyházak írták alá, amelyek magukat »kereszténynek« mondják, akiknek vallása szerint Isten Fia minden embert megváltott, válogatás nélkül minden emberért meghalt, és hit által minden embert üdvözített, aki elfogadja ezt a megváltást. Ezek az egyházak saját Messiásuk vérét tapossák meg, mintha az csak a nekik tetsző emberekért halt volna meg, és az általuk kirekesztett emberekért nem adta volna a vérét, és őket nem tekintette volna embernek. Ez a legsúlyosabb istenkáromlás.”

Fotó: PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2021. december 20. 11:10
Hát nem tudom. Nekem a seggbekúrás és a szopogatás valahogy nem az emberi méltóság megnyilvánulása. Sosem volt, és sosem lesz, bár mindig jelen van a gyarló emberek között. Szerintem az az emberi méltóság, hogy ha valamivel megvert a sors, azt viseljük méltósággal. Szexuális kapcsolatnak csak utód nemzés érdekében van biológiai igazolása. Az a hülye természet ezt így bírta kitalálni. A többi megoldás hibás. Meg is lesz az eredménye.
jobbközépen
2021. december 20. 08:07
Ez az írás tele van ellentmondással. Ha ennyi baja van a vallással, meg a hívő emberekkel, akkor miért ragaszkodik a házassághoz. Ami mellesleg nem emberi jog. A méltóságnak mi a tö..öm köze van a házassághoz? E logika szerint akkor egy ember váláskor elviszíti a méltóságát is ? Költői kérdés volt.
kikicsoda
2021. december 20. 01:40
Legalább alapvetö ismerte lenne arról amiröl írni akar. De nincs.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. december 19. 21:31
Félidióta kiugrott hitgyülist szemlézni, minek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!