A Woke pápa ráébredt az eltörléskultúra veszélyeire

2022. január 13. 10:01

Ferenc pápa számára az eltörléskultúra egy posztkeresztény társadalom letéteményese.

2022. január 13. 10:01
Catherine Pepinster
The Telegraph

„Ferenc pápa – a „Woke pápa”. Sokan legalábbis annak tekintik. Környezetvédő, aki a bolygó megmentésének fontosságáról beszél, az egyre több és több menekültet befogadó országok szenvedélyes szószólója és a fejlett világ kritikusa, aki nem ért egyet azzal, ahogy a fejlődő világgal bánnak. A Guardian-olvasó pápa, ha lehet így fogalmazni, az igazságtalanság minden jelére felfigyel. Ferenc pápa ismét támadásba lendült, de nem a Woke-mozgalom célpontjait támadja. Ezúttal az eltörléskultúrát (cancel culture) kritizálta. A pápa a vatikáni diplomáciai testülethez intézett éves beszédében bírálta azokat, akik tagadják vagy újraértelmezik a történelmet. Ideológiai gyarmatosításra és a történelem meghamisítására figyelmeztetett, amelyek számos csoportot és intézményt érintenek. 

Meglepő, hogy miközben olaszul beszélt, az angol "cancel culture" kifejezést használta, hogy szavakba öntse álláspontját, hiszen az nem igazán érintette Olaszországot, így alig került be a közbeszédbe. Eszembe jutottak azok a beszélgetések, amelyeket a vatikáni tisztviselőkkel folytattam, amikor könyvet írtam Nagy-Britanniáról és a pápaságról. Rómában sokan úgy tekintenek Nagy-Britanniára, mint egy laboratóriumra, ahol a szekularizmus és más irányzatok először ütik fel a fejüket. Ha a szigetországban és az Egyesült Államokban megjelent a cancel culture, a pápa és körei már amiatt aggódnak, hogy az az angol nyelvterületről a kontinentális Európába is átszivárog. Az eltörléskultúra számukra egy posztkeresztény társadalom letéteményese.

A Vatikánban az alapok, a gyökerek számítanak. Ferenc pápáról sokan úgy tartják, hogy nagyon különbözik elődeitől, II. János Pál, illetve XVI. Benedek pápától, akik sokkal konzervatívabbak voltak egyházi ügyekben, például a liturgiában. De – élve egy vallási párhuzammal – mégis ugyanabból az énekeskönyvből énekelnek, hiszen Európa keresztény örökségének fontosságáról beszélnek, és attól tartanak, hogy mindez végleg elveszik. A kereszténység utáni Európa szem elől téveszti értékeit. Benedek pápa Senza Radici – Without Roots címmel írt könyvet erről a témáról, decemberben pedig Ferenc pápa arra figyelmeztetett, hogy a keresztény kifejezések betiltása divattá vált, ami a szekularizmus jele. A külügyi ügyekért felelős Pietro Parolin bíboros elítélte a keresztény alapokon nyugvó Európa eltörlésére tett kísérleteket. Ferenc pápa legutóbbi, 2020-ban megjelent Álmodjunk együtt című könyvében óva intett a szobrok ledöntésétől. 

(…)

A pápa beavatkozása tehát üdvözlendő, de ne csodálkozzunk azon, hogy egyes katolikusok körök meglepődtek. Hiszen a pápa ugyanakkor a régi rítus használatához, a liturgia egy ősi formájához való visszatérését megpróbálja megállítani. Tehát miközben a Szentatya követendő irányt mutat a világ számára az eltörléskultúra elleni harcban, a katolikus egyházon belül már zajlik annak egy másik formája. Lehet, hogy előbb a saját háza táján kéne sepergetnie.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2022. február 16. 11:37
Ferenc pápának jót tett a budapesti látogatása. Visszavárjuk!
fatman
2022. február 06. 23:05
itt az ideje meghirdetni az ellenreformációt! keresztények, harcra fel!!!
csulak
2022. február 06. 17:46
eleg keson ebredt ra, de sajnos mg mindig nem tesz ellene semmit
Locomotive
2022. február 02. 20:40
Mi a faszomat makogsz már, te pszichopata?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!